Хеликоптер или вртолет — вид летало што се крева и спушта со помош на вртечки перки. Тие му овозможуваат на хеликоптерот да полета и да слета вертикално, да лебди и да лета нанапред, наназад и странично. Овие атрибути им овозможуваат на хеликоптерите да бидат користени во тешко достапни и изолирани места. Хеликоптерите се класифицирани како авиони со вртежни крила, за разлика од класичните авиони со фиксни крила. Зборот „хеликоптер“ е настанат од старогрчките зборови „хеликс“ (спирала) и „птерон“ (крило). Хеликоптерот е еден вид rotorcraft, коjшто е подвид на авионите.

Хеликоптер 1922
Хеликоптер Bell 206 на полицијата на САД

Историјат уреди

Како далечни основачи на хеликоптерот се сметаат Кинезите, кои во 4. век п.н.е. развиле мала играчка за летањe, направенa од бамбус, во форма на хеликоптер.

Хеликоптерот како тема во уметноста и во популарната култура уреди

Наводи уреди

  1. Митко Маџунков, Међа света. Београд: Просвета, 1984, стр. 99-100.
  2. YouTube, Butthole Surfers - Helicopter (пристапено на 20.3.2017)
  3. „HRT – Официјално мрежно место (пристапено на 20.4.2017)“. Архивирано од изворникот на 2017-06-21. Посетено на 2017-10-03.