Јован V Палеолог

Јован V Палеолог (грчки: Ίωάννης Ε' Παλαιολόγος, 18 јуни 1332 - 16 февруари 1391) бил византиски цар од династијата Палеолози кој владеел неколкупати во периодот од 1341 до 1391 година.

Јован V Палеолог
Ίωάννης Ε' Παλαιολόγος
Цар на Источното Римско Царство

John V Palaiologos.jpg
Царот Јован V Палеолог
Византиски цар
На престол 15 јуни 1341 - 12 август 1376
1 јули 1379 - 14 април 1390
17 септември 1390 - 16 февруари 1391
Претходник Андроник III Палеолог
Наследник Мануил II Палеолог
Сопружник Елена Кантакузина
Деца
Андроник IV Палеолог
Ирина Палеологина
Мануил II Палеолог
Теодора Палеологина
Михаил Палеолог
Марија Палеологина
три неименувани ќерки
Династија Палеолози
Татко Андроник III Палеолог
Мајка Ана Савојска
Роден(а) 18 јуни 1332
Димотика
Починал(а) 16 февруари 1391
Цариград

ВладеењеУреди

По смртта на таткото-царУреди

Кога Андроник III на 15 јуни 1341 г. умрел, неговиот син Јован V имал само девет години. Како најблизок пријател и соработник на покојниот цар, големиот доместик Јован Кантакузин полагал право врз водењето на регентството. Меѓутоа, против него се создала моќна опозиција којашто се собрала околу царицата мајка-мајка Ана Савојска и патријархот Јован Калекас. А најопасен противник на Кантакузин му бил неговиот некогашен приврзаник, итриот Алексиј Апокавк, којшто во времето на граѓанската војна се истакнал на страната на Андроник III и се здобил со големи почести и богатства.[1]

НаводиУреди

  1. Г.Острогорски. Историја на Византија. Скопје, 1992, стр.: 616.