Хоспиталци или болничари (лат. hospitale = гостоприемен; hospital = болница,) се нарекуваат средновековните рицари јованити (од храмот на св. Јован Крстител во Ерусалим, подоцна исто така нарекувани уште и "рицари од Родос и Малта", или накратко: Малтиски орден, со сегашно седиште во Рим). Во најрано време, орденот се нарекувал "Ordo militiae S. Johannis Baptistae hospitalis Hierosolimitani".

Знаме на редот