Список на Руси

список на статии на Викимедија

Ова е список на луѓе поврзани со модерната Руска Федерација, Советскиот Сојуз, Царска Русија, Руското Царство, Големото Кнежевство Москва, Киевска Русија и други претходни држави на Русија.

Споменикот на Милениумот на Русија во Велики Новгород, со статуи и релјефи на најславните луѓе во првите 1000 години од руската историја .
Мажи на просветителството на Милениум на Русија
Државници на Милениум на Русија
Воени луѓе и херои на Милениум на Русија
Писатели и уметници на Милениум на Русија

Без оглед на етничката припадност или емиграцијата, на списокот се наоѓаат познати домородци на Русија и нејзините држави претходници, како и луѓе кои се родени на друго место, но поголемиот дел од својот активен живот го поминале во Русија. За повеќе информации, видете го написот Руси . За поспецифични списоци на Руси, видете Категорија: Руси .

ДржавнициУреди

МонарсиУреди

 • Всеволод „Големото гнездо“, Големиот принц на Владимир за време на златното доба, имал 14 деца
 • Александар Невски, принц од Новгород и голем принц на Владимир, воен херој познат по Битката кај Нева и Битката кај мразот и заштитник. Бил дел од ТВ серијата името на Русија во која се зборува за највлијателните руси во историјата.
 • Иван I „Кеса со пари и донел богатство и моќ на Москва со одржување на својата лојалност кон Златната орда и делување како главен собирач на даноци во Русија
 • Симеон „Гордиот“, ја продолжил политиката на неговиот татко Иван Први, починал од Црна смрт
 • Дмитриј Донској, светец и воен херој, првиот принц на Москва кој отворено го предизвика монголскиот авторитет во Русија, познат по Битката кај Куликово
 • Иван III „Велики“, ги обединил Централна и Северна Русија, ставил крај на монголскиот јарем, ја донел ренесансната архитектура во Русија
 • Иван IV, првиот цар на Русија, наречен „Страшниот“ на Запад; ја трансформирал Русија во мултиетничка, мултиконфесионална и трансконтинентална држава
 • Борис Годунов, првиот нерурикиден монарх
 • Лажен Дмитриј I, првиот измамник во <i>времето на неволјите</i>
 • Василиј IV Шуиски, Цар избран во времето на неволјите
 • Лажен Дмитриј Втори, вториот измамник во времето на неволјите
 • Михаил, првиот монарх Романов, го надгледувал најголемото проширување на територијата на Русија, достигнувајќи го Пацификот

Државници на Цардом и империјаtaУреди

 • Алексеј Аракчеев, министер за војна на Александар Први, организирал воено-земјоделски колонии
   
  Василиј Голицин
 • Абрам Ганибал, генерал и воен инженер со црноафриканско потекло, гувернер на Ревал, прадедо на Александар Пушкин и херој на неговиот роман „Маварот на Петар Велики“
 • Василиј Голицин, командант на Руската армија во 17 век, министер за надворешни работи и миленик на Царица Софија, го укинал приоритетот на војската, склучил Договор за вечен мир од 1686 година со Полска, еден од најобразованите Руси во тоа време
   
  Александар Горчаков
 • Фјодор Головин, соработник на Петар Велики, генерален адмирал, првиот руски фелдмаршал и канцелар, првиот руски гроф и првиот што го добил Орденот Свети Андреј, преговарал за Договорот од Нерчинск и договорот од Карловци
 • Александар Горчаков, министер за надворешни работи и канцелар на Александар Втори, пријател и соперник на Ото фон Бизмарк, го осудил Парискиот договор (1856), се залагал за Тројниот Царски Сојуз
 • Иван Горемикин, двапати премиер на Царска Русија
 
Александар Меншиков
 • Александар Керенски, втор и последен премиер на Руската привремена влада
 • Франц Лефорт, учител на Петар Велики, генерал и дипломат, ја надгледувал основата на руската морнарица
   
  Афанаси Ордин-Нашчокин
 • Георгиј Лвов, прв премиер на Руската привремена влада
 • Александар Меншиков, соработник и пријател на Петар Велики, де факто владетел на Русија две години по смртта на Петар, генералисимус, принц, првиот гувернер на Санкт Петербург
 • Павел Миљуков, основач на Уставната демократска партија, министер за надворешни работи во Руската привремена влада
 • Николај Муравјов-Амурски, гувернер на Источен Сибир, колонизатор на Амурската област и Приморсиот крај, ги склучи л договорите од Ајгун и Договорот од Пекинг (1860) со Кина
 • Карл Неселроде, министер за надворешни работи на Александар Втори и Николај Први, водечки европски конзервативен државник на Светата алијанса
 • Григориј Орлов, миленик на Катерина Велика која ја востоличил, просветител на семејството Бобрински, основач на Слободното економско друштво, сопственик на дијамантот Орлов
   
  Михаил Сперански
 • Константин Победоноцев, учител на Александар Трети
 • Григориј Потиомкин-Таврически, миленик на Катерина Втора, освојувач и прв гувернер на Новоросија, основач на Севастопол и Екатеринослав
 • Григориј Распутин, мистик и исцелител кој влијаел на последната политика на Никола Втори
 • Кирил Разумовски, последен Хетман од украинските Козаци, претседател на Руската академија на науките
 • Николај Румјанцев, министер за надворешни работи за време на француската инвазија на Русија, основач на музејот Румјанцев
 • Михаил Сперански, главен реформатор за време на владеењето на Александар Први, татко на рускиот либерализам, го надгледувал објавувањето на Целосната колекција на закони на Руската Империја
   
  Екатерина Воронцова-Дашкова
 • Пјотр Столипин, министер за внатрешни работи, а потоа и премиер, ја срушил Руската револуција од 1905 година, инициралреформа на Столипин
 • Екатерина Воронцова-Дашкова, најблиска пријателка на Катерина Велика, главна фигура на руското просветителство, директор на Царската академија на уметностите и науките и основач на Руската академија
 • Сергеј Вите, министер за финансии, кој подоцна станал прв премиер на Русија, претседавал со широката индустријализација на земјата и ја надгледуваше изградбата на транссибирската железница

Советски лидери и државнициУреди

 • Николај Бухарин, член на Политбирото во дваесеттите години на минатиот век, уредник на владините весници Правда и Известија, автор на ABC на комунизмот
 • Николај Булганин, советски премиер во периодот 1937–38 и во периодот 1955–58, поддржувач на Хрушчов
 • Михаил Горбачов последен генерален секретар на Комунистичката партија, ја започнал политиката на <i>гласност</i> и <i>перестројка</i>, единствениот претседател на Советскиот сојуз кој го довел до нејзин колапс
 • Михаил Калинин, официјален шеф на државата на Советскиот Сојуз во текот на 1920-тите и 1930-тите
 • Никита Хрушчов, лидер на Советскиот Сојуз во 1953–1964 година, започнал десталинизација и многу непостојани политики, го поддржал напредокот на раната советска вселенска програма
 • Алексеј Косигин, советски премиер во времето на Брежњев, автор на крајно задушената реформа на Косигин, која вклучувала елементи на капиталистичко управување
   
  Вјачеслав Молотов
 • Владимир Ленин, основач на болшевичката партија, водач на Октомвриската револуција, прв советски шеф на државата во 1917–1922 година, основач на Советскиот сојуз, творец на ленинизмот
 • Анатолиј Луначарски, прв советски министер за просветителство
 • Георги Маленков, близок соработник на Сталин, советски премиер и еден од водачите по смртта на Сталин
 • Вјачеслав Молотов Советски премиер во 1930-тите, министер за надворешни работи за време на Втората светска војна, близок соработник на Сталин
 • Јаков Свердлов, прв де јуре шеф на руската СФСР
 • Михаил Суслов, водечки идеолог за време на Брежњев
 • Генадиј Јанајев, водач на августовскиот државен удар, кој се обидел да го симне Горбачов
 • Николај Јехов, министер за внатрешни работи и шеф на НКВД за време на <i>Големата чистка</i>, бил погубен веднаш потоа

Претседатели и современи политичариУреди

 • Димитриј Абраменков, заменик-гувернер на Смоленската област и заменик во Државната дума за време на втората (1995-1999) и третата (1999-2003) сесија
 • Виктор Черномирдин, премиер на Русија во поголемиот дел од 90-тите години на минатиот век
 • Егор Гаjдар, премиер во 1992 година, ги започнаl контроверзните реформи во шок-терапијата насочени кон инсталирање на либерална пазарна економија во Русија
 • Борис Гризлов, сегашен претседател на Државната дума на Русија (долниот дом на парламентот) и лидер на владејачката партија Единствена Русија
 • Михаил Фрадков, премиер од 2004 до 2007 година, моментално шеф на руската служба за надворешни разузнавачки служби
 • Сергеј Киријенко, премиер во 1998 година, моментално шеф на Росатом (државна корпорација за нуклеарна енергија)
 • Сергеј Лавров, министер за надворешни работи на Русија од 2004 година
 • Јуриј Лужков, градоначалник на Москва од 1992 до 2010 година
 • Валентина Матвиенко, гувернерка на Санкт Петербург од 2003 до 2011 година
 • Димитриј Медведев, претседател на Русија во периодот 2008–2012 година, премиер на Русија од 2012 година
 • Сергеј Миронов, сегашен претседател на Советот на Федерацијата на Русија (горниот дом на парламентот) и лидер на партијата „ Фер Русија “
 • Евгениј Примаков, министер за надворешни работи од 1996 до 1998 година и премиер од 1998 до 1999 година, претседавал со почетокот на економското закрепнување и значителната промена на надворешната политика
 • Владимир Путин, вториот претседател на Русија од 2000 до 2008 година и повторно од 2012 година, премиер на Русија во 1999–2000 и 2008–2012 година
 • Анатолиј Собчак, прв постсоветски градоначалник на Санкт Петербург
 • Сергеј Степашин, премиер во 1999 година, моментално шеф на Комората за сметки на Русија (државна агенција за ревизија)
 • Борис Елцин, првиот претседател на Русија од 1991 до 1999 година
 • Владимир Жириновски, основач и лидер на Либерално-демократската партија на Русија, потпретседател на Државната дума
 • Генадиј Зјуганов, шеф на Комунистичката партија на Руската Федерација од 1993 година
 • Виктор Левин, командант на Комунистичката партија на Соединетите држави на Советска Русија

