Афонсо де Албукерке

португалски благородник и колонијалист

Афонсо де Албукерке, војвода на Гоа бил португалски генерал, голем освојувач, државник и градежник на империјата.

Капетан-мајор на морињата на Арабија Гувернер на Португалска Индија

Афонсо ја унапреди трократната грандиозна шема на Португалија за борба против исламот, ширење на христијанството и обезбедување трговија со зачини со воспоставување на португалска азиска империја. Меѓу неговите достигнувања, Афонсо успеа да ја освои Гоа и беше првиот Европеец на ренесансата што го напаѓаше Персискиот Залив и го водеше првото патување со европска флота во Црвеното Море. Неговите воени и административни дела генерално се сметаат за највитажни за градење и обезбедување на португалското царство на Ориент, Блискиот Исток и зачинските патеки на источна Океанија.

Афонсо генерално се смета за воен гениј, и „веројатно најголем поморски командант на ерата“ со оглед на неговата успешна стратегија - тој се обидел да ги затвори сите поморски премини на Индискиот Океан кон Атлантикот, Црвеното Море, итн. Персискиот Залив и Тихиот Океан, преобразувајќи го во португалски марија клаузул, воспоставен над опозицијата на Отоманското Царство и нејзините муслимански и хиндуисти сојузници. Во проширувањето на Португалското Царство, Афонсо иницираше соперништво кое станало позната како османлиско-португалска војна, која траела многу години. Многу од османлиско-португалските конфликти во кои бил директно вклучен се случиле во Индискиот Океан, во регионите на Персискиот Залив за контрола на трговските патишта и на бреговите на Индија. Тоа бил неговата воена брилијантност во овие првични кампањи против многу поголемата Отоманско Царство и нејзините сојузници што овозможија Португалија да стане првата глобална империја во историјата. Тој имал запис за ангажирање и пораз на многу поголеми војски и флоти. На пример, неговото фаќање на Ормуз во 1507 година против Персијците беше постигнато со флота од седум бродови. Други познати битки и офанзиви што ги водел вклучуваат освојување на Гоа во 1510 година и заземање на Малака во 1511 година. Тој станал адмирал на Индискиот Океан и бил назначен за шеф на „флотата на Арапското и Персиското Море“ во 1506 година.

Во последните пет години од животот, тој се свртел кон администрација, каде неговите постапки како втор гувернер на Португалска Индија биле клучни за долговечноста на Португалската империја. Тој ја пионеруваше европската морска трговија со Кина за време на династијата Минг со пратеникот Рафаел Перестрело, Тајланд со Дуарте Фернандес како пратеник, и со Тимор, минувајќи низ Малезија и Индонезија во патувањето предводено од Антонио де Абреу и Франциско Серјо. Тој, исто така, им помогна на дипломатските односи со Етиопија користејќи свештенички пратеници Јоао Гомес и Јоао Санчес, и воспоставил дипломатски врски со Персија, за време на династијата во Сававијците.

Раниот живот

уреди
 
Грб на Албукерке

Афонсо де Албакерки е роден во 1453 година во Алхандра, во близина на Лисабон. Тој бил втор син на Гончало де Албакерки, Господ на Вила Верде доц Франкос и Дона Ленор де Менезес. Неговиот татко држел важна позиција на суд и бил поврзан со далечинско нелегитимно потекло со португалската монархија. Тој се имал завршено школо по математика и латински на дворот во Афонсо V од Португалија, каде се дружел со принцот Јован, идниот крал Јован Втори од Португалија.

Раната обука на Афонсо ја опишува Диого Барбоса Мачадо: „Д. Алфонсо де Албукерке, презимето на Велики, заради херојските дела со кои ја наполни Европа со восхит, а Азија со страв и трепет, е роден во 1453 година, во Имотот наречен, за љубов на нејзината состојба, Рајот на градот Аланхдра, шест лиги оддалечени од Лисабон. Тој беше втор син на Гонкало де Албакерки, Господар на Вилаверде и на Д. Леонар де Менезес, ќерка на Д. Илваро Гончалвес де Атајде, Грофот на Атугуја и на неговата сопруга Д. Гиомар де Кастро и ја поправи оваа неправда на природа со тоа што се искачува на врвот на секоја доблест, и политичка и морална. Тој се школувал во Палатата на кралот Д. Афонсо V, во чија палеестра се спушти емулативно да стане соперник на тој африкански Марс “.

Рана воена служба

уреди

Афонсо работел 10 години во Северна Африка, каде се здобил со воено искуство во жестоки кампањи против муслиманските сили и османлиските Турци.

Во 1471 година, под команда на Афонсо V од Португалија, тој бил присутен на освојувањето на Тангиер и Арзила во Мароко, служејќи се таму како офицер неколку години. Во 1476 година го придружувал принцот Јован во војните против Кастиља, вклучувајќи ја и Битката кај Торо. Учествувал во кампањата на италијанскиот полуостров во 1480 година за да го спаси Фердинанд Втори од Арагон од османлиската инвазија на Отранто, која заврши со победа. По враќањето во 1481 година, кога принцот Јован бил крунисан за крал Јован Втори, Афонсо го поставил Учителот на коњот за неговите истакнати експлоатации, главен измет (естрибеиро-мор) на кралот, позиција што ја држел за време на владеењето на Јован (1481– 95). Во 1489 година се вратил во воените походи во Северна Африка, како командант на одбраната во тврдината Грациоса, остров во реката Луко во близина на градот Лараче, а во 1490 година бил дел од стражарот на кралот Јован Втори, враќајќи се во Арцила во 1495 година, каде што починал неговиот помлад брат Мартим, борејќи се од своја страна.

Афонсо го обележа под строгиот Јован Втори и победи воени походи во Африка и Средоземното Море, но сепак Азија е местото каде тој ќе го направи своето најголемо влијание.

