Филип II (Шпанија)

Филип II од Шпанија
Крал на Шпанија
Крал на Неапол
Владеење25 јули 1554 – 13 септември 1598
ПретходникКарлос I
НаследникФилип III
Придружник наМарија Мануела, принцеза на Португалија
Марија I Тјудор
Елизабет Валоа
Ана Австриска (1549-1580)
ДецаCharles, Prince of Asturias
Isabella Clara Eugenia, Archduchess of Austria
Catherine Michelle, Duchess of Savoy
Ferdinand, Prince of Asturias
Diego, Prince of Asturias
Philip III of Spain
ТаткоКарлос I
МајкаИзабела Авис

Филип II бил крал на Шпанија во периодот од 1556 до 1598 година, крал на Неапол и Сицилија од 1554 до 1558 и крал на Португалија од 1580 до 1598 година, како Филип I од Португалија. Тој е единствениот законски син на Карлос I од Шпанија и Изабела од Португалија. Филип II бил еден од најголемите противници на Протестанската реформација. Во 1554 година се оженил за англиската кралица Мери I и бил прогласен за Крал на Англија, при што на таа позиција се задржал до смртта на неговата сопруга.