Лена (руски: Лена; бурјатски: Зүлхэ; евенкиски: Елюенэ; јакутски: Өлүөнэ) — голема река во Русија, долга 4.400 км[2]. Таа е десетта по големина на светот, а деветта по количеството на вода.

Лена
Өлүөнэ
Река
Сливот на реката Лена
Земја Русија
Притоки
 - леви Киренга, Виљуј
 - десни Витим, Ољокма, Алдан
Извор
 - место Бајкалски Планини, Иркутска област, Русија
 - височина 1.640 м
Утока Делта
 - местоположба Северноледен Океан, Лаптевско Море
Должина 4.472 км
Слив 2.500.000 км2
Истек во Лаптевско Море[1]
 - просечен 16.871 м3
 - максимален 241.000 м3
 - минимален 366 м3

Географија уреди

Лена извира на југоистокот на Сибир на Средносибирската Висорамнина, на надморска височина од 1.640 метри во Бајкалските Планини, 7 км од Бајкалското Езеро. Потоа тече во правец северозапад, да со големата делта (околу 30.000 км2[3]) се влее во Лаптевското Море. Лена има слив со површина од 2.490.000 км2, кој опфаќа голем дел од источен Сибир.

Поврзано уреди

Наводи уреди

  1. Соколов, Источен Сибир // Хидрографија на СССР (руски)
  2. http://www.britannica.com/EBchecked/topic/335790/Lena-River
  3. „архивски примерок“. Архивирано од изворникот на 2007-06-30. Посетено на 2013-02-20.

Надворешни врски уреди