Прва експедиција во Индија, 1503 година

уреди
 
Карта на Арапскиот Полуостров што го прикажува Црвеното Море со островот Сокотра (црвено) и Персискиот Залив (сина) со теснецот Хормуз (кантино планифера, 1502)

Кога бил востоличен кралот Мануел I од Португалија, тој покажал одредена оддалеченост кон Афонсо, близок пријател на неговиот страшен претходник и седумнаесет години негов постар. Осум години подоцна, на 6 април 1503 година, по долгата воена кариера и во зрела возраст, Афонсо бил испратен на својата прва експедиција во Индија, заедно со неговиот братучед Франциско де Албакерки. Секој командуваше со три бродови, пловеа со Дуарте Пачеко Переира и Николао Коелхо. Тие се вклучија во неколку битки против силите на Заморин од Каликут (Калекуте, Кожикоде) и успеаја да го постават кралот на Кохин (Кохим, Кочи) безбедно на неговиот престол. За возврат, кралот им дал дозвола да го градат португалскиот тврдина Имануел (Форт Кочи) и да воспостават трговски односи со Квилон (Куãо, Колам). Ова ја постави основата на источното португалско царство.

Втора експедиција во Индија, 1506 година

уреди
 
Тврдината на нашата дама на зачнувањето, островот Хормуз, Иран

Афонсо се вратил дома во јули 1504 година, и бил добро прифатен од кралот Мануел Први. Откако му помогнал во создавање стратегија за португалските напори на исток, кралот Мануел му доверил команда на ескадрила од пет бродови во флотата на шеснаесет пловејќи за Индија во почетокот на 1506 година предводена од Тристио да Кунха. Нивната цел беше да го освојат Сокотра и да изградат тврдина таму, со надеж дека ќе ја затворат трговијата со Црвеното Море. Афонсо отиде како „главен капитен на брегот на Арабија“, пловејќи под наредбите на Да Кунха, сè додека не стигна до Мозамбик. Тој носеше запечатено писмо со тајна мисија нарачана од кралот: откако ја исполни првата мисија, тој требаше да го замени првиот вицепрвак на Индија, Франциско де Алмеида, чиј мандат заврши две години подоцна. Пред да замине, тој легитимирал природен син роден во 1500 година и ја направил својата волја.

Прво освојување на Сокотра и Ормуз, 1507 година

уреди
 
Статуа на Афонсо де Албукерке, симболично стои на оџакот, повикувајќи се на неговиот одговор во Хормуз

Флотата ја напуштила Лисабон на 6 април 1506 година. Афонсо сам го пилотирал својот брод, откако го загубил именуваниот пилот при поаѓањето. Во каналот Мозамбик, тие го спасија капетанот Јоао да Нова, кој се соочи со потешкотии при враќањето од Индија; Да Нова и неговиот брод, Фрол де ла Мар, се придружија на возниот парк на Да Куна. Од Малинди, да Куна испрати пратеници во Етиопија, за што во тоа време се сметаше дека е поблизу отколку што е навистина. Меѓу нив биле и свештеникот Јоао Гомес, Јоао Санчес и Тунижанецот Сид Мохамед, кои не успеале да го преминат регионот, се упатија кон Сокотра; оттаму, Афонсо успеа да ги спушти во Филук. По успешните напади врз арапските градови на брегот на источна Африка, тие го освоија Сокотра и изградија тврдина кај Сук, со надеж дека ќе формираат база за запирање на трговијата со Црвеното Море до Индискиот Океан. Сепак, Сокотра беше напуштена четири години подоцна, бидејќи не беше поволно како основа.

На Сокотра, тие се разделија на начини: Тристоо да Куна пловеше за Индија, каде што ќе го олесни Португалецот опсаден во Кананоре, додека Афонсо однесе седум бродови и 500 мажи во Ормуз во Персискиот Залив, еден од главните источни трговски центри. На неговиот пат ги освоил градовите Куриати (Курјат), Мускат во јули 1507 година и Хор Факан, прифаќајќи го потчинетоста на градовите Калхат и Сохар. Тој пристигна во Ормуз на 25 септември и наскоро го зароби градот, кој се согласи да стане притока држава на португалскиот крал.

Тогаш Хормуз беше притока на Шах Исмаил од Персија. Во познатата епизода, непосредно по неговото освојување, Албукерке се соочија од персиските пратеници, кои наместо тоа бараа исплата на должната почит. Тој им нареди да им се даде залиха на топчиња, стрели и оружје, при што се вели дека „таква беше валутата што ја погоди Португалија за да му се оддолжи почитта што ја бараа од доминациите на кралот Мануел“.

Според Брус де Албакерк, тоа било Шах Исмаил кој го измислил терминот „Лав на морињата“, обраќајќи се на Албукерке како таков. Афонсо започна со изградба на тврдината на нашата дама на победата (подоцна преименувана во тврдина на нашата дама на зачнувањето), ангажирајќи ги своите луѓе од сите редови во работата.

Сепак, некои од неговите офицери се револтираат против тешката работа и климата и, тврдејќи дека Афонсо ги надминал неговите наредби, заминал за Индија. Со флотата намалена на два бродови и остана без резерви, тој не беше во можност долго да ја задржи оваа позиција. Принуден да го напушти Ормуз во јануари 1508 година, тој изврши рација во крајбрежните села за снабдување на населбата Сокотра, се врати во Ормуз, а потоа се упати кон Индија.

Апсење во Кананоре, 1509 година

уреди

Афонсо пристигнал во Кананоре на брегот на Малабар во декември 1508 година, каде го отвори пред свештеникот Дом Франциско де Алмеида, запечатената писмо што го примил од кралот и што го прогласи за гувернер за да го наследи Алмеида. Портпаролот, поддржан од офицерите кои го напуштија Афонсо кај Ормуз, имаше кралски поредок, но одби да попушти, протестирајќи дека неговиот мандат заврши само во јануари и наведувајќи ја намерата да се одмазди за смртта на неговиот син, борејќи се со флотот Мамелук на Мирокем, одбивајќи ја понудата на Афонсо самиот да се бори против него. Афонсо избегна конфронтација, што може да доведе до граѓанска војна и се пресели во Кочи, Индија, за да чека понатамошно поучување од кралот, одржувајќи ја и неговата придружба. Тој го опиша Фернано Лопес де Кастанеда како трпеливо издржливо отворено спротивставување од групата што се собрала околу Алмеида, со кого одржувал формален контакт. Сè повеќе изолиран, тој му пишал на Диого Лопес де Секира, кој пристигнал во Индија со нова флота, но бил игнориран кога Секеира се приклучила на Вицерој. Во исто време, Афонсо одбивал пристапи од противниците на вицереј, кои го охрабрувале да ја заземе власта.

