Физичка хемија е настаната со комбинирани знаења од физиката, хемијата, термодинамиката и квантна физика. Физичката хемија се занимава со врската помеѓу микроскопските и макроскопските својства на материјата.

Фрагмент на М. Ломоносовски манускрипта 'Физичка Хемија' (1752)

Познатиот истражувач Гилберт Луис кратко рекол "Физичка хемија е сѐ она што е интересно."

Историја уреди

Според легенда, прв физички хемичар бил Архимед кога со мерењето на густината потврдил дека круната на неговиот владетел не била од чисто злато.

Наводи уреди

Надворешни врски уреди

  • Шоптрајанов, Бојан (2010). Физичка хемија за трета година на хемиско-технолошка струка (PDF). Скопје: Министерство за образование и наука на РМ. ISBN 978-608-226-091-4.[мртва врска]