Опсада на Будим (1541)

Опсадата на Буда во 1541 година резултирала со заземање на градот Будим од страна на Османлиите на чело со султанот Сулејман I. По оваа победа, Османлиското Царство воспоставила контрола над централна Унгарија. Битката е дел од т.н. Мала војна во Унгарија. Победата претставува една од најзначајните на Османлиите против Фердинанд I, најмногу поради тоа што градот во следните 150 години бил под нивна контрола[1]. Победата на Османлиите се споредува и со победата во Мохачката битка во 1526 година[1]. Хабсбуршките сили имале загуби од околу 16.000 војници.

Опсада на Будим
Дел од Османлиско-хабсбуршки војни
Siege of Buda (1541).jpg
Опсадата на Будим во 1541 година
Датум 1541
Место Будим, денес Будимпешта, Унгарија
Исход Османлиска победа
Завојувани страни
Flag of the Habsburg Monarchy.svg Хабсбуршка Австрија Fictitious Ottoman flag 2.svg Османлиско Царство

Откако Карло V разбрал за поразот на неговиот брат, тој тргнал да се одмазди во Алжир, но и таму доживеал пораз[2]. Фердинанд се обидел градот да го врати во 1542 година, но истиот обид бил неуспешен.

НаводиУреди

  1. 1,0 1,1 Garnier, p.200
  2. Garnier, p.201