На 3 февруари 1509 година, Алмеида се бори против поморската битка на Диу против заедничката флота на Мамелукс, Османлиите, Заморин од Каликут и султанот Гуџарат, сметајќи ја за тоа како лична одмазда за смртта на неговиот син. Неговата победа беше пресудна: Османлиите и Мамелукс го напуштија Индискиот Океан, олеснувајќи го патот за португалското владеење таму за следниот век. Во август, по петицијата од поранешните офицери на Афонсо со поддршка на Диого Лопес де Секеира, во која се тврди дека е непогоден за управување, Афонсо беше испратен во притвор во Форт Свети Ангело во Кананоре. Таму тој остана под, како што сметаше, затвор.

Во септември 1509 година, Секеира се обиде да воспостави контакт со султанот Малака, но не успеа, оставајќи зад себе 19 португалски затвореници.

Гувернер на Португалска Индија, 1509-1515 година

уреди

Афонсо беше ослободен по тримесечно затворање, при пристигнувањето во Кананоре на Маршалот од Португалија со голема флота. Португалскиот Маршал бил најважниот португалски благородник што некогаш ја посетил Индија и донел армада од петнаесет бродови и 3.000 мажи испратени од кралот за да ги брани правата на Афонсо и да го заземе Каликут.

На 4 ноември 1509 година, Афонсо стана втор гувернер на државата Индија, позиција што ќе ја задржеше до неговата смрт. Алмеида се вратил дома во 1510 година, Афонсо брзо ја покажал енергијата и одлучноста на неговиот лик. [40] Тој имал намера да доминира во муслиманскиот свет и да ја контролира трговијата со Спајси.

Првично, кралот Мануел Први и неговиот совет во Лисабон се обидоа да ја распределат моќта, истакнувајќи три области на јурисдикција во Индискиот Океан. Во 1509 година, благородникот Диого Лопес де Секира бил испратен со флота во Југоисточна Азија, да побара договор со султанот Махмуд Шах од Малака, но не успеал и се вратил во Португалија. На Хорхе де Агуар му беше дадено регионот помеѓу Кејп на добра надеж и Гуџарат. Него го наследи Дуарте де Лемос, но замина за Кохин, а потоа и за Португалија, оставајќи ја возниот парк во Афонсо.

Освојување на Гоа, 1510 година

уреди
 
Илустрацијата ги прикажува последиците од португалското освојување на Гоа, од силите на Јусуф Адил Шах.

Во јануари 1510 година, почитувајќи ги наредбите од кралот и свесен за отсуството на Заморин, Афонсо напредуваше на Каликут. Нападот беше неуспешен, бидејќи Маршал Фернандо Кутињо се впушти во внатрешниот град против инструкции, фасциниран од неговото богатство и беше заседа. За време на спасувањето, Афонсо бил застрелан во градите и морал да се повлече, едвај избегал со животот. Кутињо беше убиен за време на бегството.

Набргу по неуспешниот напад, Афонсо собрал флота од 23 бродови и 1200 мажи. Современите извештаи наведуваат дека тој сакал да се бори против флотата на египетскиот Мамелук Султанат во Црвеното Море или да се врати во Хормуз. Сепак, тој бил известен од Тимоџи (сопственик во служба на Империјата Хинду Виџанагара) дека ќе биде полесно да се бориме против нив во Гоа, каде што се засолниле по битката на Диу, и, исто така, за болеста на султанот Јусуф Адил Шах и војната помеѓу Деканските султани. Затоа, тој се потпираше на изненадување при апсењето на Гоа од султантот на Бијапур. Така, тој заврши уште една мисија, бидејќи Португалија сакаше да не се гледа како вечен „гостин“ на Кочи и го посакува Гоа како најдобро трговско пристаниште во регионот.

Прв напад се случи во Гоа од 4 март до 20 мај 1510 година. По првичното окупација, чувство дека не можеше да го задржи градот со оглед на лошата состојба на неговите утврдувања, ладењето на поддршката на жителите на Хинду и непостојаноста меѓу неговите редови по нападот на Исмаил Адил Шах, Афонсо одбил примирје понудено од султанот и го напуштил градот во август. Неговата флота беше расфрлана, а палатата во бунтот во Кочи го спречи закрепнувањето, па се упати кон Фор Анџевива. Нови бродови пристигнаа од Португалија, кои беа наменети за благородникот Диого Мендес де Васконселос кај Малака, на кого му беше дадена соперничка команда на регионот.

Три месеци подоцна, на 25 ноември Афонсо повторно се појави во Гоа со реновирана флота. Диого Мендес де Васконселос беше принуден да го придружува со засилувањата за Малака и околу 300 засилувања на Малабари од Кананоре. За помалку од еден ден, тие ја зедоа Гоа од Исмаил Адил Шах и неговите отомански сојузници, кои се предадоа на 10 декември. Се проценува дека 6000 од 9000 муслимански бранители на градот умреле, или во жестока битка на улиците или со давење додека се обидувале да избегаат. Афонсо ја поврати поддршката на хинду-популацијата, иако ги фрустрираше првичните очекувања на Тимоџи, кој сакаше да стане гувернер. Афонсо го наградил со тоа што го назначил началник „Агуазил“ на градот, администратор и претставник на хиндусите и муслиманскиот народ, како познавачки толкувач на локалните обичаи. Потоа, тој направи договор за намалување на годишната почит.

 
Повикување пари за d'Albuquerque во Гоа (1510)

Во Гоа, Афонсо ја основал првата португалска нане на Исток, откако трговците на Тимоја се пожалиле на недостигот на валута, искористувајќи ја како можност да го зацврсти територијалното освојување. Новата паричка, заснована врз постојните локални монети, покажа на крстот на аверберната и вооружената сфера (или „есфера“), значката на кралот Мануел. Беа издадени златни крузадос или мануис, сребрени есфери и елф-есфера и бронзени „леи“. Друга нане е основана во Малака во 1511 година.

