Метеорски дожд — небесен настан во кој зрачењето на голем број метеори се набљудува од една точка на небото. Овие метеори се предизвикани од струите на вселенските остатоци наречени метеороиди, кои влегуваат во Земјината атмосфера со екстремно големи брзини на паралелни траектории.

Уметнички приказ на дождот од Леонид 1833 година

Повеќето метеори се помали од зрно песок, така што скоро сите од нив ќе се распаднат и никогаш нема да ја погодат површината на Земјата. Интензивни или невообичаени метеорски дождови се познати како метеорски испади или метеорски бури кои можат да содржат повеќе од 1000 метеори на час.[1]

Наводи

уреди
  1. „Meteor Showers and their Parent Comets, Jenniskens P. (2006)“. Cambridge University Press.

Надворешни врски

уреди