Ѕвездено вртење

Ѕвездено вртење (ѕвездена ротација) — аголно движење на ѕвездата околу својата оска. Брзината на вртење може да се измери преку спектарот на ѕвездата, или преку пресметувањето на времето на движење на карактеристиките што се гледаат на површината.

Оваа слика ја покажува сплесканоста на ѕвездата Ахернар што е предизвикана од брзото вртење.

Надворешни врскиУреди

  • Staff (28 февруари 2006). „Stellar Spots and Cyclic Activity: Detailed Results“. ETH Zentrum. Архивирано од изворникот на 2008-03-16. Посетено на 2007-06-26.

НаводиУреди