Албукерке основана во Гоа болницата Реал де Гоа или Кралска болница на Гоа, од страна на црквата Санта Катарина. Откако чул дека лекарите го изнудувале болното со прекумерни такси, Албукерке ги повикал изјавувајќи дека „наплатувате плата на лекарите и не знаете од каква болест страдаат мажите кои му служат на нашиот господар Царот. ти што е тоа што тие умираат од " и ги стави да работат на градење на градските wallsидови цел ден до ноќен пад пред да ги ослободиш.

И покрај постојаните напади, Гоа стана центар на португалската Индија, со освојувањето поттикнувајќи ги во согласност соседните кралства: султанот Гуџарат и Заморин од Каликут испратија амбасади, нудејќи сојузи и локални грантови за зајакнување.

Потоа Афонсо ја искористил Гоа за да ја обезбеди трговијата со Спајс во корист на Португалија и да им продаде персиски коњи на кнезовите Вијајанагара и Хинду како замена за нивна помош.

Освојување на Малака, 1511 година

уреди
 
Малака, со А Фамоса, прикажана од писателот на албукерки, Гаспар Кореја.

Афонсо им објасни на своите армии зошто Португалецот сакаше да ја фати Малака:

"Кралот на Португалија честопати ми наредуваше да одам во Теснецот, затоа што ... ова беше најдобро место за пресретнување на трговијата што ја извршуваат Муслиманите ... во овие делови. Така, требаше да ја извршиме нашата служба Господ дека ние беа донесени овде; со преземање на Малака, ќе ги затвориме Теснеите, така што никогаш повеќе Муслиманите не би можеле да ги донесат своите зачини по овој пат .... Јас сум многу сигурен дека, ако оваа трговија со Малака е извадена од нивните раце, Каиро и Мека ќе бидат целосно изгубени “. (Коментарите на Велика Афонсо де Албакерки)

Во февруари 1511 година, преку пријателски трговец со хинду, Нина Чату, Афонсо добил писмо од Руи де Араџо, еден од деветнаесетте Португалци што се одржува во Малака од 1509 година. Во него се залагаше да се движи напред со најголемата можна флота за да побара нивно ослободување, и дала детали од утврдувањата. Афонсо му го покажа на Диого Мендес де Васконселос, како аргумент да се унапреди во заедничка флота. Во април 1511 година, откако ја зацврстил Гоа, тој собрал сила од околу 900 Португалци, 200 хинду-платеници и околу осумнаесет бродови. Потоа исплови кон Малака против наредби и покрај протестот на Диого Мендес, кој тврдеше команда на експедицијата. Афонсо на крајот ја централизираше португалската влада во Индискиот Океан. После освојувањето на Малакан, тој напишал писмо до Царот за да го објасни своето несогласување со Диого Мендес, сугерирајќи дека понатамошните поделби би можеле да бидат штетни за Португалците во Индија. Под негова команда беше Фердинанд Магелан, кој учествуваше во неуспешната амбасада на Диого Лопес де Секеира во 1509 година.

По лажниот старт кон Црвеното Море, тие пловеа кон теснецот Малака. Тоа беше најбогатиот град што Португалците се обидоа да го заземат и фокусна точка во трговската мрежа каде што малејските трговци се сретнаа со гуџарати, кинески, јапонски, јавански, бенгалски, персиски и арапски, меѓу другото, опишани од Томе Пирес како на непроценливо богатство. И покрај своето богатство, тој беше претежно граден од дрво, со неколку мидарски згради, но беше одбранет од платеници, проценети на 20,000 мажи и повеќе од 2000 парчиња артилерија. Најголема негова слабост беше непопуларноста на владата на султанот Махмуд Шах, која ги поддржуваше муслиманите, предизвикувајќи незадоволство кај другите трговци.

Афонсо направи храбар пристап кон градот, неговите бродови украсени со транспаренти, испукајќи топови одбори. Тој се прогласи за господар на целата навигација, побара од султанот да ги ослободи затворениците и да плати отштета, и побара согласност за изградба на утврдена трговска станица. Султанот на крајот ги ослободил затворениците, но бил импресиониран од малиот португалски контингент. Потоа, Афонсо запалил некои бродови на пристаништето и четири крајбрежни згради како демонстрација. Градот што го делеше реката Малака, поврзувачкиот мост беше стратешка точка, па на зори на 25 јули Португалците слетаа и се бореа во тешка битка, соочувајќи се со отровни стрели, земајќи го мостот вечерта. Откако неплодно ја чекаа реакцијата на султанот, тие се вратија во бродовите и подготвија ѓубре (понудено од кинески трговци), пополнувајќи го со мажи, артилерија и вреќи со песок. Командуван од Антонио де Абреу, тој пловел навлегувач со голема плима до мостот. Следниот ден, сите слетаа. По жестоката борба за време на која султанот се појавил со војска слонови, бранителите се распрснале и султанот избегал. Афонсо ја чекаше реакцијата на султанот. Трговците се приближуваа, барајќи заштита од Португалија. Ним им беа дадени транспаренти да ги обележат нивните простории, знак дека нема да бидат ограбени. На 15 август Португалците повторно нападнаа, но султанот избега од градот. Под строги наредби, тие го ограбија градот, но ги почитуваа транспарентите. Афонсо ја подготви одбраната на Малака против противнапад на Малезија, градејќи тврдина, доделувајќи им на своите луѓе да се менуваат и користејќи камења од џамијата и гробиштата. И покрај доцнењата предизвикани од топлината и маларијата, таа беше завршена во ноември 1511 година, нејзината преживеана врата сега позната како „А Фамоза“ („познатата“). Веројатно тогаш Афонсо имал врежан голем камен со имињата на учесниците во освојувањето. За да ги задуши несогласувањата во врска со редоследот на имињата, тој го постави свртен кон wallидот, со единечен натпис Лапидем quem repobaverunt aedificantes (латински за „Каменот што градителите го отфрлија“, од пророштвото на Давид, Псалм 118:22–23) на напред.