ВоениУреди

АрмијаУреди

 
Михаил Кутузов

МорнарицаУреди

 • Фјодор Апраксин, генерал адмирал, ја добич битката во Гангут за време на Големата северна војна, ја водел руската морнарица во руско-персиската војна (1722–1723)
   
  Фјодор Апраксин
 • Аксел Берг, адмирал и научник, главен развивач на радиолокација и кибернетика
 • Василиј Чичагов, адмирал, истражувач на поларите, победил во битките на Оланд, Ревал и Заливот Виборг, ефикасно учествувал наРуско-шведската војна од 1788-90 година
 • Корнелиус Кројс, вицеадмирал, прв командант на руската балтичка флота
 • Адмирал Фјодор Дубасов, ги ставил Дални и Порт Артур под руска контрола
 • Сергеј Горшков, адмирал, водел големи десантни операции за време на Втора војска, врховен командант на советската морнарица за време на најголемиот дел од Студената војна
 • Самуел Грејг, адмирал, ја добил Битката кај Чесма за време на Руско-турската војна (1768–1774) и Битката кај Хогланд за време на руско-шведската војна (1788–1790)
 • Иван Григорович, адмирал, началник на пристаништето Порт Артур за време на опсадата на Пристаништето Артур
   
  Василиј Чичагов
 • Иван Исаков, адмирал, имал чин Адмирал на флотата на Советскиот Сојуз, служел за време на Втората светска војна
 • Владимир Истомин, под-адмирал, херој на опсадата на Севастопол (1854–1855) за време на Кримската војна, починал во акција
 • Александар Колчак, адмирал, поларен истражувач, водач на движењето Бели за време на Руската граѓанска војна
 • Владимир Корнилов, вицеадмирал, херој на опсадата на Севастопол (1854–1855), загинал во Битката кај Малакоф
 • Николај Крабе, адмирал и поморски министер, бил ко-основач на првите руски поморски бази во Приморскиот крај, го надгледувал развојот на поморската артилерија и бродовите
 • Николај Кузнецов, адмирал, врховен командант на Втората светска војна на Советската морнарица
 • Михаил Лазарев, адмирал, три пати окружувач и откривач на Антарктикот,
   
  Павел Накимов
  уништил пет непријателски воени бродови како командант на Азов во Битката кај Наварино, тутор на Нахимов, Корнилов и Истомин
 • Степан Макаров, вицеадмирал, пронаоѓач и истражувач, го извршил првиот успешен напад со торпедо (за време на Руско-турската војна од 1877-1878 ), го изградил првиот тендер за торпедо брод и првиот поларен мразокршач, автор на теоријата за неиздржливост, убиен во руско-јапонската војна кога неговиот брод удрил во морнаричка мина
 • Павел Нахимов, адмирал, го обиколил светот со Михаил Лазарев, се борел во Битката кај Наварино, ја уништил отоманската флота во Битката кај Синопа, командант и херој во опсадата на Севастопол (1854–1855)
 • Андреј Попов, адмирал, херој на Кримската војна, ја предводел руска флотила за поддршка на Унијата за време на Американската граѓанска војна, го дизајнирал првиот вистински руски борбен брод Петар Великиј
   
  Фјодор Ушаков
 • Хозе де Рибас, вицеадмирал, основач на Одеса, херој на опсадата на Измаил
 • Големиот војвода Алексеј Александрович, генерален адмирал и министер за морнарица за време на руско-јапонската војна
 • Големиот војвода Константин Николаевич, генерален адмирал и државник, ја надгледувал брзата транзиција на руската морнарица кон железни воени бродови
 • Алексеј Сењавин, ја воспоставил воената флотила Дон и одиграл клучна улога во руското пробивање до Црното Море
 • Дмитриј Сенјавин, адмирал, ја добил Битката кај Дарданелите (1807) и Битката кај Атос против Османлиите за време на Наполеоновите војни
 • Наум Сењавин, вицеадмирал, ја добил Битката кај Осел за време на Големата северна војна
 • Григориј Спиридов, адмирал, ја уништил отоманската флота во Битката кај Чесма за време на руско-турската војна (1768–1774)
 • Жан де Траверсај, адмирал, командувал со руската Црноморска флота и Руската флота на Балтикот, организирал рани руски кружни окружувања
   
  Василиј Завојко
 • Владимир Трибутс, адмирал, водечки командант на морнарицата за време на опсадата на Ленинград, ја предводел советската евакуација на Талин
 • Фјодор Ушаков, најславниот руски адмирал на 18-от век, светец, успеал во битките на Фидониси, теснецот Керч, Тендра и Кејп Калиакра за време на Руско-турската војна (1787-1792), не загубил ниту еден брод во 43 битки
 • Иван Јумашев, адмирал, ги повратил Јужните територии на Сахалин и Курилските острови за СССР за време на Советско-јапонската војна, врховен командант на Советската морнарица кон крајот на 1940-тите
 • Василиј Завојко, се борел во Битката кај Наварино, два пати го обиколил светот, го истражувал вливот на реката Амур, ги одбил врховите британско-француски сили во опсадата на Петропавловск за време на Кримската војна
 • Матија Змајевиќ, вицеадмирал, херој нво битката во Гангут и Битката кај Гренгам за време на Големата северна војна

Воздушни силиУреди

 • Екатерина Буданова, пилот од Втората светска војна, една од двете женски борбени асови
 • Валери Чкалов, водач на првиот ултра долг лет од Москва кон Рускиот Далечен Исток, лидер на првиот трансконтинентален лет со авион над Северниот пол, херој на Советскиот сојуз
 • Михаил Девјатајев, борбен пилот познат по своето неверојатно бегство од украден бомбардер од нацистички концентрационен логор на балтичкиот остров Узедом, херој на Советскиот Сојуз
 • Николај Гастело, првиот советски пилот кој го насочил својот запален авион на копнена цел
 • Александар Голованов, главен маршал на авијацијата на крајот на Втората светска војна, командант на авијацијата со долг дострел
 • Сергеј Грицевец, борбен ас за време на Шпанската граѓанска војна и Битката кај Калхин Гол, првиот што станал два пати Херој на Советскиот Сојуз
 • Валентина Гризодубова, една од првите советски жени пилоти и херои на Советскиот сојуз, поставила рекорд за ултра долги летови за жени
 • Михаил Громов, поставил рекорд за време на трансконтиненталниот лет над Северниот пол, го основа Институтот за истражување на летови во Громов
   
  Громов Михаил
 • Владимир Иlyушин, тест пилот за ОКБ Сухој
 • Николај Каманин, поларен воздухопловец, меѓу првите што ја добил титулата Херој на Советскиот Сојуз, ги обучи првите космонаути, вклучително и Јуриј Гагарин, Герман Титов и Алексеј Леонов
 • Александар Казаков, најуспешниот руски летачки ас од Првата светска војна, првиот што извршил воздушно удирање и преживеал
 • Сергеј Худјаков, маршал за авијација за време на Втората светска војна
 • Владимир Кокинаки, познат советски тест пилот, поставил дваесет и два светски рекорди, претседател на Федерацијата за меѓународна аероника
 • Зинажда Кокорина, пилот и инструктор за летање, во 1925 година станала првиот воен пилот во светот
 • Иван Кожедуб, врвен борбен ас во авијацијата на сојузниците од Втората светска војна, заслужен за 62 поединечни победи, трипати Херој на Советскиот Сојуз
 • Павел Кутахов, борбен ас од Втората светска војна, главен маршал на авијацијата под водство на Леонид Брежњев
 • Сигизмунд Леваневски, поларен воздухопловец, меѓу првите што ја добил титулата Херој на Советскиот Сојуз, починал во обид за трансполарен лет
 • Анатолиј Лиапидевски, поларен воздухопловец, првата личност што ја добила титулата Херој на Советскиот Сојуз, генерален мајор на авијацијата
 • Лидија Литвјак, пилот од Втората светска војна, една од двете женски борбени асови во светот
 • Алексиј Маресеев, борбен ас од Втората светска војна,прототип за „Приказната за вистински човек“
 • Иван Нагурски, прв поларен воздухопловец, летачки ас од Првата светска војна
 • Петар Нестеров, пронаоѓач и пионер на аеробатика, првиот пилот кој ја извел аеробатската јамка, починал при првото ракетирање во светот за време на Првата светска војна
 • Александар Новиков, главен маршал на авијацијата за време на Втората светска војна
 • Евгениј Пепеyaаев, врвен советски борбен ас во Корејската војна
 • Виктор Покровски, летачки ас од Првата светска војна, првиот руски пилот кој фатил непријателски авион и пилот
 • Александар Покришкин, борбен ас од Втората светска војна, заслужен за 59 поединечни победи, троен херој на Советскиот Сојуз, Маршал на авијацијата
 • Георги Прокофиев, балонист кој ја координирал програмата за воени стратосферски балони во 1930-тите, поставил светски рекорд во висина на СССР-1
 • Виктор Пугачиов, тест пилот и пионер на супериорност, првиот што го покажал маневрот Кобра на Пугачов за Су-27
 • Ендел Пусепеп, пилот на бомбардери со долг дострел, познат по летањето на советска делегација преку линијата на фронтот од Москва до Вашингтон и назад за да преговара за отворање на Западниот фронт
 • Марина Раскова, навигатор, основач на трите женски полкови за време на Втората светска војна
 • Евгенија Руднева, пилот-бомбардер од Втора светска војна, еден од ноќните вештерки
 • Евгенија Шаховскаја, прва жена воен пилот
 • Марк Шевелев, командант на поларна авијација во Втората светска војна
 • Лев Шестаков, врвен советски борбен ас за време на Шпанската граѓанска војна
   
