Новосибирски Острови

Новосибирските острови (руски: Новосиби́рские острова; јакутски: Саҥа Сибиир арыылара) е островска група во Северниот Леден Океан, североисточна Русија, северно од источен Сибир. Островите го делат Лаптевското Море од Источносибирското Море. Тие се одделени од сибирскиот брег со Дмитрилаптевскиот Теснец. Со површина од околу 38.000 км², тие се под снежната покривка повеќе од девет месеци во годината. Арктичката лисица, северниот елен, лемингот и многу видови птици ги населуваат овие острови.[1]

Местоположбата на Новосибирските острови
Мапа на островите

Острови во архипелаготУреди

НаводиУреди

  1. Британика Енциклопедиски Речник. Топер, МПМ, 2005, Книга 7, стр. 36

Надворешни врскиУреди