Тој ја сместил португалската администрација, назначувајќи го Руи де Араџо како фактор, работно место определено пред неговото апсење во 1509 година и назначувајќи ја богатата трговец Нина Чату да ја замени претходната бендахара, претставник на народот Кафир и советник. Покрај тоа што помогнал во управувањето со градот и првата португалска монета, тој обезбедил ѓубре за неколку дипломатски мисии. Во меѓувреме, Афонсо го уапси и го погуби моќниот трговец на Јаваја, Утимути Раџа, кој откако беше назначен за позиција во португалската администрација како претставник на јаванската популација, одржуваше контакти со протераното кралско семејство.

Афонсо се договорил за превозот на многу „Арфас Д'Ел-Реи“ во португалската Малака.

Бродолом на Флор де ла, 1511 година

уреди

На 20 ноември 1511 година Афонсо испловил од Малака кон брегот на Малабар на стариот карпа на Флор де ла Мар, кој служел за поддршка на освојувањето на Малака. И покрај неговата несоодветна состојба, тој го искористи за транспорт на богатството собрано во освојувањето, со оглед на неговиот голем капацитет. Тој сакаше да му даде на судот на кралот Мануел изложба на богатства од Малакан. Имаше и понуди од Кралството Сијам (Тајланд) до кралот на Португалија и целото негово богатство. На патувањето, Флор де ла Мар беше уништен во бура, а Афонсо едвај избега давење.

Мисии од Малака

Амбасади во Пегу, Суматра и Сијам, 1511 година

уреди
 
Опис на Тернат со тврдината Саo Joao Баптиста, изградена во 1522 година

Повеќето муслимански и гуџачки трговци кои избегале од градот, Афонсо инвестирал во дипломатски напори покажувајќи дарежливост на трговците од Југоисточна Азија, како Кинезите, за да ги охрабрат добрите односи со Португалците. Трговија и дипломатски мисии беа испратени до континенталните кралства: Руи Нунс да Кунха беше испратена во Пегу (Бурма), од каде кралот Бињаријам испрати пријателски емисар во Кочи во 1514 година и Суматра, Суматрански кралеви на Кампар и Индрагири испраќање на емисари во Афонсо прифаќајќи ја новата моќ, како вазални држави на Малака. Знаејќи ги сијамските амбиции околу Малака, Афонсо го испрати Дуарте Фернандес во дипломатска мисија во Кралството Сијам (Тајланд), враќајќи се во кинески ѓубре. Тој беше еден од Португалците кој беше уапсен во Малака, собра знаење за културата на регионот. Таму тој бил првиот Европеец што пристигнал, воспоставувајќи пријателски односи помеѓу кралството Португалија и дворот на кралот на Сијам Раматибоди II, враќајќи се со сијамски пратеник со подароци и писма до Афонсо и кралот на Португалија.

Експедиција до „зачините острови“ (острови Малуку), 1512 година

уреди

Во ноември, откако ја обезбеди Малака и ја научи локацијата на тогашните тајни „зачини на острови“, Афонсо испрати три бродови за да ги пронајде, предводени од доверливиот Антонио де Абреу со заменик командантот Франциско Серио. Малејските морнари биле регрутирани да ги водат низ Јава, помалите острови на Сунда и островот Амбон до островите Банда, каде пристигнале на почетокот на 1512 година. Таму останаа еден месец, купувајќи ги и пополнувајќи ги своите бродови со морско оревче и каранфилче. Тогаш Антонио де Абреу отплови за Амбоина додека Серје исплови кон Молука, но тој беше испратен до брод во близина на Серам. Султанот Абу Лаис од Тернат слушнал за нивното застојување и, кога видел можност да се сојузник со моќна странска нација, ги довел во Тернат во 1512 година, каде им било дозволено да изградат тврдина на островот, Форт де Сао Баптиста де Тернат, изградено во 1522 година.

Кинеска експедиции, 1513 година

уреди

Во почетокот на 1513 година, Хорхе Олварес, пловејќи на мисија под налог на Афонсо, му било дозволено да слета на островот Линтин, на делтата на реката Перл, во јужна Кина. Набргу потоа, Афонсо го испратил Рафаел Перестрело во јужна Кина, барајќи трговски односи со династијата Минг. Во бродовите од португалската Малака, Рафаел пловел кон Кантон (Гуангжу) во 1513 година, а повторно од 1515 до 1516 година да тргува со кинески трговци. Овие вложувања, заедно со оние на Томе Пирес и Фернио Пирес де Андрад, беа првите директни европски дипломатски и трговски врски со Кина. Сепак, по смртта на кинескиот цар хененгде на 19 април 1521 година, конзервативните фракции на судот, кои се обидоа да го ограничат влијанието на евнухот, ја отфрлија новата португалска амбасада, водеа морски битки со Португалците околу Туен Мун, а Томе беше принудена да напише писма до Малака во која се наведува дека тој и другите амбасадори нема да бидат ослободени од затворот во Кина сè додека Португалците не се повлечат од контролата врз Малака и го вратија на соборениот султан Малака (кој претходно беше вазал на притока на Минг). Како и да е, односите со Португалија повторно се нормализираа во 1540-тите и во 1557 година беше основана постојана португалска база во Макао во јужна Кина со согласност од судот Минг.

Враќање во Кохин и Гоа

уреди
 
Афонсо де Албакерки како гувернер на Индија

Афонсо се вратил од Малака во Кохин, но не можел да отплови кон Гоа бидејќи се соочил со сериозен револт на чело со силите на Исмаил Адил Шах, султанот на Бијапур, командуван од Расул Кан и неговите сонародници. За време на отсуството на Афонсо од Малака, Португалецот кој се спротивставуваше на преземањето на Гоа се откажа од сопственоста, дури и му напиша на Царот дека е најдобро да се пушти. Зафатен од монсунот и со неколку расположливи сили, Афонсо мораше да почека за пристигнување на засилувачки флоти на чело со неговиот внук Д. Гарсија де Норонха и Хорхе де Мело Переира.