  Петар Нестеров
 • Јаков Смушкевич, командувал со советската авијација во Шпанската граѓанска војна и Битката кај Калхин Гол
 • Нелсон Степанјан, пилот -бомбардер за нуркање од Втора светска војна, уништил голем број непријателски бродови, тенкови, автомобили и авиони
 • Николај Сутиагин, врвен советски борбен ас
 • Виктор Талалихин, борец од Втора светска војна, меѓу првите што извршиле воздушен напад ноќе
 • Андреј Витрук, борбен ас од Втората светска војна, генерал-мајор на авијацијата, херој на Советскиот сојуз и херој на Југославија
 • Михаил Водопијанов, поларен воздухопловец, меѓу првите што ја добил титулата Херој на Советскиот Сојуз, командувал со првиот советски воздушен напад од Втората светска војна на Берлин во 1941 година
 • Екатерина Зеленко, пилот од Втората светска војна, единствената жена што некогаш доживеала и починала во воздушен судар

Верски фигуриУреди

Православни водачиУреди

 • Митрополитот Алексиј, светец, владеел со Русија за време на малцинството на принцот Димитриј Донској
 • Патријархот Алексиј Први, патријарх со најдолг стаж во советската ера
 • Патријархот Алексиј Втори, првиот постсоветски патријарх, го надгледувал периодот на голема реставрација на црквата и верска ренесанса
 • Митрополитот Исидор, се обидел да се обедини со Римокатоличката црква, што наместо тоа довело до независност на Руската православна црква
 • Патријархот Јов, последен митрополит и прв патријарх на Москва и на цела Русија
 • Патријархот Кирил, сегашен патријарх на Москва и на цела Русија
   
  Патријархот Филарет
 • Митрополит Макариј, светец, истакнат иконограф
 • Патријархот Никон вовел големи црковни реформи кои на крајот довеле до траен раскол во Руската православна црква, позната како Раскол
 • Митрополит Филарет, светец, главниот руски теолог од 19 век
 • Патријархот Филарет, де факто владетел на Русија за време на малцинството на неговиот син, цар Михаил
 • Патријархот Пимен, го надгледувал крајот на прогонот на христијанството во Советскиот Сојуз и 1000-годишнината од крштевањето на Русија
   
  Патријархот Тихон
 • Патријархот Сергиј, ја водел Руската православна црква за време на Втората светска војна, кога претходниот советски милитантен атеизам бил намален и Црквата била повторно легализирана
 • Патријархот Тихон, првиот патријарх на Москва и на цела Русија по возобновувањето на Патријаршијата во раната советска ера

Православни светциУреди

ИстражувачиУреди

Сибирски истражувачиУреди

 • Владимир Атласов, истражувач и колонизатор на Камчатка
 • Петар Бекетов, откривач на Бурјатија, основач на Јакутск и Чита
 • Иван Черски, геолог и истражувач на Сибир, го објаснил потеклото на Бајкалското Езеро
 • Семјон Дежњов, откривач на Колима, полуостровот Чукчи, Беринговиот теснец и источниот крај на Евроазија
 • Јохан Георг Гмелин, патувал над 34,000 км низ Сибир, открил дека Каспиското Море лежи под нивото на океанот
 • Курбат Иванов, откривач на Бајкалското Езеро, автор на најраните мапи на Рускиот Далечен Исток и областа на теснецот Берингов
 • Јерофеј Хабаров, втор Русин кој ја истражувал реката Амур, основач на Хабаровск
 • Степан Крашениниников, истражувач и автор на првиот детален опис на Камчатка
 • Александар Миддендорф, истражувач на полуостровот Тејмир, основач на науката за мраз, откривач на платото Путорана
 • Николае Милеску, истражувач на Сибир и Кина, првиот што укажал на неразбирливата длабочина на Бајкал
   
  Николај Муравјов-Амурски
 • Иван Москвитин, првиот Русин кој стигнал до Тихиот Океан, откривач на Охотското Море
 • Николај Муравјов-Амурски, истражувач и колонизатор на Амурландскиот и Приморскиот крај
 • Генадиј Невелској, основач на Николаевск на Амур, докажал дека Сахалин е остров
 • Владимир Обручев, геолог, истражувач на Сибир и Средна Азија, ја напишал сеопфатната геологија на Сибир и два популарни научно фантастични и патнички романи, Плутонија и Санников.
 • Максим Перфиilев, откривач на Трансбајкалија, основач на Јенисејск и Братск
 • Федот Попов, откривач на Чукотка и Беринговиот теснец, можен откривач на Камчатка
 • Васили Појарков, откривач на Амурланд, првиот Русин кој пловел по реката Амур
 • Демид Пјанда, заслужна за откривањето на реките Лена и Јакутија
 • Семјон Ремезов, автор на Ремезовската хроника и првиот картографски атлас со голем формат на Сибир
   
  Јермак Тимофеевич
 • Николај Шкот, истражувач на Сахалин и Приморскиот крај, основач на Находка и Владивосток
 • Александар Сибиријаков, спонзор на повеќекратните експедиции во Сибир и Арктикот
 • Михаил Стадухин, откривач на Колима, Чукотка и северното Охотско Море
 • Аникеј Строганов, колонизатор на Пермскиот крај и Урал, ја воспоставил раната трговија меѓу Русија и сибирските племиња
 • Семјон Строганов, колонизатор на Урал и Сибир, спонзор на освојувањето на Канатот на Сибир од страна на Јермак
 • Василиј Татишчев, надзорник на првото инструментално пресликување на Русија, колонизатор на Урал и Сибир, основач на Перм и Екатеринбург
 • Татјана Устинова, откривачка на Долината на гејзерите во Камчатка, втора по големина концентрација гејзери во светот
 • Јермак Тимофеевич, освојувач на Сибир, истражувач на западно-сибирските реки
 • Иван Евреинов, автор на првите инструментални карти на Камчатка и Курилските острови

Истражувачи на Руската АмерикаУреди

 • Александар Баранов, истражувач и гувернер на Руска Америка, основач на Форт Рос во Калифорнија
 • Витус Беринг, организатор на Големата северна експедиција, истражувач на Беринговото Море и Беринговиот теснец, основач на Петропавловск-Камчатски, откривач на јужната Алјаска, Алеутските острови и Командантните острови
 • Алексеј Чириков, откривач на Алеутските острови и северозападниот брег на Северна Америка
 • Иван Фјодоров, откривач на Алјаска
 • Михаил Гвоздев, откривач на Алјаска, автор на првите инструментални мапи на брегот на Охотско Море и Сахалин
 • Герасим Измаилов, автор на првата детална мапа на Алеутските острови, основач на првата постојана руска населба во Америка
 • Ото фон Коцебеу, обиколник, откривач на голем број тихоокеански острови и некои територии на Алјаска
 • Гаврил Прибилов, откривач на Прибилофските острови
   
  Григориј Шелихов
 • Николај Режанов, основач на Руско-американската соработка, протагонист на рок операта Јунона и Авос
 • Гаврил Саричев, истражувач на Охотското Море и Алеутските Острови
 • Григориј Шелихов, го основал претходникот на Руско-американската соработка и првите постојани руски населби во Америка
 • Лавренти Загоскин, автор на првиот детален опис на внатрешните области на Алјаска

Патници во тропските пределиУреди

 • Александар Булатович, воен советник на Менелек Втори од Етиопија, истражувач на Источна Африка
 • Вилхелм Јункер, истражувач на Источна и Екваторска Африка
 • Григориј Лангсдорф, истражувач на Алјаска и Бразил
 • Николај Миклухо-Маклаи, антрополог кој живеел и патувал меѓу староседелците на островите Папуа Нова Гвинеја и Пацификот, истакнат антирасист
 • Афанасиј Никитин, еден од првите Европејци што патувал и ја документирал својата посета на Индија, автор на Патување преку три мориња

Истражувачи на Средна АзијаУреди

 • Александар Бекович-Черкаски, водач на првите руски воени експедиции во Средна Азија, основач на Красноводск
   
  Николај Пржевалски
 • Алексиј Федченко, природонаучник и истражувач, го открил опсегот Транс-Алеј во планините Памир
 • Григориј Грум-Гршимаило, откривач на езерото Ајдинг (втора најниска копнена точка на Земјата)
 • Николај Корженевски, истражувач на Памир, откривач на академијата на опсегот и врвот Корженевскаја
 • Петар Козлов, истражувач на Монголија, Сингјанг и Тибет, откривач на античкиот град Тангут Хара-Кото
 • Александар Невски, средновековен руски принц, светец и национален херој, еден од првите Европејци што патувал во Монголија (со неговиот брат и татко )
 • Иван Петлин, првиот Русин кој стигнал до Кина со официјална дипломатска мисија, оставил популарен опис на неговото патување
 • Григориј Потанин, истражувач на Монголија, Тибет и Кина
 • Николај Пржевалски, патувал над 40.000 км низ Средна Азија, го открил единствениот вид на див коњ кој постои
 • Никола Рорих, сликар, филозоф, археолог, писател и јавна личност, истражувач на Монголија, Кина и Индија
   
