Вонземски живот се дефинира како живот кој не потекнува од Земјата. Предмет на проучување е на астробиологијата. Постоењето на вонземски живот се смета за хипотетичко, бидејќи не постојат докази за негово постоење кои се прифатливи за научната заедница. Спекулациите во врска со постоењето на форми на вонземски живот се движат од човеколики суштества, до животни форми како што се бактериите и вирусите.

Поштенска марка од 1967 година, Советски Сојуз 16 копејки, со слика на сателит од замислена вонземска цивилизација.

Вонземјаните како тема во уметноста и во популарната култура уреди

  • „вонземјани и крапови во охрид“ — кус расказ на македонскиот писател Хигсов Бозон од 2011 година.[1]
  • „Ѕвездени војни“ — краток расказ на македонскиот писател Горан Петревски.[2]
  • „Човек и Марсовец“ (српски: Čovek i Marsovac) — песна на српската рок-група YU Grupa од 1973 година.[3]
  • „Се претворив во Марсовец“ (англиски: I Turned Into A Martian) — песна на американската панк-рок група Мисфитс (The Misfits) од 1982 година.[4]

Поврзано уреди

Наводи уреди

  1. Хигсов Бозон, Педерски Катахрезис, Темплум, Скопје, 2011.
  2. Никола Гелевски и Владимир Мартиновски (приредувачи), Џинџуџе во земјата на афионите: Антологија на македонскиот краток расказ. Скопје: Темплум, 2022, стр. 202.
  3. YouTube, YU Grupa – YU Grupa (1973) (пристапено на 23.11.2022)
  4. Misfits – Walk Among Us (пристапено на 2.4.2023)

Надворешни врски уреди