Гомбоџаб Цибиков (руски: Гомбожаб Цэбекович Цыбиков; (20 април 1873 - 20 септември 1930), бил руски истражувач на Тибет (1899-1902).

Гомбоџаб Цибиков
Роден 20 април 1873
Починал 20 септември 1930
Агинскоje, СССР

Гомбоџаб Цибиков се родил во бурјатско семејство. Тој завршил ориенталните студии на Санкт-Петербургскиот државен универзитет во текот на 1899. година. Од 1899-1902 тој патувал во Тибет.

Гомбоџаб Цибиков е заслужен за тоа што бил првиот фотограф на Ласа во Тибет. Неговиот патопис, издаден во руски во 1919, 1981 и 1991 година, а преведени на неколку јазици (кинески, чешки, англиски, француски, монголски, и полски), вклучена многу материјали од тибетски извори на тибетски историја, што го прави важен референтен извор.

Надворешни врски уреди