Список на византиски цареви

список на статии на Викимедија
(Пренасочено од Византиски цар)

Ова е список на византиските владетели поделени според династија.

Местото на крунисување на византиските цареви во црквата Аја Софија

Нединастички владетели

уреди

Валенсово - Теодосиева династија

уреди

Лавова династија (457 - 518)

уреди

Јустинијанова династија (518 - 602)

уреди

Нединастички владетели

уреди

Ираклиева династија (610 - 711)

уреди

Нединастички владетели

уреди

Ираклиева династија (повторно) (705 - 711)

уреди

Нединастички владетели

уреди

Сириска династија (717 - 802)

уреди

Нединастички владетели

уреди

Аморијанска династија (820 - 867)

уреди
  • Михаил II (Μιχαήλ Β' ο Τραυλός η Ψηλλος) (770 - 829, владеел 820 - 829) – Византиски стратег, зет на Константин VI
  • Теофил (Θεόφιλος) (813 - 842, владеел 829 - 842) – син на Михаил II
  • Света Теодора (Θεοδώρα) (владала 842 - 855) – жена на Теофил; царица која владала во име на својот син Михаил III; прогласена за светтелка
  • Михаил III Пијаницатата (Μιχαήλ Γ' ο Μέθυσος) (840 - 867, владеел 842 - 867) – син на Теофил

Македонска династија (867 - 1056)

уреди

Нединастички владетели

уреди
  • Михаил VI Вринга (Μιχαήλ ΣΤ' ο Στρατιωτικός) (владеел 1056 - 1057) – избран од страна на Теодора пред нејзината смрт

Династија Комнини (1057 - 1059)

уреди

Династија Дука (1059 - 1078)

уреди

Династија Комнини (повторно) (1081 - 1185)

уреди

Династија на Ангелите (1185 - 1204)

уреди

Династија на Ласкарисите (Никејско Царство) (1204 - 1261)

уреди

Династија на Палеолозите (обновена Византија) (1261 - 1453)

уреди

Династија на Палеолзите (во егзил)

уреди