  Пјотр Семионов-Тјан-Шански
 • Пјотр Семијонов-Тјан-Шански, истражувач на планините Тјеншан, откривач на Врвот Кан Тенгри, 40 години бил на чело на Руското географско друштво
 • Гомбоџаб Цибиков, истражувач и прв фотограф на Тибет

Поларни истражувачиУреди

 • Пјотр Анжу, истражувач на Новосибирските острови и крајбрежјето на Арктикот
 • Фади Белингсхаузен, откривач на Антарктикот
 • Витус Беринг, организатор на Големата северна експедиција, истражувач на Беринговото Море и Беринговиот теснец
 • Георги Брусилов, командант на Свјатаја Ана, прототип за двајцата капетани
 • Семион Чеlyускин, откривач на северниот дел на Евроазија
 • Артур Чилигаров, водач на експедицијата „ Арктика 2007“, првиот што стигнал до морското дно под Северниот пол
 • Валери Чкалов, го предводел првиот трансконтинентален лет со авион над Северниот пол
 • Семјон Дежњов, откривач на Колима, полуостровот Чукчи, Беринговиот теснец и Кејп Дежнјов
 • Јаков Гакел, океанограф, творец на првата батиметрична карта на Арктичкиот океан
 • Матвеј Геденштром, истражувач на Новосибирските острови, откривач на сибирската полиња
 • Марија Кленова, основач на морската геологија, ја направила првата комплетна мапа на морското дно на Баренцовото Море, една од првите жени истражувачи на Антарктикот
 • Ернст Кренкел, радиоман за многу поларни експедиции, поставил светски рекорд на радио комуникација на долги релации (меѓу Франц Јозеф Ленд и Антарктикот)
   
  Артур Чилигаров
 • Дмитриј Лаптев, истражувач на бреговите на Лаптевското Море
 • Харитон Лаптев, истражувач на бреговите на Лаптевското Море
 • Михаил Лазарев, откривач на Антарктикот, воен херој
 • Фјодор Литке, истражувач на Новата Земја, Беринговото Море и Пацификот
 • Степан Макаров, океанограф, градител на првиот поларен мразокршач, воен херој
 • Степан Малигин, автор на првиот руски прирачник за навигација, водач на западната единица на Големата северна експедиција
 • Александар Мидендорф, истражувач на полуостровот Тајмир, основач на науката за мраз, откривач на платото Путорана и морската струја на Северниот Кејп
 • Иван Нагурски, прв поларен воздухопловец
 • Дмитриј Овцин, истражувач на полуостровот Тајмир, го мапираше полуостровот Гидан
 • Пјотр Пахтусов, истражувач на Новата Земја
 • Иван Папанин, шеф на првата лебдат станица за мраз Северен пол-1
 • Федот Попов, откривач на Чукотка и Беринговиот теснец
 • Васили Прончишчев, ги открил планините Биранга и повеќе острови крај полуостровот Тајмир
 • Марија Прончишчева, првата жена истражувач на Арктикот
 • Владимир Русанов, истражувач на Новата Земја и Свалбард, прототип за двајцата капетани
 • Анатолиј Сагалевич, го извршил најдлабоко нуркање во светот на слатка вода (1637 м во Бајкалското Езеро ), ги истражил остатоците од бродот Титаник, првиот што стигнал до морското дно под Северниот пол
 • Рудолф Самојлович, основач на Институтот за истражување на Арктикот и Антарктикот
 • Јаков Саников, истражувач на Новосибирските острови
 • Ото Шмит, водач на првиот премин на Северноморскиот пат без презимување, надгледувал многу арктички експедиции
 • Георги Седов, истражувач на Новата Земја и реката Колима, починал во обид да стигне до Северниот пол, прототип за двајцата капетани
 • Пјотр Ширшов, член на екипажот на Северен пол-1, основач на Институтот за океанологија Ширшов, докажал дека има живот на високите географски широчини на Арктичкиот океан
 • Александар Сибиријаков, спонзор на повеќе експедиции во Сибир и Арктикот, вклучувајќи ја и онаа на Адолф Ерик Норденскилд
 • Михаил Сомов, шеф на втората советска лебдечка станица Северен пол-2, водач на 1-та советска експедиција на Антарктикот, основач на првите советски антарктички станици Мирни и Восток
 • Едуард Тол, истражувач на Јакутија и Арктикот, починал во потрага по легендарната земја Саников
 • Евгениј Толстиков, шеф на Северниот пол-4, ја предводел 3-тата советска експедиција на Антарктикот, откривач на планините Гамбурцев
 • Алексеј Триошњиков, шеф на Северниот пол-3, ги предводел 2-та и 13-тата советска експедиција на Антарктикот
   
  Едуард Тол
 • Николај Урванцев, истражувач на Северната Земја, откривач на никел во Таимир и основач на Норилск
 • Георгиј Ушаков, основач на првата населба на островот Врангел, истражувач на Северната Земјаа, откривач на островот Ушаков (последниот непознат остров надвор од кој било архипелаг)
 • Борис Вилкитски, откривач на Северната Земја (последниот архипелаг на земјата да биде истражен), експедиција предводена од првото патување од Владивосток до Архангелск преку рута на Северното Море
 • Владимир Визе, научен водач на многу арктички експедиции, ја предвидле локацијата на островот Визе преку анализа на движењето на мразот во Карското Мора
 • Владимир Воронин, водач на првиот премин на Северноморскиот пат без презимување
 • Фердинанд Врангел, истражувач на Источносибирското Море и Алјаска

КосмонаутиУреди

 • Павел Белјајев, член на првата вселенска екипа од две лица
 • Георги Береговиј, најстариот човек што отишол во вселената (по датум на раѓање, 1921)
 • Валери Биковски, изведувач на најдолгото соло летање во вселената
 • Константин Феоктистов, член на првата вселенска екипа со три лица
 • Јуриј Гагарин, првиот човек што патувал во вселената
 • Евгениј Хрунов, учесник на првата двојна вселенска прошетка и пренесување на екипаж помеѓу леталата
 • Владимир Комаров, член на првата вселенска екипа од три лица, првиот човек што починал за време на вселенска мисија (несреќа при слетување)
 • Сергеј Крикалиов, останал најмногу време во вселената (803 дена) за време на шест летови
 • Алексеј Леонов, прв кој извел вселенска прошетка, член на првиот вселенски екипаж од две лица, сликар во вселената
 • Муса Манаров, прв кој поминал повеќе од една година во орбитата
 • Андријан Николаев, учесник на првиот паралелен лет, првиот што извршил комуникација од вселенски брод до вселенски брод, првиот што поминал две недели во вселената
 • Валери Полјаков, изведувач на најдолгиот континуиран вселенски лет (437 дена)
 • Павел Попович, учесник на првиот паралелен лет, првиот што извршил комуникација од вселенски брод до вселенски брод
 • Светлана Савицка, втора жена што летала во вселената, прва што извршила вселенска прошетка
 • Виталиј Севастијанов, прв поминал две недели во вселената
 • Анатолиј Соловјев, личност која направила најмногу вселенски прошетки и поминала најмногу време шетајќи низ вселената (над 82 часа)
 • Валентина Терешкова, прва жена и цивил во вселената
 • Герман Титов, втор човек што кружел околу Земјата, првиот што поминал цел ден и спиел во вселената, најмладиот космонаут / астронаут досега
 • Владимир Титов, прв кој поминал повеќе од една година во орбитата
 • Борис Јегоров, член на првиот вселенски екипаж од три лица, прв лекар во вселената
 • Алексеј Јелисеев, учесник на првата двојна вселенска прошетка и трансфер на екипажот помеѓу вселенските летала

Пронаоѓачи и инженериУреди

Пронаоѓачи на полиматиУреди

 • Генрих Алтшулер, пронаоѓач на таканаречената „Теорија за решавање на проблемите на пронаоѓачот“
   
  Иван Кулибин
 • Иван Кулибин, механичар и оптичар, пронаоѓач на рефлектор, лифт со завртен погон, кочија што можела да се тркала (со замаец, сопирачка, менувач и лежиште ), оптички телеграф на рефлектор, вештачки механичар
 • Михаил Ломоносов, научник за полимати и уметник, пронаоѓач на коаксијалниот ротор и првите модели на хеликоптер, телескоп што рефлектира надвор од оска и телескоп за ноќно гледање и ко-развиен руски порцелан.
 • Андреј Нартов, пронаоѓач на механичко одмарање со слајдови, струг на розов мотор, батерија со брзо запалување, телескопски поглед на топови
 • Петар Велики, монарх и занаетчија, пронаоѓач на децималната валута, јахта-клубот, звучната линија со разделувачки пад, основач на руската морнарица
   
  Андреј Нартов
 • Владимир Шухов, инженер за полимати, автор на повеќе изуми,создавач на Шуховската кула и на модерната теорија за транспорт на цевководи
 • Леон Theremin, пронаоѓач и шпион, заслужен е за повеќе изуми

