Михаил Петрович Лазарев (руски: Михаил Петрович Лазарев; Владимир, 3 ноември 1788Виена, 11 април 1851) бил руски морнарски службеник и истражувач, во 1843 година станал и адмирал.

Михаил Петрович Лазарев

Животопис уреди

Лазарев потекнува од старо руско благородничко семејство од регионот, Владимир[1]. Во 1800 година тој се запишал во руското морнарско училиште. Три години подоцна бил испратен во британската флота, каде што останал пет години,  за да научи за навигација. Од 1808 година до 1813 година Лазарев служел војска во Балтичката флота. Учествувал во Руско-шведската војна на 1808-1809, во Патриотска војна против Наполеон.

Кариера уреди

Од 1822 година до 1825 Лазарев опловил околу Земјата по третпат на Фрегата Крајсер правејќи значителни истражувања во областа на метеорологијата и етнографијата.

Воени распореди уреди

Во 1826 година Лазарев станал командант на бродот Азов, кој пловел по Средоземното Море , како дел од ескадрила под команда на Адмиралот Логин Петровиќ Гајден и учествувал во Битката на Наварино во 1827 година. За неговите заслуги за време на битка Лазаров добил Воен чин - контраадмирал.

Наводи уреди

  1. В. В. Руммель, В. В. Голубцов, Родословный сборник русских дворянских фамилий, vol. 1, Sankt Petersburg, 1886, pp. 504. The Russian noble family Lazarevs shall not be confused with the Armenian family Lazariants who Russfied their surname from Lazariants into Lazarevs.

 Надворешни врски уреди