Михаил Глинка

руски композитор
(Пренасочено од Михаил Иванович Глинка)

Михаил Иванович Глинка (рус. Михаи́л Ива́нович Гли́нка; 1 јуни 180415 февруари 1857) бил прв руски композитор кој се смета за татко на руската класична музика. Тој е член и на руска петорка.

Михаил иванович Глинка

Живот и дејност

уреди

Прв класичар кој ги удира темелите на руската национална музика, кој ги надминал сите руски композитори во XVIII век и првата половина на XIX век. Роден е во 1804 година во Новоспаск. Детството го поминува во своето родно место, потоа заминува во Петроград. Ја напушта Русија и заминува за Италија, а од таму за Берлин. Но, смртта на неговиот татко го принудува да се врати во Русија, а во тоа време напишал голем број композиции меѓу кои попозната е „Патетично трио во e-moll“за клавир, кларинет и фагот. Руската опера во XIX век се развива во два вида: историска опера и опера бајка[1].

Дела

уреди

Иван Сусањин“ („Живот за царот“) претставува прва вистинска руска национална опера со историска вредност. Втората негова опера „Руслан и Људмила“ претставува опера бајка со богати легендарни и фантастични елементи на фолклорот. Глинка не е само претставник на руската опера, туку и на симфониската музика. позначајни оректарски дела се:

Целата уметност на Глинка се потпира врс основа на рускиот елемент. Тој се смета за творец на руската национална школа, творец на симфонијата и балетот.[2]

Наводи

уреди
  1. Михаил Глинка
  2. Музичка уметност за втора година гимназиско образование - стр.56