Валентина Терешкова

Валентина Владимировна Терешкова (7 март 1937), советски космонаут, прва жена која летна во вселената со вселенскиот брод „Восток 6“ на 16 јуни 1963 година и до 19 јуни 1963 година ја обиколи Земјата 48 пати, поминувајќи 1.960.000 километри.

Советска поштенска марка со ликот на Валентина Терешкова.
Валентина Терешкова во 2015.