Производители на оружјеУреди

 • Андреј Чохов, производител на Царскиот топ ,најголемиот бомбардер на светот по калибар
 • Василиј Дегтјаров, дизајнер на еден вид огнено оружје, изумител на авто-вчитување на карабината
 • Иван Фјодоров, пронаоѓач на повеќебрански малтер од 16 век, го вовел печатењето во Русија
 • Владимир Фјодоров, пронаоѓач на автоматската пушка ( Фјодоров Автомат )
 • Леонид Гобјато, пронаоѓач на модерниот малтер
 • Михаил Калашников, пронаоѓач на автоматските пушки АК-47 и АК-74, најпопуларните во светот (произведени повеќе од сите други видови на нападни пушки заедно)
 • Јули Каритон, главен дизајнер на советската атомска бомба, ко-развивач на Царската бомба
 • Сергеј Короyов, пронаоѓач на првата интерконтинентална балистичка ракета ( Р-7 Семјорка )
 • Михаил Кошкин, дизајнер на средниот тенк Т-34, најдобриот и најпроизведуваниот тенк од Втората светска војна
 • Николај Лебеденко, дизајнер на тенкот Цар, најголемото оклопно возило во историјата
 • Виктор Макејев, развивач на првата интерконтинентална балистичка ракета испукана од подморница
 • Нестор Махно, анархист, легендарен пронаоѓач на таханка
 • Александар Морозов, дизајнер на Т-54/55 (најпроизведениот тенк во историјата)
 • Сергеј Мосин, пронаоѓач на пушката Мосин – Нагант, една од најпознатите произведени во историјата
 • Андреј Нартов, пронаоѓач на полимати, дизајнирал телескопски поглед на батерии и топови со брзо пукање
 • Сергеј Непобедими, ја дизајнирал првата суперсонична противтенковска ракета наречена Штурм
   
  Сергеј Мосин
  и друго советско ракетно оружје
 • Александар Пороховшиков, пронаоѓач на Везедеход
 • Андреј Сахаров, физичар, пронаоѓач на генератор на компресија со флукс, експлозивно пумпан, ко-развивач на Царската бомба, добитник на Нобелова награда за мир
 • Владимир Симонов, пронаоѓач на подводната автоматска пушка
 • Федор Токарев, дизајнер на автоматската пушка ТТ-33 и автоматска пушка СВТ-40, главни советски пушки за време на Втората светска војна
 • Владимир Уткин, дизајнер на железничката кола - моделICBM ( RT-23 Molodets )
 • Иван Виродков, пронаоѓач на кулата за опсада

Развивачи на копнен транспортУреди

 
Фјодор Пироцки
 • Фјодор Блинов, пронаоѓач на влечниот вагон и трактор на пареа
 • Черепановс, Јефим и неговиот син Мирон, производители на првата парна локомотива во Русија
 • Иван Елманов, пронаоѓач на монорејлот
 • Иван Кулибин, механичар и оптичар, пронаоѓач на вагон за само-тркалање (со замаец, сопирачка, менувач и лежиште )
 • Јуриј Ломоносов, дизајнер на првата успешна главна дизел локомотива
 • Павел Мелников, министер за транспорт, градежник на првата руска железница, вовел руски широк мерач
 • Фјодор Пироцки, пронаоѓач на системот за електрификација на железницата и електричниот трамвај
 • Леонти Шамшуренков, пронаоѓач на првата количка со самогон (претходник на квадроциклот )
 • Пјотр Шиловски, пронаоѓач

Инженери за морнарицаУреди

 • Ростислав Алексеев, дизајнер на хидрофолии и екраноплани (бродови) со голема брзина, вклучувајќи го и чудовиштето од Каспиското Море
   
  Алексеј Крилов
 • Анатолиј Александров, пронаоѓач на дегасирање, развивач на поморски нуклеарни реактори (вклучувајќи го и оној за првиот нуклеарен мразокршач )
 • Михаил Бритнев, дизајнер на првиот мразокршач со метален труп „ Пилот“
 • Стефан Држевицки, пронаоѓач на подморници на електричен погон и минијатури, ја дизајнирал првата сериска подморница, ја развил теоријата на елементите на сечилото
 • Борис Јакоби, пронаоѓач на електричниот брод, развивач на модерното поморско рударство
 • Алексеј Крилов, пронаоѓач на гироскопската амортизација на бродовите, автор на теоријата за неиздржливост
 • Фјодор Литке, истражувач, пронаоѓач на плимомерот
 • Степан Макаров, адмирал, воен херој, океанограф, пронаоѓач на тендер за торпедо бродовите, градител на првиот поларен мразокршач, автор на теоријата за неиздржливост
   
  Степан Макаров
 • Виктор Макејев, развивач на првата интерконтинентална балистичка ракета со подморница
 • Лудвиг Нобел, дизајнер на современиот танкер за нафта
 • Павел Шилинг, пронаоѓач на електричниот поморски рудник
 • Игор Спаски, дизајнер на платформата <i>Sea Launch</i> и над 200 нуклеарни подморници, вклучувајќи ги и најголемите подморници во светот ( класа Тајфун )
 • Владимир Јуркевич, дизајнер на СС Нормандија, развивач на модерен дизајн на труповите на бродовите

Инженери за конструкцијаУреди

 • Николај Белељубски, главен дизајнер на мостот, измислил голем број градежни шеми
   
  Владимир Шухов
 • Агустин де Бетанкур, инженер за полимати, урбанистички планер, ги дизајнирал <i>Москва Манеж</i> и џиновската купола на катедралата Свети Исак, основана Гознак
 • Владимир Бармин, дизајнер на првата платформа за лансирање ракети во светот ( космодром Бајконур )
 • Акифиј Демидов, ја изградил Кривата кула во Невјанск (првата конструкција со арматури и купола од леано железо, како и првиот громобран во Европа)
 • Алексиј Душкин, дизајнер на првата станица со длабоки колони, Мајаковска
 • Александар Хреникоф, основач на методот на конечни елементи
 • Николај Никитин, инженер на најголемите советски структури: Државниот универзитет во Москва, Стадионот Лужники, Повиците на Татковината и Кулата Останкино (некогаш највисоката градба на светот )
 • Лавр Проскурјаков, градител на повеќе мостови долж Трансибирската железница, пронаоѓач и учител
 • Владимир Шухов, инженер-полимат, пронаоѓач кој бил чекор понапред со неговите индустриските дизајни ( хиперболоидна структура, структура со тенка обвивка, структура на затегнување, решетка ), градител на Шуховската кула и повеќе други структури

ЕлектроинженериУреди

 
Шилинг
 • Жорес Алферов, физичар, пронаоѓач на хетеротранзисторот, добитник на Нобелова награда
 • Николај Бенардос, пронаоѓач на процесот на заварување со јаглероден лак (првиот практичен метод на заварување со лак )
 • Михаил Доливо-Доброволски, пронаоѓач на трофазната електрична енергија
 • Борис Јакоби, пронаоѓач на галванизацијата, електротепирањето, галванопластичната скулптура и електричниот брод
 • Константин Хренов, пронаоѓач на подводното заварување
 • Александар Лодигин, еден од пронаоѓачите на жарулката, пронаоѓач на електричното улично светло и на волфрамското влакно
 • Олег Лосев, пронаоѓач на светлечката диода и кристадинот
 • Василиј Петров, пронаоѓач на заварувањето со електричен лак
 • Фјодор Пироцки, пронаоѓач на системот за електрификација на железницата и електричниот трамвај
 • Александар Пониатов, пронаоѓач на магнетоскпот
   
  Павел Јаблочков
 • Георг Вилхелм Ричман, пронаоѓач на електрометарот, починал од удар на гром при еден експеримент
 • Павел Шилинг, пронаоѓач на заштитниот кабел, електричниот рудник и електромагнетниот телеграф
 • Николај Славјанов, пронаоѓач
 • Александар Столетов, физичар, пронаоѓач на сончевите ќелии
 • Павел Јаблочков, пронаоѓач на Јаблочковата свеќа (првата електрична лампа што можела да се искористи од економски карактер), трансформаторот и фарот

Компјутерски инженериУреди

 • Георги Аделсон-Велски, развивач на Каиса (првиот светски шампион во компјутерски шах )
 • Борис Бабајан, развивач на суперкомпјутерите Елбрус
 • Сергеј Брин, пронаоѓач на моторот за пребарување на интернет Гугл
 • Николај Брусенцов, пронаоѓач на тројниот компјутер ( Сетун )
 • Михаил Донској, водечки развивач на Каиса, првиот шампион во компјутерски шах
 • Виктор Глушков, основач на кибернетиката, пронаоѓач на првиот личен сметач МИР
 • Анатолиј Карацуба, го развил алгоритмот <i>Карацуба</i> (првиот алгоритам за брзо множење )
 • Евгениј Касперски, развивач на антивирусни производи на Касперски
 • Леонид Качијан, го развил елипсоидниот алгоритам за линеарно програмирање
 • Семен Корсаков, прв што користел дупнати картички за складирање и пребарување на информации
 • Евгениј Ландис, пронаоѓач на алгоритми
   
  Алексеј Пајитнов
 • Сергеј Лебедев, развивач на првите советски и европски електронски компјутери, МЕСМ и БЕСМ
 • Владимир Левенштајн, ги развил автоматскиот левенштајн, кодирањето на Левенштајн и растојанието на Левенштајн
 • Алексеј Пајитнов, пронаоѓач на тетрис
 • Валентин Турчин, пронаоѓач на програмскиот јазик <i>Рефал</i>, вовел транзиција во метасистем и суперкомпликација

Пионери за оптика и фотографијаУреди

Инженери за комуникацијаУреди

 • Хованс Адамијан, пронаоѓач на првиот RGB- заснован механички ТВ-систем во боја
 • Леонид Купријанович, изумителот на преносниот мобилен телефон
 • Олег Лосев, пронаоѓач на радиото кристадин
 • Константин Перски, пронаоѓач на зборот „телевизија“, ТВ пионер
 • Александар Попов, физичар,пронаоѓач на детекторот за молња, еден од пронаоѓачите на радиото
 • Борис Росинг, првиот што користел катодна цевка во ТВ- систем
 • Павел Шилинг, пронаоѓач на електричниот телеграф
 • Леон Теремин, полимат, пронаоѓач
 • Владимир Цворикин, „Таткото на телевизијата“, пронаоѓач на иконоскопот и киноскопот

