Владимир Хоровиц

Владимир Самојлович Хоровиц (руски: Владимир Самойлович Горовиц) (1 октомври 1903 – 6 ноември 1989) бил руско-американски класичен пијанист-виртуоз и композитор со еврејско потекло. Се смета за еден од најголемите пијанисти на 20 век.[1][2]

Владимир Самојлович Хоровиц (руски: Владимир Самойлович Горовиц)
Владимир Хоровиц во 1986
Надворешни аудиоснимки
Настапувањето на Владимир Хоровиц Јоханес Брамс „Концерт за пијано Бр. 2 во Б-дур" со учество на Артуро Тосканини кој го диригирал Симфонискиот оркестар NBC во1940 Here

НаводиУреди

  1. Time. Michael Walsh, The Greatest Pianist of All? Архивирано на 13 август 2013 г., July 21, 2008. Посетено на June 3, 2009.
  2. Jean-Pierre Thiollet, 88 notes pour piano solo, "Solo nec plus ultra", Neva Editions, 2015, 50. ISBN 978 2 3505 5192 0.