Ана Павловна (Матвејевна) Павлова (руски: Анна Павловна [Матвеевна] Павлова) (12 февруари 1881 - 23 јануари 1931) била руска балерина од крајот на 19 и почетокот на 20 век.

Ана Павлова како Жизела.

Таа се смета за еден од најпознатите и најпопуларните класични балетски уметници во историјата и е најстариот забележан главен изведувач на Империјалниот руски балет и Рускиот балет на Серж Дјагилев. Павлова е најпозната по нејзината соло сценска изведба Лебед на умирање. Таа со сопствената компанија ќе стане првата балерина која ќе појде на балетска турнеја низ светот.

По неа е именувана тортата „Павлова“, која претставува пенест десерт. Починала од пневмонија малку пред да наполни 50 години.