Долгата војна во Унгарија

Долгата војна
Тринаесетгодишната војна во Унгарија
Дел од Османлиско-хабсбуршки војни

Алегорија на турската војна – Објавувањето на војна пред Цариград
Датум 29 јули 1593 – 11 ноември 1606
(13 години, 3 месеци, 1 недела и 6 денови)
Место Унгарија, Влашка, Балкан
Исход Договор од Житваторок
Завојувани страни
 Свето Римско Царство

Кралство Унгарија[1]
Кралство Хрватска[1]
Кнежевство Трансилванија
 Влашка
 Регион Молдавија
ШпанијаШпанија
Запорошки Козаци
Српски ајдуци
 Папска Држава

Османлиско Царство Отоманско Царство

Кримско Ханство

Команданти и водачи
Рудолф II
Винченцо I Гонзага
Херман Кристоф фон Русвурм
Карл фон Мансфелд
Михаил Храбриот 
Рупрехт фон Егенберг
Џорџо Баста
Стефан Бочкај
Старина Новак
Карл фон Бургау
султан Мурат III,
султан Мехмед III,
султан Ахмед I,
Коџа Синан-паша
Џигалазаде Јусуф Синан-паша
Лала Мехмед-паша
Тирјаки Хасан-паша
Дамат Ибрахим-паша
Тели Хасан-паша 
Жртви и загуби
90,000 воени смртни случаи (комбинирани Хабсбуршки и Отомански)[2]


Долгата војна, исто така позната и како Тринаесетгодишната унгарска војна — неодлучна копнена војна помеѓу Хабсбуршката Монархија и Отоманското Царство, првенствено над кнежевствата Влашка, Трансилванија и Молдавија.[3] Се водела од 1593 до 1606 година, но во Европа понекогаш се нарекува Петнаесетгодишна војна, сметајќи ја како дел од оваа војна и турската кампања од 1591–1592 година која довела до освојување на Бихаќ.

Во серијата отомански војни во Европа, тоа било главниот тест на сила помеѓу Османлиско-венецијанската војна (1570–73) и Критската војна (1645–69). Следната од главните отоманско-хабсбуршки војни била Австро-турската војна од 1663-1664 година. Генерално, судирот се состоел од голем број скапи битки и опсади, но со мала добивка за која било страна.

Преглед

уреди

Главните учесници во војната биле Хабсбуршката Монархија, Кнежевството Трансилванија, Влашка и Молдавија кои се спротивставиле на Отоманското Царство. Ферара, Тоскана, Мантова и Папската Држава исто така биле вклучени во помала мера.

Финансирање на војната

уреди

Османлиите собрале поголема од вообичаената поддршка зад Светиот римски цар. Рајхстагот се состанал во 1594 година и гласал за значителен даночен грант, обновувајќи го ова четири години подоцна и повторно во 1603 година. Принцовите на Италија дале помали придонеси; поголемите дошле од другите држави на Италија, Папството и Шпанското Царство. Севкупно, Хабсбуршката Монархија собрала 40 милиони флорини за воените напори од сопствените имоти, собранието на Рајхстагот и Крајс 20 милиони, Царската Италија 0,5 милиони, Шпанија 3,75 милиони, а Папските држави 2,85 милиони. Некои царски држави испратиле војници наместо финансирање.[4] На пример, Тоскана испратила почетен одред од 3.600 војници во 1593 година, засилен подоцна со помали одреди (2.000 Тосканци биле во Унгарија до 1601 година), вклучително и многу експерти за утврдувања и артилерија (Џовани де Медичи бил именуван како царски артилериски генерал). Мантова првично испратила три чети на коњаница, а потоа и други одреди во 1594, 1597 и 1601 година [5]

Позадина

уреди

Престрелките по должината на Хабсбуршко-отоманската граница се интензивирале од 1591 година. Во 1592 година, тврдината Бихаќ паднала во рацете на Османлиите по опсадата на Бихаќ (1592).

Историја

уреди

Рудолф II ја започнал војната релативно неподготвен, со само 42.000 професионални војници под негова контрола во 1593 година. Тие се состоеле од 22.000 во теренската војска (12.000 од австриските хабсбуршки земји, 10.000 од другите царски држави) и 20.000 во постојани гарнизони долж унгарско-хрватската граница.[6]

Во пролетта 1593 година, османлиските сили од Босанскиот Пашалак го опсадиле градот Сисак во Хрватска, започнувајќи ја битката кај Сисак која на крајот завршила со победа на христијанските сили на 22 јуни 1593 година. Таа победа го означила крајот на Стогодишната хрватско-отоманска војна (1493-1593).

