Ернандо Кортес, или познат како Ернан Кортес или погрешно Ернандо Ернан Кортес, (1485 - Севиља, 4 декември 1547), шпански конквистадор. Користејќи го огненото оружје со околу 700 војници го освои Мексико (1519 до 1521 год.) и го уништи царството на Ацтеките.

Ернан Кортес
Hernán Cortés
Роден 1485
Медељин, Естрамадура, Шпанија
Починал 2 декември 1547
Кастиљеха де ла Куеста, Севиља, Шпанија
Занимање Генерал и конквистадор