Серафим Саровски (роден на 19 јули 1759 - починал на 14 јануари 1833 e православен светец, еден од најголемите руски подвижници, претскажувачи и чудотворци. се одликувал со големо смирение. Кога целиот свет го славел, тој себеси се нарекувал “сакатиот серафим[1].

Серафим Саровски
Свети Серафим Саровски
Чудотворец
Роден(а) 30 јули 1759(1759-07-30), Курск, Руска Империја
Починал(а) 14 јануари 1833(1833-01-14) (возр. 73), Саров, Руска Империја
Почитуван(а) во православие, Источнокатоличка црква
Канонизација 19 јули 1903, Саровски манастир од Руска православна црква
Главно светилиште Саровски манастир
Слава 2/15 јануари
19 јули/1 август
Обележја Облечен селанец во облека, често клекнат во молитва;

Свети Серафим е еден од најпочитаните руски светци. Тој е основач на Дивевскииот женски манастир. Во 1903 година станал светец по иницијатива на рускиот император Николај II.

Наводи

уреди
  1. „Охридски пролог“ стр. 2.