Долгата турска војна започнала на 29 јули 1593 година, кога османлиската војска под водство на Синан-паша започнала кампања против Хабсбуршката Монархија и го зазела Ѓер (турски: Yanıkkale) и Комаром (турски: Komaron) во 1594 година.

Во почетокот на 1594 година, Србите во Банат се кренале против Османлиите.[7] Бунтовниците, во карактер на света војна, носеле воени знамиња со иконата на Свети Сава.[8] Воените транспаренти ги осветил патријархот Јован Кантул, а востанието го помогнале српските православни митрополити Руфим ЊегушЦетински и Висарион Требински.[9] Како одговор, отоманскиот голем везир Коџа Синан-паша побарал од Дамаск да се донесе зеленото знаме на пророкот Мухамед за да се спротивстави на српското знаме и наредил саркофагот со моштите на Свети Сава да се отстрани од манастирот Милешева и да се пренесе во Белград.[8] Попатно, османлискиот конвој ги убил сите луѓе на патот како предупредување за бунтовниците.[8] Османлиите на 27 април јавно ги запалиле моштите на Свети Сава на клада на висорамнината Врачар и ја расфрлале пепелта.[8]

1595–1596

уреди

Во 1595 година, бил организиран сојуз на христијански европски сили од страна на папата Климент VIII за да се спротивстави на Отоманското Царство (Светата лига на папата Климент VIII); Договорот за сојуз бил потпишан во Прага од страна на Светиот римски цар Рудолф II и Сигизмунд Батори од Трансилванија. Арон Вода од Молдавија и Михаил Храбриот од Влашка се приклучиле на сојузот подоцна истата година. Шпанските Хабсбурговци испратиле армија од 6.000 искусни пешадијци и 2.000 коњаници од Холандија под водство на Карл фон Мансфелд, врховен командант на шпанската армија на Фландрија, кој ја презела командата со операциите во Унгарија.[10]

Целта на Османлиите во војната била да ја заземат Виена, додека Хабсбуршката Монархија сакала повторно да ги заземе централните територии на Кралството Унгарија контролирани од Отоманското Царство. Клучна била контролата на дунавската линија и поседувањето на тврдините што се наоѓаат таму. Војната главно се водела во Кралска Унгарија (најчесто денешна западна Унгарија и јужна Словачка ), Прекудунавска Унгарија, Кралска Хрватска и Славонија, Отоманското Царство (Румелија - денешна Бугарија и Србија) и Влашка (во денешна јужна Романија).

 
Хабсбуршките трупи го зазеле замокот Хатван во 1596 година

Во 1595 година, христијаните, предводени од Мансфелд, ги зазеле Естергом и Вишеград, стратешки тврдини на Дунав, но тие не ја опсадиле клучната тврдина Будим. Османлиите започнале опсада на Егер (турски: Eğri ), освојувајќи го во 1596 година.

Во 1595 година на Балканот, шпанска флота од галии од Кралството Неапол и Кралството Сицилија под водство на Педро де Толедо, маркизот од Вилафранка, ја ограбила Патра, град под османлиска управа како одмазда за турските напади врз италијанските брегови.[11] Нападот бил толку спектакуларен што султанот Мурат III размислувал за истребување на христијаните од Цариград како одмазда. Најпосле решил да нареди протерување на сите невенчани Грци од градот.[12] Во следните години, шпанските флоти продолжиле да вршат напади во водите на Левант, но големата поморска војна меѓу христијаните и Османлиите не продолжилс.[13] Наместо тоа, приватниците како Алонсо де Контрерас ја презеле улогата на малтретирање на отоманските бродови.[11][13]

На источниот фронт на војната, Михаил Храбриот, принцот од Влашка, започнал кампања против Османлиите во есента 1594 година, освојувајќи неколку замоци во близина на Долен Дунав, вклучувајќи ги Ѓурѓу, Браила, Харшова и Силистра, додека неговите молдавски сојузници ги поразиле османлиските војски во Јаши и други делови на Молдавија.[14] Михаил Храбриот ги продолжил своите напади длабоко во Отоманското Царство, заземајќи ги тврдините на Никопол, Рибнице и Чилија,[15] и стигнал дури до Одрин.[16] Во еден момент неговите сили биле на само 24 километри од османлискиот главен град Цариград.

