Велики Новгород

град во Русија
(Пренасочено од Новгород)

Велики Новгород (на руски: Вели́кий Но́вгород) — древноруски град во северозападниот дел на Русија, помеѓу Москва и Санкт Петербург, административен центар на Новгородска област. До 1999 година името на градот било Новогород. Населението на градот е 216 699 жители, според пописот на населението од 2007 година.

Велики Новгород
Местоположба на Велики Новгород во Русија
Местоположба на Велики Новгород во Русија
Mестоположба
Координати

Erioll world.svg 58°32′″N, 31°18′″E

Општи податоци
Име
- други имиња

Велики Новгород
Новгород
руски: Вели́кий Но́вгород
Управа
Земја  Русија
Географија
Население