Единствена Русија

Единствена Русија(руски: Единая Россия) е руска политичка партија. Претседател на партијата од 15 април 2008 е актуелниот премиер на Русија Владимир Путин. Грбот на партијата, кој бил изгласен на конгресот во 2005 година е белата мечка, и од овде членовите на оваа партија се нарекуваат мечки. “Единствена Русија“ била создадена на 1 декември 2001 година како резултат од соединувањето на политичките организации “Единство“, “Отчество“ и “Цела Русија“. Кон средината на 2006 година партијата имала над еден милион членови. Партијата нема јасно определена политичка идеологија, но многу често се определува како централна, либерална или десно-централна. Оваа партија го поддржува и актуелниот претседател на Русија Дмитриј Медведев.