Амурска област
Знаме на Амурската област Грб на Амурската област
Местоположба во Русија
Далекуисточен федерален округ во Русија
Држава: Русија
Округ: Далекуисточен
Површина: 363 700 км²
Население: 902 844 ( 2002)
Главен град: Благовешченск
Густина на население: 2,5 жит/км²
Повикувачки број: 28

Амурската област (руски: Аму́рская о́бласть) е федерална област во Русија. Административен центар е Благовешченск. Наречена е по реката Амур.