Додека беше во Кохин, Албукерке започна училиште. Во приватното писмо до кралот Мануел Први, тој наведува дека нашол градите полни со книги со кои треба да ги научи децата на оженети португалски доселеници (казадо) и христијански преобратеници да читаат и да пишуваат за кои, според Албукерке, имало околу сто во своето време, „сите многу остри и лесно учат што учат“.

На 10 септември 1512 година, Афонсо испловил од Кохин до Гоа со четиринаесет бродови кои носеле 1.700 војници. Решен да ја врати тврдината, нареди да се ископаат ровови и да се прекршат wallидовите. Но, на денот на планираниот последен напад, Расул Хан се предаде. Афонсо побара тврдината да биде предадена со својата артилерија, муниција и коњи, а дезертерите да се откажат. Некои се придружија на Расул Кан кога Португалците беа принудени да избегаат од Гоа во мај 1510 година, други за време на неодамнешната опсада. Расул Кан се согласил, под услов нивните животи да бидат поштедени. Афонсо се согласи и тој ја напушти Гоа. Тој ги поштеди животите на дезертерите, но ги ужаси осакатени. Една таква приминка беше Фернано Лопес, кој беше во притвор за Португалија, кој избега на островот Света Елена и водеше живот „Робинзон Крусо“ многу години. По ваквите мерки, градот стана најпросперитетна португалска населба во Индија.

Кампања во Црвеното Море, 1513 година

уреди

Во декември 1512 година, пристигна пратеник од Етиопија во Гоа. Матеј беше испратен од регентската кралица Елени, по пристигнувањето на Португалецот од Сокотра во 1507 година, како амбасадор на кралот на Португалија во потрага по коалиција за да помогне во соочувањето со зголемено муслиманско влијание. Тој беше примен во Гоа со голема чест од Афонсо, како долгогодишен претставник на „Престер Јован“. Неговото пристигнување го објави кралот Мануел во папата Лав X во 1513 година. Иако Матеус се соочи со недовербата на соперниците на Афонсо, кој се обиде да докаже дека е некој измамник или муслимански шпион, Афонсо го испрати во Португалија. Кралот е опишан како плачел со радост во нивниот извештај.

Во февруари 1513 година, додека Матеус бил во Португалија, Афонсо пловел кон Црвеното Море со сила од околу 1000 Португалци и 400 Малабарис. Тој беше под наредба да го обезбеди тој канал за Португалија. Сокотра се покажа како неефикасен за контрола на влезот во Црвеното Море и беше напуштен, а навестувањето на Афонсо дека Масава би можело да биде добра португалска база може да биде под влијание на извештаите на Матеус.

Знаејќи дека Мамелукс подготвувале втора флота во Суец, тој сакал да напредува пред да пристигнат засилувања во Аден и, според тоа, да опсада на градот. Аден бил утврден град, но иако имал скалила за скалирање, тие се скршиле за време на хаотичниот напад. После половина ден од жестоката битка Афонсо беше принуден да се повлече. Тој го крста Црвеното Море во Баб ал-Мандаб, со првата европска флота што пловеше по оваа рута. Тој се обидел да стигне до edеда, но ветровите биле неповолни и затоа тој се засолнил на островот Камаран во мај, сè додека болест кај мажите и недостаток на свежа вода го принудија да се повлече. Во август 1513 година, по вториот обид да го достигне Аден, се вратил во Индија без значителни резултати. За да ја уништи моќта на Египет, тој му напишал на кралот Мануел за идејата да го пренасочи текот на реката Нил да ја направи целата земја неплодна. Можеби најискрено, тој имал намера да го украде телото на исламскиот пророк, Мухамед и да го задржи за откуп сè додека сите муслимани не ја напуштиле Светата земја.

Иако експедицијата на Албукерке не успеа да го достигне Суез, таквиот упад во Црвеното Море од страна на христијанска флота за првпат во историјата го воодушеви муслиманскиот свет и паниката се шири во Каиро.

Поднесување на Каликут

уреди
 
Португалскиот тврдина кај Каликут

Албукерке за време на неговиот мандат оствари поволен крај на непријателствата меѓу Португалецот и Заморин од Каликут, што траеше уште од масакрот на Португалците во Каликут во 1502 година. Бидејќи поморската трговија се стопираше и вазалите се расипаа, без предвидливи решенија за конфликтот со Португалецот, судот на Заморин падна на борби. Владејачката Заморин беше убиена и заменета со соперник, под поттик на Албукерке. Така, мировните преговори би можеле да започнат. На Португалците им беше дозволено да градат тврдина во самиот Каликут и се стекнаа со права да добијат онолку колку што сакаат, бибер и ѓумбир, по пропишани цени и половина од обичаите на Каликут како годишна почит. Изградбата на тврдината започна веднаш, под маската на главниот архитект Тома Фернандес.

Администрација и дипломатија во Гоа, 1514 година

уреди
 
Деноровиот носорог, дрвоселка (1515)
 
Португалски и христијански жени од Индија, прикажани во Кадитане Казанинце

Со заклучокот на мирот, во 1514 година Афонсо се посветил на управувањето со Гоа и примањето амбасади од индиските гувернери, зајакнување на градот и поттикнување на бракови на португалски мажи и локални жени. Во тоа време, на Португалците им беше забрането да патуваат во странство. Во 1511 година, под политика што ја објави Афонсо, португалската влада ги охрабри нивните истражувачи да се омажат за локални жени. За промовирање на порамнувањето, кралот на Португалија им додели на Фримен статус и ослободување од даноците на круната на португалците (познати како казадоси или „мажени мажи“) кои се впуштиле во странство и се ожениле со локални жени. Со охрабрување на Афонсо, процветаа мешани бракови. Тој назначил локални лица за позиции во португалската администрација и не се мешал во локалните традиции (освен „сати“, практиката на бегање на вдовици, што тој ги забранил).

Во март 1514 година, кралот Мануел му испратил на папата Лав X огромна и егзотична амбасада предводена од Тристоо да Кунха, кој ги обиколил улиците на Рим во екстравагантна поворка на животни од колониите и богатството од Индите. Неговата репутација го достигна својот врв, поставувајќи ги темелите на Португалската империја на Исток.

