Топартилериско оружје со голема цевка, со голема брзина на проектилот, голема прецизност, која обично ја погодува целта директно. За разлика од хаубица, минофрлач и мерзер, почетните агли (помеѓу целта и целите) се под 45 степени. Во поширока смисла, под топ понекогаш се смета и секое друго артилериско оружје, особено во популарната литература. Оружјето кое по особините се наоѓа меѓу топот и хаубицата понекогаш се вика топ-хаубица.

Топ ЗИС-3, Втора светска војна.

Топот како тема во уметноста и во популарната култура

уреди

Наводи

уреди
  1. Vladimir Kecmanović, Top je bio vreo (šesto izdanje). Beograd: Laguna, 2014, стр. 5-26.
  2. Discogs, The Breeders ‎– Last Splash (пристапено на 24.8.2020)