Левант (франц. levant, итал. levante, шпа. levante, арапски: بلاد الشام, Билад еш-Шам во општо значење претставува Исток, источни земји. Во потесна смисла на зборот Левант е заеднички назив за земји кои лежат на источниот брег на Средоземјето: Грција, Турција, Сирија, Либан, Израел, Јордан и Египет. Во Стариот Рим за Левант се употребувал називот Ориенс (исток; од тоа потекнувата поимот Ориент).

Местоположба на Левантот

Поврзано

уреди

Наводи

уреди