 
Погубувањето на бунтовничките валонски платеници во 1600 година

Сепак, тој бил принуден да се врати преку Дунав, а Османлиите за возврат направиле масовна контраофанзива (100.000 војници) која имала за цел не само да ги врати нивните неодамна изгубњни територии туку и да ја освои Влашка еднаш засекогаш. Притисокот првично бил успешен, успевајќи Османлиите да ги освојат не само Ѓурѓу, туку и Букурешт и Трговиште, и покрај жестокото противење во Калугарени (23 август 1595 година). Во овој момент, османлиската команда станала самозадоволна и престанала да ја следи влашката војска што се повлекува, фокусирајќи се наместо тоа на утврдувањата на Трговиште и Букурешт и сметајќи дека нивната задача е завршена. Михаил Храбриот морал да чека скоро два месеци за да пристигне помошта од неговите сојузници, но кога тоа го направил тоа, неговата контраофанзива ги изненадило Османлиите, успевајќи да ја зафати отоманската одбрана на три последователни боишта, во Трговиште (18 октомври), Букурешт (22 октомври) и Ѓурѓу (26 октомври). Битката кај Ѓурѓу особено била катастрофална за османлиските сили, кои морале да се повлечат преку Дунав во неред.[17]

Војната меѓу Влашка и Османлиите продолжила до крајот на 1599 година, кога Михаил Храбриот не можел да ја продолжи војната поради слабата поддршка од неговите сојузници.

Пресвртната точка на војната била битката кај Керестес, која се одржала на територијата на Унгарија на 24-26 октомври 1596 година. Комбинираните хабсбуршко-трансилвански сили од 45–50.000 војници биле поразени од османлиската војска. Битката се претворила кога христијанските војници, мислејќи дека ја добиле битката, престанале да се борат за да го ограбат османлискиот логор. И покрај оваа победа, Османлиите за првпат ја сфатиле супериорноста на западната воена опрема над османлиското оружје. Оваа битка била првата значајна воена средба во Средна Европа помеѓу големата христијанска војска и отоманската турска армија по битката кај Мохач. Сепак, Австријците повторно ги освоиле Ѓер и Комаром во 1598 година.

1601–1606

уреди
 
Опсадата на Будим во 1602 година

Во август 1601 година, во битката кај Гуруслау, Џорџо Баста и Михаил Храбриот го поразиле унгарското благородништво предводено од Сигизмунд Батори, кој ја прифатил османлиската заштита. По убиството на Михаил Храбриот од платеници под наредба на Баста,[18] трансилванското благородништво, предводено од Мозес Секели, повторно било поразено во битката кај Брашов во 1603 година од Хабсбуршката Монархија и влашките трупи предводени од Раду Шербан. По ова, Австријците се сметало дека можат да извојуваат решавачка победа.

Во септември 1601 година, војските на Светото Римско Царство ја опсадиле Велика Канижа. И покрај бројната супериорност, коалициските војски морале да ја напуштат опсадата 2 месеци подоцна, поради големите загуби.

Последната фаза од војната (од 1604 до 1606 година) одговара на востанието на принцот од Трансилванија Стивен Боцкај. Кога Рудолф – главно врз основа на лажни обвиненија – започнал гонење против голем број благородни луѓе со цел да се наполни исцрпената ризница, се спротивставил самиот Боцкај, образован стратег. Тој ги собрал очајните Унгарци заедно со разочараните членови на благородништвото за да започнат востание против владетелот на Хабсбург. Војниците марширале на запад, поддржани од унгарскиот ајдук, и извојувале некои победи и ги вратиле териториите што биле изгубени од хабсбуршката војска додека Бочкај првпат не бил прогласен за принц на Трансилванија (Таргу Муреш, 21 февруари 1605 година), а подоцна и на Унгарија. (Серенц, 17 април 1605 г). Отоманското Царство го поддржал Бочкај со круната што тој ја одбил (бидејќи бил христијанин). Како принц на Унгарија ги прифатил преговорите со Рудолф II и го склучил Виенскиот договор (1606).

