Отвори го главното мени
Традиционална дефиниција на Анадолија во рамките на Турција[1][2]

Мала Азија или Анадолијаполуостров во Југозападна Азија кој го формира поголемиот дел од азискиот дел на Турција, наспроти европскиот дел (Тракија, или традиционално Румелија). Таа е наречена по латинското име Asia Minor, што произлегува од грчкото Μικρά Άσια. Се смета за дел од Блискиот Исток.

Името Анадолија пак, доаѓа од грчкото Aνατολή (Анатолеј) или Ανατολία (Анатоли́а), што значи „изгрејсонце“ или „исток“. турската форма Anadolu произлегува од изворната грчка верзија и често се поврзува со ana („мајка“) според народната етимологија.

ПоврзаноУреди


НаводиУреди

  1. Merriam-Webster's Geographical Dictionary. 2001. стр. 46. ISBN 0 87779 546 0. http://books.google.com/?id=Co_VIPIJerIC&pg=PA883&dq=anatolia+geographical+dictionary#v=onepage&q&f=true. посет. 18 мај 2001 г. 
  2. Stephen Mitchell, Anatolia: Land, Men, and Gods in Asia Minor. The Celts in Anatolia and the impact of Roman rule. Clarendon Press, Aug 24, 1995 - 296 pages. ISBN 978-0198150299 [1]

Надворешни врскиУреди