За други значења на поимот видете ја страната за појаснување.

Вилкабамба (кечуански: Willkapampa) бил град оформен од страна на Манко Инка Јупанки во 1539 година и бил последно пребежиште на Тавантинсују сè до комплетното колонизирање од страна на Шпанците во 1572 година и со тоа се прекинал отпорот кон шпанската инвазија.

Урнатини на Вилкабамба

Поврзано

уреди

Наводи

уреди
  • Deyermenjian, Gregory "Vilcabamba Revisited" in South American Explorer, No. 12 (1985)
  • Hemming, John (1970). The conquest of the Incas. New York: Harcourt Brace Jovanovich. ISBN 978-0156028264.
  • Lee, Vincent H. L. (2000). Forgotten Vilcabamba: final stronghold of the Incas. [Wilson, Wyo.]: Sixpac Manco Publications. ISBN 9780967710907.
  • Macquarrie, Kim (2007). The last days of the Incas. New York: Simon Schuster. ISBN 978-0743260497.
  • Santander Casselli, Antonio (no date) "Vilcabamba" in Andanzas de un Soñador.