Велики Новгород

град во Русија

Велики Новгород (на руски: Вели́кий Но́вгород) — древноруски град[1] во северозападниот дел на Русија, помеѓу Москва и Санкт Петербург, административен центар на Новгородска област. До 1999 година името на градот било Новогород. Населението на градот е 225 100 жители, според пописот на населението од 2022 година.

Велики Новгород
Местоположба на Велики Новгород во Русија
Местоположба на Велики Новгород во Русија
Местоположба на Велики Новгород во Русија
Mестоположба
Координати

58°32′″N, 31°18′″E

Општи податоци
Име
- други имиња

Велики Новгород
Новгород
руски: Вели́кий Но́вгород
Управа
Земја  Русија
Географија
Население

Историја уреди

 
Новгородски кремљ

Софискиот прв летопис го споменува градот во 859, додека Новгородскиот прв летопис го споменува во 862, кога наводно веќе бил голема станица на трговскиот пат од Балтикот до Византија.[2] Повелбата на Велики Новгород ја признава годината 859 како година кога градот прв пат бил споменат.[3] Новгород традиционално се смета за лулка на руската државност.

Наводи уреди

  1. The Archaeology of Novgorod, by Valentin L. Yanin, in Ancient Cities, Special Issue, (Scientific American), pp. 120–127, c. 1994. Covers, History, Kremlin of Novgorod, Novgorod Museum of History, preservation dynamics of the soils, and the production of Birch bark documents.
  2. Тихомиров, М.Н. (1956). Древнерусские города (руски). Государственное издательство Политической литературы. Посетено на June 13, 2012.
  3. Charter of Veliky Novgorod, Article 1