Корејската војна (1950-1953) бил вооружен конфликт помеѓу Република Кореја (Јужна Кореја) поддржана од ООН и Демократска Народна Република Кореја (Северна Кореја) поддржана од НР Кина и СССР[1]. Во 1945 година, Корејскиот Полуостров бил одземен од Јапонците, под чија власт бил од 1910. Потоа северната половина ја контролирал СССР, а јужната САД. Тоа требало да биде привремено, но во 1950 година комунистичките сили од Северна Кореја ја нападнале Јужна Кореја со што почнала жестока војна што траела три години и во која загинале четири милиони луѓе. ОН им помагале на САД во Јужна Кореја, а Кина ѝ помагала на Северна Кореја.

Териториите брзо се менувале сè додека на крајот не се стабилизирала ситуацијата.

Наводи

уреди
  1. Boose, Donald W. Portentous Sideshow: The Korean Occupation Decision. Volume 5, Number 4. Winter 1995–96. Parameters. US Army War College Quarterly. стр. 112–129. OCLC 227845188.

Надворешни врски

уреди

Историски

уреди

Медија

уреди

Организации

уреди

Споменици

уреди