Во почетокот на 1514 година, Афонсо испратил амбасадори кај султанот Гуџарат Султан Музафар Шах Втори, владетел на Камбај, да побараат дозвола да изградат тврдина на Диу, Индија. Мисијата се врати без договор, но беа разменети дипломатски подароци, вклучително и индиски носорог. Афонсо го испратил подарокот, именуван ганда, и неговиот индиски чувар, Окем, на кралот Мануел. [69] Кон крајот на 1515 година, Мануел го испратил како подарок, славниот носорог на Дирер на папата Лав X. Дјуер никогаш не го видел вистинскиот носорог, што беше првиот жив пример што се виде во Европа уште од римско време.

Освојување на Ормуз и болест

уреди
 
Афонсо де Албакерки како гувернер на Индија

Во 1513 година, во Кананоре, Афонсо го посетил персискиот амбасадор од Шах Исмаил Први, кој испратил амбасадори во Гуџарат, Ормуз и Бијапур. Амбасадорот на шахот во Бијапур го покани Афонсо да го врати пратеник во Персија. Мигел Фереира бил испратен преку Ормуз во Тебриз, каде имал неколку интервјуа со шахот за вообичаени цели за пораз на султанот на Мамелук.

Во исто време, Албукерке реши да го заклучи ефикасното освојување на Хормуз. Тој дознал дека по повлекувањето на Португалците во 1507 година, еден млад крал царувал под влијание на моќен персиски везир, Реис Хамед, од кого кралот многу се плашел. Во Ормуз во март 1515 година, Афонсо го запознал кралот и побарал од везирот да биде присутен. Потоа, веднаш го прободе и прободе од придружба, со што го „ослободи“ доминантниот крал, така што островот во Персискиот Залив му даде без отпор и остана вазална држава на Португалската империја. Самиот Ормуз нема да биде Персиска територија уште еден век, сè додека британско-персиската алијанса конечно не ги избрка Португалците во 1622 година. Во Ормуз, Афонсо се состана со Мигел Фереира, враќајќи се со богати подароци и амбасадор, носејќи писмо од персискиот моќник Шах Исмаил, во кое го покани Афонсо да стане водечки господар во Персија. Таму остана, се занимаваше со дипломатски напори, примаше пратеници и го надгледуваше изградбата на новата тврдина, додека стануваше сè повеќе болен. Неговата болест била пријавена уште во септември 1515 година.

Во ноември 1515 година, тој се вратил во Гоа, патување што не би го живеел за да го заврши.

Смрт

уреди

Ивотот на Афонсо заврши на горчлива нота, со болна и безобразна блиска. Во тоа време, неговите политички непријатели во португалскиот суд планирале негов пад. Тие не изгубија можност да ја разгорат љубомората на кралот Мануел против него, инсинуирајќи дека Афонсо има намера да ја узурпира власта во Португалска Индија.

Додека се вратил од Ормуз во Персискиот Залив, во близина на пристаништето Чаул, тој добил вест за португалска флота која пристигнала од Европа, носејќи испраќања најавувајќи дека тој треба да биде заменет со неговиот личен непријател Лопо Соарес де Алберварија. Сфаќајќи ја заговорот дека неговите непријатели се движеле против него, длабоко разочаран, тој ја изрази својата горчина: „Гробот мора да бидат моите гревови пред Царот, зашто јас сум во лоша корист со Царот за loveубовта кон мажите и со мажите за loveубовта на кралот. ”

Чувствувајќи се себеси при смртта, тој го донираше наметката на Орденот на Сантјаго, од која беше витез и ја подготви својата волја, го назначи капетанот и високи службеници на Ормуз и организираше завршен совет со своите капетани за да ги реши главните работи влијае на португалската држава Индија.

Тој напишал кратко писмо до кралот Мануел, барајќи од него да му се припише на својот природен син „сите високи почести и награди“ што биле праведно заради Афонсо. Тој напиша во достоинствени и приврзани термини, уверувајќи го Мануел за неговата лојалност.

На 16 декември 1515 година, Афонсо де Албакерки починал пред очите на Гоа. Како што беше позната неговата смрт, во градот „се кренаше громогласен глад“, и многумина излегоа на улиците да го видат неговото тело кое го носеа столот од неговите главни капетани, во поворка запалена од факели среде толпата.

Телото на Афонсо беше погребано во Гоа, според неговата волја, во црквата Носа Сенора да Сера (Пресвета Богородица од ридот), која беше изградена во 1513 година за да и се заблагодари на Мадона за неговото бегство од островот Камаран. Таа ноќ, дури и хиндусите од Гоа се собраа да го оплакуваат заедно со Португалецот, „зашто тој беше многу сакан од сите“, и се зборуваше дека „Бог му требал од него за војна и за тоа го зел него “.

Во Португалија, политиките за цик-газирање на кралот Мануел продолжија, сè уште заробени од ограничувањата на средновековната комуникација во реално време меѓу Лисабон и Индија и не се свесни дека Афонсо е мртов. Слушајќи гласини дека Емгитскиот султан Мамелук подготвувал прекрасна војска во Суец за да го спречи освојувањето на Ормуз, се покајал дека го заменил Афонсо, а во март 1516 година итно му напишал на Албербарија да ја врати командата на сите операции во Афонсо и да му обезбеди ресурси за соочување со египетската закана. Тој организираше нова португалска морнарица во Азија, со наредби Афонсо (ако сè уште беше во Индија), да биде ставен началник на командантот против армиите на султанот на Каиро. Потоа Мануел ќе дознае дека Афонсо починал многу месеци порано и дека неговата обратна одлука била донесена многу месеци доцна.

По 51 година, во 1566 година, неговото тело беше пренесено во црквата Носа Сенора да Граса во Лисабон, која беше уништена и повторно изградена по земјотресот во Велика Лисабон во 1755 година.

Наследство

уреди
 
Споменик на Албукерке на плоштадот Афонсо де Албакерки во Лисабон (1902)

Кралот Мануел I од Португалија беше доста убеден во лојалноста на Афонсо и настојуваше да го искорени заради недовербата во Афонсо со натрупање почести на неговиот син, Брис де Албакерки (1500–1580), кого го преименува во „Афонсо“ во спомен. на таткото.

