Меѓународен стандарден книжен број или ISBN (од англиски: International Standard Book Number) — единствен[1][2] број на книга со кој се препознава изданието, издавачот, како и земјата каде е печатена книгата. Кодот со 9 бројки го измислил Гордон Фостер, денес професор во пензија од Тринити Колеџот во Даблин,[3] за книжарниците и колекционерите во 1966 година.[4] Кодот со 10 бројки бил изработен од Меѓународната организација за стандардизација, а во 1970 година е објавен како меѓународен стандард ISO 2108.[4] Од 1 јануари 2007 година, ИСБН бројот содржи 13 бројки, формат кој се користи и во Македонија.[5]

Меѓународен стандарден книжен број
{{{image_alt}}}
ISBN со 13 цифри претставен со линиски код
АкронимISBN
Воведена1970; пред 54 години (1970)
Надлежен органМеѓународна агенција за ISBN
Цифри13 (порано 10)
Контролна цифратежински збир
Пример978-3-16-148410-0
Мреж. местоisbn-international.org
Опис на линискиот код на ISBN.

Поврзано

уреди

Наводи

уреди
  1. Occasionally, publishers erroneously assign an ISBN to more than one title — the first edition of The Ultimate Alphabet and The Ultimate Alphabet Workbook have the same ISBN, 0-8050-0076-3. Conversely, books are published with several ISBNs: A German, second-language edition of Emil und die Detektive has the ISBNs 87-23-90157-8 (Denmark), 0-8219-1069-8 (United States), 91-21-15628-X (Sweden), 0-85048-548-7 (England) and 3-12-675495-3 (Germany).
  2. in some cases, books sold only as sets share ISBNs. For example the Vance Integral Edition used only 2 ISBNs for 44 books.
  3. Gordon Fosters original 1966 report can be found at Informaticsdevelopmentinstitute.net Архивирано на 30 април 2011 г.
  4. 4,0 4,1 See discussion of the history at isbn.org.
  5. See Frequently Asked Questions about the new ISBN standard Архивирано на 10 јуни 2007 г. from ISO

Надворешни врски

уреди