Последици

уреди
 
Мировните преговори во Житваторок во 1606 г

Долгата војна завршила со мирот во Житваторок на 11 ноември 1606 година, со слаби територијални придобивки за двете главни царства - Османлиите ги освоиле тврдините Егер, Естергом и Каниса, но го дале регионот Вац (кој го окупирале во 1541) во Австрија. Договорот ја потврдил неспособноста на Османлиите да навлезат понатаму во хабсбуршките територии. Исто така, војната покажала дека Трансилванија е надвор од моќта на Хабсбург. И покрај тоа што царот Рудолф не успеал во своите воени цели, тој сепак освоил одреден престиж благодарение на овој отпор кон Османлиите, претставувајќи ја војната како победа. Договорот ги стабилизирал условите на хабсбуршко-отоманската граница. Исто така, Бочкај успеал да ја задржи својата независност, но исто така се согласил да се откаже од титулата „Крал на Унгарија“.

Рудолф се прикажувал себеси како победник во Долгата војна, но тоа не го заштитило од внатрешната политика на семејството Хабсбург. Рудолф, до крајот на војната, имал огромни долгови кон заемодавците, граничните трупи и теренската војска, направил отстапки со унгарското благородништво и ги разочарал кнезовите на Светото Римско Царство кои ја субвенционирале војната. Откако бил склучен мир со Османлиите, Хабсбурзите се свртеле еден против друг. Оваа борба го принудило семејството да се соочи со нерешената работа за наследникот на Рудолф и кулминирала со тоа што бездетниот цар Рудолф се спротивставил со неговиот брат Матијас во т.н. Кавга на браќата.[19]

Битки

уреди
 
Опсада на Будим
 
Опсада на Естергом во 1595 година
 
Повторно заземање на Папа во 1597 година

Извори

уреди
 • Finkel, Caroline (1988). The Administration of Warfare: The Ottoman Military Campaigns in Hungary, 1593-1606. Vienna: VWGÖ. ISBN 3-85369-708-9.
 • Ćirković, Sima (2004). The Serbs. Malden: Blackwell Publishing. ISBN 9781405142915.
 • Levy, Jack S (1983). War in the Modern Great Power System: 1495 to 1975. University Press of Kentucky. стр. 89. Архивирано од изворникот на 2022-06-09. Посетено на 2022-05-26.

Наводи

уреди
 1. 1,0 1,1 Csorba, Csaba; Estók, János; Salamon, Konrád (1998). Magyarország Képes Története. Budapest: Hungarian Book-Club. ISBN 963-548-961-7. 62.-64. p.
 2. Levy 1983, стр. 89.
 3. Cathal J. Nolan (2006). The age of wars of religion, 1000–1650: an encyclopedia of global warfare and civilization. Greenwood Publishing Group. стр. 846. ISBN 9780313337345. Посетено на 2012-03-23.
 4. Peter Wilson.
 5. Wilson, Peter H. (2009).
 6. Wilson 2016, p. 456.
 7. Rajko L. Veselinović (1966). (1219-1766). Udžbenik za IV razred srpskih pravoslavnih bogoslovija. (Yu 68-1914). Sv. Arh. Sinod Srpske pravoslavne crkve. стр. 70–71.
 8. 8,0 8,1 8,2 8,3 Nikolaj Velimirović (January 1989). The Life of St. Sava. St. Vladimir's Seminary Press. стр. 159. ISBN 978-0-88141-065-5.
 9. Editions speciales. Naučno delo. 1971.
 10. Mugnai, Bruno; Flaherty, Christopher (2014).
 11. 11,0 11,1 Braudel, Fernand (1995).
 12. Hutton, William Holden (1900): Constantinople: the story of the old capital of the empire.
 13. 13,0 13,1 Teneti, Alberto (1967).
 14. Constantin C. Giurescu, Istoria Românilor.
 15. Coln, Emporungen so sich in Konigereich Ungarn, auch in Siebenburgen Moldau, in der der bergischen Walachay und anderen Oerten zugetragen haben, 1596
 16. Marco Venier, correspondence with the Doge of Venice, 16 July 1595
 17. Florin Constantiniu, "O istorie sinceră a poporului român", ISBN 973-8240-67-0.
 18. Encyclopaedia Britannica.
 19. Peter Wilson, The Thirty Years War: Europe's Tragedy
 20. „Győr ostroma. | Borovszky Samu: Magyarország vármegyéi és városai | Kézikönyvtár“. www.arcanum.hu (унгарски). Посетено на 2018-09-26.