Конквистадор (шпански: Conquistador = освојувач) — назив на било кој војник, водач, истражувач или авантурист вклучен во освојувањето на Јужна Америка по откритието на Новиот Свет од Кристофер Колумбо во 1492. година. Предводници на освојувањето на Мексико биле Ернан Кортес и Педро де Алварадо и Контрерас. Франсиско Писаро го предводел освојувањето на империјата на Инките.

Ернан Кортес