Производители на музички инструментиУреди

 • Василиј Андрејев, ја развил стандардната балалајка, ја оживеал гуслата
   
  Василиј Андрејев
 • Владимир Баранов-Росин, пронаоѓач на оптофониското пијано
 • Моторини Иван и неговиот син Михаил, креаторите на царскиот ѕвонец, најголемото ѕвоно во светот
 • Евгениј Мурзин, пронаоѓач на синтисајзерот <i>АНС</i>
 • Андреј Сихра, пронаоѓач на руската гитара
 • Леон Теремин, изумителот на тереминот (првиот успешенелектронски музички инструмент ), терпситон и ритмикон (првата тапан машина )

Разни пронаоѓачиУреди

 • Виталиј Абалаков, планинар, пронаоѓач на повеќе уреди за камирање
 • Александар Алексиев, пронаоѓач
 • Анатолиј Карлампиев, развивач на самбо боречката вештина
 • Семејството Лисицинс, производители на првите руски самовари
 • Сергеј Малјутин, сликар, пронаоѓач на бабушките
 • Вера Мухина, скулптор, пронаоѓач на заварената скулптура
 • Лусиен Оливие, пронаоѓач на салатата Оливие
 • Иван Ползунов, пронаоѓач на двоцилиндричната парна машина
 
Франц Сан Гали
 • Ида Розентал, пронаоѓач на модерниот градник, стандард за големини на чаши и градник за нега
 • Александар Саблуков, пронаоѓач на центрифугалниот вентилатор
 • Франц Сан Гали, пронаоѓач на радијаторот
 • Јефим Смолин, пронаоѓач на стаклото за маса
 • Виктор Васнецов, пронаоѓач на буденовка
 • Лудвик Заменхоф, творец на есперантото

НаучнициУреди

ПолиматиУреди

 • Александар Бородин, хемичар и композитор, автор на познатата опера принцот Игор, ја открил реакцијата на Бородин, ја открил и реакцијата на Алдол
 • Александар Чижевски, интердисциплинарен научник, биофизичар, филозоф и уметник, основач на хелиобиологијата и модерната јонизација на воздухот, руски космист
 • Михаил Ломоносов, научник за полимати, уметник и пронаоѓач; основач на Московскиот државен универзитет ; предложил закон за зачувување на материјата ; ја демантирал теоријата на Флогистон ; го измислил коаксијалниот ротор и првиот хеликоптер ; го измислил телескопот за ноќно гледање и рефлекторскиот телескоп ; ја открил атмосферата на Венера ; сугерирал за органското потекло на почвата, тресетот, јагленот, нафтата и килибарот ; пионер во истражувањето на атмосферската електрична енергија и други
 • Владимир Обручев, геолог, палеонтолог, географ и истражувач на Сибир и Средна Азија, автор на сеопфатната геологија на Сибир и на два популарни романа научна фантастика, Плутонија и Санников.
 • Петер Симон Палас, полимат природонаучник, географ, етнограф, филолог, истражувач на европската Русија и Сибир, откривач на првиот метеорит на палазит ( метеорит од Краснојарск ) и повеќе животни
 • Јаков Перелман, основач на популарната наука, автор на многу популарни книги, вклучувајќи ја и физиката може да биде забавна и математиката може да биде забавна
 • Пјотр Семионов-Тјан-Шански, географ, геолог, ентомолог, истражувач на планините Тјеншн, откривач на врвот Кан Тенгри, 40 години бил на чело на Руското географско друштво, статистичар, организатор на првиот попис на Руската Империја
 • Василиј Татишчев, државник, економист, географ, етнограф, филолог и историчар, супервизор на првото инструментално пресликување на Русија, колонизатор на Урал и Сибир, основач на Перм и Екатеринбург, ја создал и објавил Руска правда, Судебник и контроверзната хроника на Јоахим, го напишал првиот извештај за руската историја во целосен обем, го составил првиот енциклопедиски речник на руски јазик
 • Владимир Вернадски, филозоф, геолог, основач на геохемија, биогеохемија и радиогеологија, творец на теоријата на ноосфера, го популаризирал терминот биосфера, главен руски космист
 • Иван Јефремов, палеонтолог, филозоф, научно-фантастичен и историски романсиер, основач на тафтономијата, автор на „Земјата на пената“, „ Андромеда: приказна за вселенската доба и тајланѓаните од Атина“

Научници за земјатаУреди

 • Карл Баер, природонаучник, го формулирал геолошкиот закон на Баер за ерозија на реките
 • Иван Черски, геолог, истражувач на Сибир, го објаснил потеклото на Бајкалското Езеро, бил пионер во геоморфолошката теорија на еволуција
 • Александар Ферсман, основач на геохемијата, открил бакар во Мончегорск, апатити во Кибини, сулфур во Средна Азија
 • Борис Голицин, пронаоѓач на електромагнетскиот сеизмограф, претседател на Меѓународната асоцијација за сеизмологија
 • Иван Гувкин, основач на Рускиот државен универзитет за нафта и гас во Габкин
 • Александар Карпински, геолог и минералог, прв претседател на Советската академија на науките
 • Владимир Копен, метеоролог, автор на најчесто користената Копенова класификација на климата
 • Степан Крашениниников, географ, првиот руски природонаучник, го направил првиот научен опис на Камчатка
 • Пјотр Ширшов, поларен истражувач, основач на Институтот за океанологија во Ширшов, докажал дека постои живот на високи географски широчини на Арктичкиот океан
 • Јули Шокалски, првиот раководител на Советското географско друштво, го создал поимот Светски океан
 • Владимир Вернадски, филозоф, геолог, основач на геохемијата, биогеохемијата и радиогеологијата, творец на теоријата на ноосфера, го популаризирал терминот биосфера

Биолози и палеонтолозиУреди

 • Јохан Фридрих Адам, го открил мамутот Адамс, првиот комплетен волнен скелет од мамут
   
  Андреј Болотов
 • Карл Баер, природонаучник, го основал Руското ентомолошко друштво, ги формулирал ембриолошките закони на Баер
 • Николај Бернштајн, неврофизиолог, го измисли терминот биомеханика
 • Андреј Болотов, голем земјоделец од 18 век, ја открил дихогамијата, која претставува пионерско вкрстено опрашување
 • Александар Чижевски, основач на хелиобиологијата и современата јонизација на воздухот
 • Андреј Фаминтсин, физиолог на растенијата, пронаоѓач на ламбата за растење, развивач на теоријата на симбиогенеза
 • Јуриј Филипченко, ентомолог, ги создал поимите микроеволуција и макроеволуција
 • Јохан Георг Гмелин, првиот истражувач на сибирската флора
 • Александар Гурвич, потекнува од теоријата за морфогенетско поле и го открил биофотонот
 • Иљја Иванов, истражувач на вештачкото оплодување и меѓуспецифичната хибридизација на животните, се обидел да создаде хибрид човечки-мајмун
 • Дмитриј Ивановски, откривач на вируси
 • Георги Карпеченко, пронаоѓач на рабаби (првиот некогашен нестерилен хибрид добиен преку вкрстување )
 • Николај Колцов, откривач на цитоскелетот
 • Владимир Комаров, географ на растенија, претседател на Советската академија на науките, основач на Ботаничкиот институт Комаров
 • Илија Мехников, пионер истражувач на имунолошкиот систем, пробиотиците и фагоцитозата, го создал терминот геронтологија,и е добитник на Нобелова награда во полето на медицина
 • Константин Мережковски, главен лихенолог, развивач на теоријата на симбиогенеза, основач на теоријата на ендосимбиоза
 • Иван Мичурин, помолог, селекционист и генетичар, практикувал вкрстување на географски далечни растенија, создал стотици овошни сорти
 • Александар Мидендорф, зоолог и истражувач, го проучувал влијанието на мразот врз живите суштества, го измислил терминот радула, истакнат одгледувач на коњи
 • Виктор Мотчулски, истакнат истражувач на бубачки
 • Сергеј Навашин, го открил двојното оплодување
 • Алексиј Оловников, заслужен за предвиденото постоење на Теломераза, ја предложил хипотезата за теломерите за стареење и односите на теломерите со ракот
 • Александар Опарин, биолог и биохемичар, покажал дека многу процеси на производството на храна се засноваат на биокатализа
 • Хајнц Кристијан Пандер, ембриолог, открил слоеви на микроб
 • Петер Симон Палас, полимат природонаучник, истражувач, откривач на повеќе животни
 • Иван Павлов, основач на модерна физиологија, првиот што ги истражувал условените рефлекси, добитник на Нобеловат награда за медицина
   
  Николај Вавилов
 • Владимир Правдич-Немински, ја објавил првата електроенцефалографија на мозокот на цицачите
 • Карл Шмит, истражувач на биохемиски кристални структури, ја докажал хемиската сличност на животинските и растителните клетки
 • Борис Шванвич, ентомолог, применил модели на бои на крилја на инсекти во воена камуфлажа за време на Втората светска војна
 • Иван Сеченов, основач на електрофизиологијата и неврофизиологијата
 • Георг Вилхелм Стелер, природонаучник, учесник во патувањата на Витус Беринг, откривач на повеќе видови животни
 • Лина Стерн, пионер-истражувач на крвно-мозочната бариера
 • Армен Тахтајан, развивач на системот на класификација на цветните растенија Тахтајан, главен биогеограф
 • Климент Тимиријазев, физиолог на растенија и еволуционист, главен истражувач на хлорофилот
 • Лев Ценковски, пионер-истражувач на онтогенезата на долните растенија и животни
 • Михаил Цвет, пронаоѓач на хроматографијаta
 • Николај Вавилов, ботаничар и генетичар, ја собрал најголемата колекција во светот на растителни семиња, идентификувани од центрите на потекло на главните култивирани растенија
 • Сергеј Виноградски, микробиолог, еколог и научник за почва, бил пионер во концептот на биогеохемиски циклус, ги открил литотрофијата и хемосинтезата, ја измисли колоната Виноградски за размножување на микроорганизми
 • Иван Јефремов, палеонтолог, ја основал тафтономијата
 • Сергеј Зимов, творец на Плеистоценскиот парк

