Арапски Полуостров

Арапскиот полуостров е полуостров, кој се наоѓа во југозападна Азија, поврзувајќи го Азија и Африка. На југозапад, полуостровот граничи со Црвено море, на југоисток со арапско море, на североисток со омански залив. Арапскиот полуостров ги опфаќа следните држави:

Arabian Peninsula dust SeaWiFS.jpg

Арабија како тема во уметноста и во популарната култураУреди

  • „Тајниот живот на Арабија“ (The secret life of Arabia) - песна на англискиот пејач Дејвид Боуви од 1977 година.[1]

ПоврзаноУреди

НаводиУреди