Калиф

исламска форма на владеење
Дел од темата

Ислам
Selimiye Camii ve Mavi Gökyüzü.jpg

Istanbul, Hagia Sophia, Allah.jpg
Историја на исламот

Верувања и обичаи

Божје единство
Вероисповед
МолитваПост
АџилакДобротворност

Главни дејци

Мухамед
АлиАбу Бакр
Дружината на Мухамед
Семејството на Мухамед
Исламски пророци

Текстови и Закони

КуранХадисШеријат
Исламско правоТеологија
Мухамедовите биографии

Гранки на исламот

СунизамШиизамСуфизам

Социополитички аспекти

АкадемциФилозофија
УметностНауки
АрхитектураГрадови
КалендарПразници
Жените во исламотВодачи
ПолитикаЏихадЛиберализам

Поврзано

Исламски лексикон
Индекс на статии за исламот

Калиф (арапски: خليفة) или халифа (турски: halife) е титула на духовниот поглавар на муслиманите, кој се смета за наследник на пророкот Мухамед. Во 16 век, оваа титула била носена од страна на турските султани.

Калифот како тема во уметноста и во популарната култураУреди

  • „Одговорот на калифот“ - суфиска приказна.[1]
  • „Калифот Ал-Мансур и поетот“ - суфиска приказна.[2]
  1. Суфиски приказни. Скопје: Темплум, 2017, стр. 56.
  2. Суфиски приказни. Скопје: Темплум, 2017, стр. 62.