Економисти и социолозиУреди

 • Александар Чајанов, го развил принципот потрошувачка-баланс на трудот
 • Orорж Гурвич, голем развивач на социологијата на знаење и социологијата на правото
 • Леонид Канторович, математичар и економист, го основал линеарното програмирање, ја развил теоријата за оптимална распределба на ресурсите, добитник е на Нобелова награда за економија
 • Николај Кондратиев, откривач на брановите Кондратиев
 • Андреј Коротаев, историчар, антрополог, основач на клиодинамика, истакнат развивач на теоријата на социјален циклус
 • Глеб Кржижановски, развивач на планот ГОЕЛРО, првиот началник на Госплан
 • Сајмон Кузнец, ги открил нишалките Кузнец, ја создал кривата Кузнец, ја побил хипотезата за апсолутни приходи, добитник е на Нобелова награда за економија
 • Владимир Ленин, водач на Октомвриската револуција и основач на Советскиот сојуз, ги вовел планираната економија и ленинизмот
   
  Питирим Сорокин
 • Евсеи Либерман, ја поставил научната поддршка за советската реформа Косигин во економијата
 • Василиј Леонтјеф, добитник на Нобелова награда за економија
 • Василиј Немчинов, ја создал математичката основа за советското централно планирање
 • Григори Орлов, основач на Слободното економско друштво
 • Питирим Сорокин, социолог, истакнат развивач на теоријата на социјален циклус
 • Станислав Струмилин, пионер на планираната економија, ги развил првите петгодишни планови

Астрономи и космолозиУреди

 • Виктор Амбартсумијан, еден од основачите на теоретската астрофизика, откривач на ѕвездените асоцијации, основач на опсерваторијата Биуракан
   
  Александар Фридман
 • Владимир Белински, автор на моделот на единственост на ВКЛ на Универзумот
 • Аристарх Белополски, измислил спектрограф заснован на Доплеровиот ефект, меѓу првите фотографи на ѕвездените спектри
 • Фјодор Бредихин, ја развил теоријата за опашките на кометите, метеори и метеорски дождови, директор на опсерваторијата Пулково
 • Јакоб Брус, државник, природонаучник и астроном, основач на првата опсерваторија во Русија (во кулата Сухарев )
 • Људмила Черних, астроном, открила 268 астероиди
 • Николај Черних, астроном, открил 537 астероиди и 2 комети
 • Александар Фридман, ги открил Фридмановите равенки ( метричко проширување на вселенското решение на општите равенки на релативната област ), автор на FLRW метриката на Универзумот
 • Матви Гусев, прв успеал да ја докаже не-сферичноста на Месечината, пионер на фотографијата во астрономијата
 • Николај Кардашов, астрофизичар, изумител на Кардашовата скала за рангирање на вселенските цивилизации
 • Исак Халатников
 • Маријан Ковалски, прв ја измерил ротацијата на Млечниот Пат
 • Андерс Јохан Лексел, математичар, истражувач на небесната механика и астрономија на кометата, докажал дека Уран е планета наспроти мислењата дека е комета
 • Андреј Линде, ја создал теоријата за хаотична инфлација на Универзумот
 • Евгениј Лифшиц
   
  Фридрих Вилхелм Струве
 • Дмитриј Дмитриевич Максутов, го создалтелескопот Максутов
 • Виктор Сафронов, автор на планетезималната хипотезата за формирање на планета
 • Григори Шајн, првиот директор на Кримската астрофизичка опсерваторија, развил метод за мерење на ѕвездената ротација
 • Јосиф Шкловски, истакнат радиоастроном, космички зраци и истражувач на вонземскиот живот
 • Фридрих Вилхелм Струве, основач и прв директор на опсерваторијата Пулково, истакнат истражувач на двојните sвезди

Хемичари и научници за материјалиУреди

 •  
  Александар Бутлеров
 • Николај Бекетов, пронаоѓач на алуминотермијата, основач на физичката хемија
 • Фридрих Конрад Бејлштајн, го предложил Бејлштајновиот тест за откривање на халоген, ја составил базата на податоци на Билштајн во органската хемија
 • Борис Белоусов, откривач на реакцијата Белоусов-Заботински, класичен пример за нееквилибриумската термодинамика
 • Александар Бородин, хемичар и композитор, автор на познатата опера принцот Игор, ја открил реакцијата на Бородин, ја открил и реакцијата на Алдол
 • Александр Батлеров, го открил хексаминот, формалдехидот и формозната реакција (првата синтеза на шеќер ) и други откритија
 • Дмитриј Чернов, основач на модерна металографија, го открил полиморфизмот кај металите, го изградил дијаграмот железо - јаглеродна фаза
 • Алексеј Чичибабин, ги открил синтезата на пиридин на Чичибабин, синтезата на алдехид Бодрукс-Чичибабин и реакцијата на Чичибабин
 • Карл Ернст Клаус, хемичар и ботаничар, откривач на рутениумот
   
  Евграф Фјодоров
 • Евграф Фјодоров, првиот кој ги наброил сите 230 вселенски групи на кристали, со што ја основал модерната кристалографија
 • Андре Геим, пронаоѓач на графенот, развивач на геко лентата, добитник на Нобеловата награда во физика
 • Владимир Ипатиев, пронаоѓач на бомбата Ипатиев, основач на петрохемијата
 • Исидор, легендарниот пронаоѓач на руската вотка
 • Борис Јакоби
   
  Сергеј Лебедев
 • Петар Капица, ја открил суперфлуидноста додека проучувал течен хелиум, добитник на Нобеловата награда за физика
 • Готлиб Кирхоф, откривач на глукозата
 • Иван Кнуњантс, пронаоѓач на поли-капролактам, развивач на советското хемиско оружје
 • Сергеј Лебедев, пронаоѓач на полибутадиен, првата трговско остварлива синтетичка гума
 • Михаил Ломоносов, полимат, го смисли поимот физичка хемијаи ја демантирал теоријата на Флогистон, прв што го забележал замрзнувањето на живата
 • Константин Новоселов, пронаоѓач на графен, развивач на геко лентата, добитник на Нобелова награда за физика
 • Владимир Марковников, автор на Марковниковото правило за органска хемија, откривач на цикоалканите
 • Дмитриј Менделеев, го создал периодниот систем на елементите, првиот што предвидел дека својствата на елементите што допрва ќе бидат откривани, пронаоѓач на пироколодионот, развивач на цевководи и истакнат истражувач на вотка

ФилозофиУреди

МодерниУреди

 • Елена Ознобкина, истражувач и преведувач на Кант, Ниче и Хусерл, теоретичар и критичар на рускиот затворски систем, уредник на руското издание на списанието Индекс на цензура, активист за човекови права.

ОриенталистиУреди

Источноазиски студииУреди

УметностУреди

Танчери и кореографи на балетУреди

 
Ирина Баронова
 • Ирина Баронова, балерина, кореограф
 • Михаил Баришников, балетан
 • Сергеј Дјагилев, балетско импресарио
 • Ирина Дворовенко, балетанка
 • Мишел Фокин, кореограф, танчерка
 • Елизавета Гердт, балерина
 • Павел Гердт, танчер
 • Александар Годунов, балетан
 • Тамара Карсавина, балерина
 • Матилде Кшесинска, примабалерина
 • Наталија Макарова, балерина
 • Васлав Нижински, балетан, кореограф
 • Иван Новикоф, балетски мајстор
 • Рудолф Нуреев, балетан
 • Валери Панов, балетан, кореограф
 • Ана Павлова, балерина
 • Маја Плисецкаја, балерина
 • Олга Преобрајенска, балерина
 • Татјана Риабучинска, балерина
 • Јуриј Соловиев, балетан
 • Галина Уланова, балерина
 • Агрипина Ваганова, наставник по балет

