Долина на гејзирите

Долина на гејзиритегејзирско поле на полуостровот Камчатка у Русија. Во овој басен, долг 6 км, се наоѓаат 90 гејзири и многу извори на топла вода, претежно на левата страна од реката Гејзернаја. Во близина е и вулканот Кихпињич. Температурата на

Долината на гејзирите, 2006
Советска поштенска марка од 1966 година

Целата оваа област му припаѓа на природниот резерват Кроноцки, кој е дел од Светското наследство по заштита на УНЕСКО. На овој непристапен терен може да му се пријде само со хеликоптер. Ги открила научничката Татјана Устинова во 1941 година[1]. На 9 јуни 2007 година, река од кал покрила две третини од гејзирското поле и уништило некои од гејзирите. Најпознатиот гејзир од ова подрачје, „Великан“, активен е и денес.

Долината ја посетуваат околу 3 000 туристи годишно.[2]

Наводи уреди

  1. „Natural Wonder of the World Transformed within Hours, says World Wildlife Fund“. earthtimes.com. 2007-06-04. Архивирано од изворникот на 2012-07-30.
  2. „Mudslide fully changes terrain in Kamchatka's Valley of Geysers“. ITAR-TASS. 2007-06-03.

Надворешни врски уреди