16 век

(Пренасочено од XVI век)
< 15 век 16 век 17 век >
01 02 03 04 05 06 07 08 09 10
11 12 13 14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27 28 29 30
31 32 33 34 35 36 37 38 39 40
41 42 43 44 45 46 47 48 49 50
51 52 53 54 55 56 57 58 59 60
61 62 63 64 65 66 67 68 69 70
71 72 73 74 75 76 77 78 79 80
81 82 83 84 85 86 87 88 89 90
91 92 93 94 95 96 97 98 99 00

16 век — век кој траел од 1 јануари 1501 до 31 декември 1600 година, според грегоријанскиот календар.

16 век историчарите го сметаат за век во кој се појавил порастот на Западната култура. Во текот на 16 век, Шпанија и Португалија ги истражувале морињата во светот и отвориле светски трговски патишта низ целиот свет. Големи делови од Новиот Свет биле претворени во шпански и португалски колонии, и додека Португалците станаа мајстори во трговијата во Азија и Африка во Индискиот Океан, Шпанија отвори трговија преку Тихиот Океан, поврзувајќи ги Америка со Азија.

Оваа ера на колонијализам го воспоставила меркантилизмот како водечки економски правец. Меркантилистичката доктрина ги поттикнала многуте војни во Европа во текот на овој период и веројатно ја поттикнала европската експанзија и империјализам ширум светот до 19 век или почетокот на 20 век.

Во Европа, протестантската реформација задала голем удар на авторитетот на папството и Римокатоличката црква. Европската политика доминирала преку религиозни конфликти, при што темелите за Триесетгодишната војна биле поставени кон крајот на векот. Во Италија, Лука Пачоли ја објави првата книга за сметководство, а Галилео Галилеј го направил првиот топломер. Во Англија, италијанецот Алберсио Џентили ја напишал првата книга за јавното меѓународно право и го поделил секуларизмот од канонскиот закон и римокатоличката теологија.

На Блискиот Исток, Отоманското Царство продолжило да се проширува, а султанот ја освоил титулата калиф. Кина ги евакуиралае крајбрежните области, поради јапонското пиратство. Јапонија во тоа време страдала од тешка граѓанска војна. На други места во Азија, царот ја проширил моќта на Могулското Царство. Неговото владеење значително влијаело врз уметноста и културата во регионот.

НастаниУреди

1500-тиУреди

1510-тиУреди

1520-тиУреди

1530-тиУреди

 
Хенри VIII

1540-тиУреди

1550-тиУреди

1560-тиУреди

1570-тиУреди

1580-тиУреди

1582: Јермак Тимофејевич го освојува Сибирското ханство.

1590-тиУреди

1590: Опсада на Одвара

АрхитектураУреди

ДелаУреди

КнигиУреди

НаводиУреди

  1. „16th Century Timeline (1501 to 1600)“. fsmitha.com. Архивирано од изворникот на February 3, 2009.
  2. "History of Smallpox – Smallpox Through the Ages" Архивирано на 24 септември 2019 г.. Texas Department of State Health Services.
  3. Ricklefs (1991), p.23
  4. „A LIST OF NATIONAL EPIDEMICS OF PLAGUE IN ENGLAND 1348–1665“. Архивирано од изворникот на 2009-05-04. Посетено на 2009-04-25.
  5. Sandra Arlinghaus. „Life Span of Suleiman the Magnificent 1494–1566“. Personal.umich.edu. Посетено на 2013-05-05.
  6. „The Lusiads“. World Digital Library. 1800–1882. Посетено на 2013-08-31.
  7. Luc-Normand Tellier (2009). "Urban world history: an economic and geographical perspective". PUQ. p.308. ISBN 2-7605-1588-5
  8. 8,0 8,1 8,2 8,3 Ricklefs (1991), page 27
  9. Ricklefs (1991), page 25