Композитори и музичари на класична музикаУреди

 
Мстислав Ростропович
 • Александар Василевич Александров, композитор
 • Антон Аренски, композитор
 • Мили Балакирев, композитор
 • Александар Бородин, композитор
 • Сергеј Борткиевич, композитор
 • Валери Брејин, композитор, музички научник
 • Сезар Куи, композитор
 • Марија Еклунд, диригент
 • Мајкл Л. Гелер, композитор, свирач на виола
 • Валери Гергиев, пијанист, диригент
 • Емил Гилелс, пијанист
 • Александар Глазунов, композитор
 • Михаил Глинка, композитор на Раслан и Људмила
 • Николај Голованов, диригент
 • Александар Гретчанинов, композитор
 • Владимир Хоровиц, пијанист
 • Дмитриј Кабалевски, композитор
 • Арам Хачатуријан, композитор
 • Тихон Креников, композитор
 • Леонид Коган, виолинист
 • Анатолиј Константинович Лјадов, композитор
 • Борис Кожевников, композитор, најпознат од Симфонијата број 3, Славјанска
 • Сергеј Љапунов, композитор
 • Николај Медтнер, композитор, пијанист
 • Модест Мусоргски, композитор на Борис Годунов, Слики на изложба
 • Николај Мијасковски, композитор
 • Наташа Паремски, пијанистка
 • Михаил Плетнев, пијанист
 • Грегор Пијатигорски, композитор
 • Сергеј Прокофјев, композитор, пијанист и диригент
 • Сергеј Рахманинов, пијанист, композитор, диригент
 • Вадим Репин, виолинист
 • Свијатослав Рихтер, пијанист
 • Николај Римски-Корсаков, композитор
 • Мстислав Ростропович, виолончелист и диригент
 • Генадиј Рождестовски, диригент
 • Николај Рубинштајн, пијанист, диригент и композитор
 • Алексеј Румианцев, пијанист, композитор
 • Василиј Илич Сафонов, композитор и музички едукатор
 • Алфред Шнитке, композитор
 • Александар Скрјабин, композитор и пијанист
 • Дмитриј Шостакович, композитор и пијанист
 • Игор Стравински, композитор
 • Александар Серов, композитор
 • Родион Шчедрин, композитор
 • Висарион Шебалин, композитор
 • Регина Спектор, музичар
 • Георги Свиридов, композитор
 • Александар Танејев, композитор
 • Сергеј Танејев, композитор
 • Микаел Таривердиев, композитор
 • Петар Илич Чајковски, композитор
 • Борис Чајковски, композитор
 • Александар Черепнин, композитор
 • Галина Устополска, композитор
 • Максим Венгеров, виолинист

Пејачи на опера и хорУреди

 • Николај Басков, оперски пејач
 • Евгениј Беyaаев, пејач
 • Феодор Шалиапин, оперски пејач
 • Ана Нетребко, оперска пејачка
 • Елена Панкратова, оперска пејачка
 • Владимир Росинг, пејач, режисер
 • Елизабет Сандунова, оперска пејачка
 • Дмитриј Хворостовски, оперски пејач

Современи музичари, пејачи и бендовиУреди

 
Едуард Хил
 • Јуриј Антонов, композитор, пејач
 • Саша Аргов (1914–95), композитор
 • Дима Билан, композитор, победник на Евровизија
 • Полина Гагарина, пејачка, вицешампион на Евровизија
 • Лена Катина, пејачка
 • Едуард Хил (1934–2012), пејач
 • Филип Киркоров, поп-пејач
 • Сергеј Лазарев, вокал
 • Орига, пејач, изведува тематски песни за разни аниме серии
 • Наталија О’Шиа, лингвист, текстописец, музичар ( ирска харфа, гитара ), вокал и водач на бендовите Мелница ( фолк-рок ) и Клен Лир
 • Александра Пахмутова, композитор
 • Ала Пугачова, пејачка и композитор
 • <i>Second Hand Band</i>, музичка група од Москва
 • Андреј Шибко (роден 1975 година), пијанист
 • Регина Спектор, музичар
 • Валери Леонтиев, пејач
 • Виктор Цои, поет, композитор, музичар, актер во 80-тите години на минатиот век
 • Јулија Волкова, пејачка на музичко дуо т. ATu
 • Владимир Висоцки (1938–80), поет, композитор, музичар, актер во 1970-тите
 • КРЕЦ, рап-бенд од Санкт Петербург

МоделиУреди

 
Оксана Федорова
 
Наталија Водианова
 • Алена Шишкова, вицешампионка Мис Русија 2012 година
 • Ирина Антоненко, Мис на Русија 2010 година
 • Оксана Федорова, Мис на универзумот
 • Ксенија Канович
 • Полина Куклина
 • Татјана Ковилина
 • Ирина Куликова
 • Елена Мелник
 • Саша Пивоварова
 • Наташа Полевшчикова
 • Влада Росљакова
 • Ана Селезнева
 • Ирина Шајхлисламова
 • Катја Шчекина
 • Татјана Сороко
 • Наташа Стефаненко, модел и глумица
 • Дарија Строкус
 • Наталија Водианова
 • Ана Вијалицина
 • Ина Зобова

СпортистиУреди

КошаркаУреди

 • Дејвид Блат, американски колеџ и израелски професионален бек; тренер во Израел и Русија, руска кошаркарска репрезентација [1]
 • Алекс Чубревич (роден 1986 година), израелски кошаркар
 • Александар Гомелски, главен тренер на репрезентацијата на СССР 30 години, вклучително и победа на Летните олимписки игри во 1988 година, член на куќата на славните на ФИБА
 • Андреј Кириленко, НБА кошаркар
 • Даниел Коперберг (роден 1997 година), израелски кошаркар
 • Егор Кулечов (роден 1994 година), израелско-руски професионален кошаркар кој настапува за израелскиот тим Ирони Нахарија
 • Кирил Пишчалников, ПБЛ, НЦАА, кошаркар

БоксериУреди

 
Наташа Рагосина
 • Борис Лагутин, двоен освојувач на олимписки златни медали во лесна и средна категорија
 • Олег Маскаев, професионален боксер, поранешен шампион во тешка категорија
 • Дмитриј Пирог, професионален боксер,шампион во средна категорија
 • Александар Поветкин, носител на златен олимписки медал
 • Наташа Рагосина, светски шампион во бокс
 • Шамил Сабиров, носител на олимписки златен медал во лесна категорија
 • Олег Саитов, двоен освојувач на златни олимписки медали во полутешка категорија
 • Алексеј Тишченко, освојувач на златни медали во лесна категорија
 • Костја Цјуу, професионален боксер, поранешен неоспорен јуниорски шампион во полутешка категорија
 • Николај Валуев, професионален боксер, поранешен двократен шампион во тешка категорија

ШахистиУреди

ГимнастичариУреди

 
Алија Мустафина
 • Николај Андријанов, освојувач на 15 олимписки медали
 • Јелена Давидова, олимписка шампионка во 1980 година
 • Светлана Хоркина, освојувачка на 7 олимписки медали
 • Евгенија Канаева, само ритмичка гимнастичарка, која освоила две олимписки златни медали
 • Софија Муратова, освојувачка на 8 олимписки медали
 • Алија Мустафина, носител на златен олимписки медал од 2012 година
 • Алексеј Немов, добитник на 12 олимписки медали
 • Наталија Шапошникова, двократен олимписки шампион
 • Јелена Шушунова, олимписки шампион
 • Александар Ткачиов, двократен олимписки шампион

ФудбалериУреди

 
Лев Јашин
 
Едуард Стрелцов
 • Игор Акинфеев, голман
 • Дмитриј Аленичев, играч од средниот ред
 • Андреј Аршавин, играч за врска, напаѓач
 • Владимир Бешаштених, напаѓач
 • Константин Бесков, напаѓач, тренер
 • Григори Богемски, напаѓач
 • Валентин Бубукин, играч за врска, тренер
 • Михаил Гершкович (роден 1948), напаѓач, тренер
 • Валентин Иванов, напаѓач, тренер
 • Гаврил Качалин, играч за врска, тренер
 • Андреј Канчелскис, играч за врска
 • Валери Карпин, играч за врска, тренер
 • Димитриј Карин, голман
 • Рушан Хасанов, дефанзивец, играч за врска, напаѓач
 • Генадиј Логофет (1942–2011), фудбалер и фудбалски тренер
 • Александар Мостовој, играч за врска
 • Игор Нето, дефанзивец, тренер
 • Виктор Онопко, дефанзивец
 • Сергеј Овчиников, голман, тренер
 • Роман Павличенко, напаѓач
 • Борис Разински (1933—2012), голман /напаѓач, златен олимписки медал, менаџер
 • Олег Саленко, напаѓач
 • Никита Симонијан, прв потпретседател на Рускиот фудбалски сојуз
 • Едуард Стрелцов, играч за врска, напаѓач
 • Андреј Тихонов, играч за врска
 • Аркади Тиапкин (1895-1942), дефанзивец
 • Лев Јашин (1929—1990), избран за најдобар голман на 20 век [2]
 • Иван Јегоров (1891–1943), напаѓач
 • Валери Воронин, играч за врска
 • Јуриј Жирков (роден 1983 година), дефанзивец, играч за врска
 • Михаил Титов, напаќач

ТенисериУреди

 
Евгениј Кафелников
 • Николај Давиденко, поранешен постојан топ 10 играч
 • Елена Дементиева, сребрен медал на Летните олимписки игри 2000 година и златен медал на Летните олимписки игри 2008 година
 • Евгениј Кафелников, поранешен светски бр. 1 тенисер
 • Ана Курникова, поранешна топ 10 тенисерка
 • Светлана Кузнецова, поранешен светски бр. 2 тенисер. Победил на Отвореното првенство на САД 2004 и на Отвореното првенство на Франција 2009 година
 • Евгенија Линецкаја (родена 1986 година), израелска тенисерка родена во Русија
 • Анастасија Мискина, поранешен светска бр. 2 тенисерка. Победила на Отвореното првенство на Франција 2004 година (станала првата Русинка што освоила грен слем титула)
 • Даниел Прен (1904–1991), германски, полски и британски топ-десет тенисер роден во Русија
 • Марат Сафин, поранешен светски бр. 1 тенисер. Ги освоил УС Опен и Австралија Опен
 • Динара Сафина, поранешна светска бр. 1 тенисерка
 • Марија Шарапова, поранешна светска бр. 1 тенисерка
 • Вера Звонарева

Користена литератураУреди

 1. Carson Cunningham (2010). American Hoops: U.S. Men's Olympic Basketball from Berlin to Beijing. University of Nebraska Press. ISBN 978-0-8032-2293-9. Посетено на May 25, 2010.
 2. Stokkermans, Karel. „IFFHS' Century Elections“. RSSSF. Посетено на June 25, 2008.