Афонсо де Албукерке бил плоден писател, испраќајќи бројни писма до кралот за време на неговото владеење, опфаќајќи теми од мали проблеми до големи стратегии. Во 1557 година неговиот син објави колекција од своите писма под наслов „Коментариос до Гранде Афонсо д’Албокеке“ - јасен упат на Коментарите на Цезар - кои ги разгледа и повторно ги објави во 1576 година. Таму Афонсо беше опишан како „човек на среден раст, со долго лице, свеж тен, носот нешто голем.Тој бил претпазлив човек и латински научник и зборувал во елегантни фрази; неговите разговори и списи го покажале неговото одлично образование.Тој бил со готови зборови, многу авторитативен во неговите заповеди, многу внимателен во справувањето со Маврите и многу се плашеше од многумина сакан од сите, квалитет кој ретко се наоѓаше обединет во еден капетан. Тој беше многу храбар и фаворизиран од среќа.”

Во 1572 година, подвизите на Афонсо биле опишани во „Лусијадите“, главната епска песна на Португалија од Луис Ваз де Камеш (Канто Х, строфи 40–49). Поетот ги фали неговите достигнувања, но музите се намурнат од суровото владеење на неговите луѓе, за кои Камес беше скоро современ колега. Во 1934 година, Афонсо го прослави Фернандо Песоа во Менсагем, симболичен еп. Во првиот дел од ова дело, наречено „Бразио“ (грб), тој ги раскажува португалските историски протагонисти на секое од полињата во португалскиот грб, а Афонсо е едно од крилјата на грифинот на чело со Хенри Навигаторот, а другото крило е кралот Johnон Втори.

Во негова чест е именувана разновидна манго што ги принесувал на патувањата во Индија.

Бројни хонорари се платени на Афонсо; тој е прикажан во споменикот на Падрио Дос Деобриментос; има еден плоштад кој го носи неговото име во португалскиот главен град Лисабон, во кој има и бронзена статуа; во нејзина чест се именувани два брод на португалски морнарица: поклонот НРП Афонсо де Албакерки (1884) и воениот брод НРП Афонсо де Албукеке, вториот кој припаѓа на класата на собори по име Албукерке.

Глобално наследство

уреди
 
Португалски откритија и истражувања: први места на пристигнување и датуми; главни португалски трговски патеки за зачини во Индискиот Океан (сина)

Омилените острови на Спајс биле во имагинација на Европа уште од античко време. Во 2 век од нашата ера, Малајскиот Полуостров бил познат од грчкиот филозоф Птоломеј, кој го означил како „Ауреа Херсонесус“; и кој рече дека се верува дека обоената област имала злато во изобилство. Дури и индиските трговци се однесувале на регионот на Источен Пацифик како „Земја на златото“ и оствари редовни посети на Малаја во потрага по скапоцениот метал, калај и слатка миризлива шума од џунгла. Но, ниту Птоломеј, ниту Рим, ниту Александар не беа во можност да ги видат фалсификуваните региони на Источен Пацифик. Афонсо де Албукерке стана првиот Европеец кој стигнал до Спајските острови. Откако го открил Малајскиот архипелаг, тој во 1511 година го освоил Малака, а потоа нарачал експедиција под команда на Антонио де Абреу и заменик командантот Франциско Серјо (последниот е братучед на Магелан) за понатамошно истражување на екстремитетите на регионот во источна Индонезија. Како резултат на овие патувања на истражувања, Португалците станале првите Европејци што ги откриле и стигнале до омилените острови на Спајс. Инди во прилог на откривање на нивните морски патишта. Афонсо го пронајде она што го избегна сфаќањето на Колумбос - богатството на Ориентот. Неговите откритија не поминаа незабележано и му требаше малку време Магелан да пристигне во истиот регион неколку години подоцна и да ги открие Филипините за Шпанија, раѓајќи го Папскиот договор на Сарагоса.

 
Алегорична фреска посветена на Афонсо де Албакерки, присутна во палатата на правдата на Вила Франка де Ксира, во Португалија. Извршен од Jaеим Мартинс Барата

Операциите на Афонсо испратиле патување по туркање кон југ, што го направило европското откритие на Тимор на крајниот југ на Океанија, и откритието на Папуа Нова Гвинеја во 1512 година. Ова го следи уште еден Португалец, Хорхе де Менезес во 1526 година, кој го именуваше Папуа Нова Гвинеја, „Островот на Папуа“. Преку дипломатските активности на Афонсо, Португалија го отвори морето меѓу Европа и Кина. Уште во 1513 година, Хорхе де Албукерке, португалски командант во Малака, го испратил својот подреден Хорхе Олварес да исплови кон Кина на брод натоварен со бибер од Суматра. Откако пловеле преку морето, Хорхе Олварес и неговата екипа паднале сидро во Тамао, остров сместен во устието на реката Перл. Ова беше првиот Португалец кој стапна на територијата позната како Кина, митското „Средно Кралство“ каде што подигна камен Патрио. Олварес е првиот Европеец што стигна по кинеско море, првиот Европеец што влезе во Хонгконг. Во 1514 година, Афонсо де Албукерке, Портпаролот на Естадо да Индија го испратил Рафаел Перестрело да отплови за Кина со цел да ги собере пионерските европски трговски односи со кинеската нација. Како што вели Рофаел Перестрело, „како многу добар и чесен народ, Кинезите се надеваат дека ќе се дружат со Португалците“. И покрај првичната хармонија и возбуда меѓу двете империи, наскоро се појавија тешкотии. Напорите на Португалија за воспоставување трајни врски со Кина се исплатија на долг рок; Португалецот го колонизирал Макао и ја основал првата европска постојана населба на кинеско тло, која служела како постојана колонијална база во јужна Кина и двете империи одржувале размена во културата и трговијата скоро 500 години. Најдолгата империја во историјата (1515-1999), започната од Афонсо де Албакерки пет века порано, заврши кога Португалија ја предаде владата на Макао во Кина.