Месечина

природен сателит на Земјата

Месечината е единствениот природен сателит на планетата Земја и најблиско небесно тело до неа. Просечното растојание од Земјата до Месечината изнесува 384.400 км, така што светлината од Месечината до Земјата пристигнува за 1,25 секунди.

Месечина Знак на Месечината
Полна месечина
Орбитални особености
Периgee362600 км
(356400370400 км)
Апоgee405400 км
(404000406700 км)
384.399 км (0,00257 ае)
Занесеност0,0549
27,321582 д
(27 д 7 ч 43,1 мин)
29,530589 д
(29 д 12 ч 44 мин 2,9 с)
1,022 км/с
Наклон5,145° во однос на еклиптиката
задоцнува едно свртување за 18,6 год.
предничи едно свртување за 8,85 год.
Месечина наЗемја
Физички особености
Среден полупречник
1.737,10 км  (0,273 Земји)
Екваторски полупречник
1.738,14 км  (0,273 Земји)
Поларен полупречник
1.735,97 км  (0,273 Земји)
Сплеснатост0,00125
Обиколка10.921 км  (екваторска)
3,793⋅107 км2  (0,074 Земји)
Зафатнина2,1958⋅1010 км2  (0,020 Земји)
Маса7,3477⋅1022 кг  (0,012300 Земји)
Средна густина
3,3464 г/см³
1,622 м/с²  (0,1654 g)
0,3929 ± 0,0009
2,38 км/с
27,321582 d  (усогласен)
Екваторска вртежна брзина
4.627 м/с
Албедо0.136
Површинска темп. најм сред најг
Equator 100 K 220 K 390 K
85°N  70 K 130 K 230 K
29,3 - 34,1 лм[б 2]
Атмосфера
Површински притисок
 • 10−7 Pa  (дење)
 • 10−10 Pa  (ноќе)[б 3]
Состав по зафатнина

НастанувањеУреди

Се смета дека Месечината настанала пред околу 4,5 милијарди години, по судир на комети. При ударот била исфрлена голема количина материјал во Земјината орбита од кој бил обликувана Месечината. Таа и релјефно е многу интересно небесно тело.

Еволуција на Месечината

Првиот цртеж на Месечината го направил Галилео Галилеј во 1609 година. Најниските подрачја на Месечината се огромни сиви површини кои понекогаш можат да се забележат и со голо око. Тие рамници во 1651 година Џовани Ричоли (1598-1671) ги нарекол мориња, иако во нив нема вода. Овие мориња не се еднолични рамници, бидејќи во нив се забележуваат набори, кои понекогаш личат на ѕидови, долги по неколку стотини километри, и пукнатини, кои личат на речни корита. По рабовите на рамниците се протегаат големи планински венци, кои носат имиња на планините на Земјата (Алпи, Апенини, Пиренеи, итн.). Највисоката точка на Месечината се наоѓа на планините Лајбниц (Leibniz), кои се наоѓаат на месечевиот Јужен Пол, каде некои врвови достигнуваат и 9.000 метри.

Освен планинските венци, на Месечината можат да се видат и кратери или вртачи, кои повторно носат имиња по најпознатите светски научници. Најдлабок е Њутновиот кратер (Исак Њутн), со длабочина од околу 7250 м. Тие кратери се со многу голем пречник (до 300 км). Иако рабовите им изгледаат стрмни, тие се со многу мал наклон. Тоа откритие му припаѓа на Германецот Јозеф Хопман (Josef Hopmann), кој пронашол специјални методи за истражување со помош на должината на сенките. На Месечината се откриени околу 30 илјади кратери.

Физички карактеристикиУреди

Месечината е цврсто небесно тело со пречник од 3473,3 км. По површина, таа е 14 пати, по обем е 50 пати, а по маса е 80 пати помала од Земјата. Гравитацијата на Месечината е шест пати помала отколку онаа на Земјата.

Во текот на еден месечев ден, кој трае 14 земски дена, температурата се искачува на +120 °C, а во текот на ноќта се спушта до -160°С. Токму овие промени се причина нејзината површината да биде пустинска и безживотна, составена од карпи и длабок слој на прав. Месечината била покриена со кратери формирани од астероиди кои паѓале на месечината по нејзиното создавање. Некои од нив ја пробиле месечевата кора, при што лавата истекла на површината. Тоа се темните „мориња“ кои можат да се видат од Земјата.

Месечината околу Земјата се движи по елипсеста патека со просечна брзина од 1,02 км/сек, и поминува дневен лак од 13 степени и 10 минути. Едно цело свртување околу Земјата прави за 27 денови, 7 часа и 11,5 секунди[1], што се нарекува сидерички месец. Месечевата патека е подложна на силни температурни вибрации што ги предизвикува Сонцето, па наклонот на патеката спрема еклиптиката во текот на 173 денови се менува од 5 степени до 5 степени и 18 минути.

Гравитацијата на Земјата ја врти Месечината околу нејзината орбита. Месечината се оддалечува 3–4 cm од Земјата. Гравитацијата на Месечината ги привлекува нашите океани, предизвикувајќи “прилив“ (плима) и “одлив“ (осека) и го забавува ротирањето на планетата Земја за еден стоти дел од секундата на еден век. Ние, од Земјата постојано ја гледаме истата страна на Месечината. Имено, околу 40 % од површината на Месечината за нас е невидлива.

АтмосфераУреди

На Месечината нема атмосфера за да може да се пренесува звук, а поради немањето атмосфера Месечината многу брзо се лади и се загрева.

Месечеви мениУреди

 
Приказ на месечевите мени

Поради постојаното менување на положбата во однос на Сонцето и Земјата, Месечината е различно осветлена, па затоа од Земјата можат да се забележат различни месечеви мени, од кои покарактеристични се четири:

 • млада Месечина (Месечината е невидлива, освен за веме на замрачување на Сонцето);
 • прва четвртина (Месечината е видлива навечер, и заоѓа на полноќ)
 • полна Месечина (Месечината е видлива преку цела ноќ);
 • последна четвртина (Месечината се појавува на полноќ и е видлива до излегувањето на Сонцето).

Инаку, сите месечеви мени се: Млада Месечина, Прва фаза (новина), Прва четвртина, Последна фаза на осветлување, Полна Месечина, Прва фаза на затемнување, Последна четвртина, Последна фаза на затемнување.

Времето на движење на Месечината околу Земјата се нарекува месечев т.е. синодички месец[2] или лунација. Бидејќи на Месечината и се потребни 29 дена, 12 часа, 44 минути и 2,8 секунди да го заврши своето движење околу Земјата, времето од еден со следниот месечев месец варира меѓу 29 и 30 дена, а бидејќи во сончевата година има 12 лунации, овој период се нарекува уште и месечева година. Доколку се земат предид овие бројки при пресметување на 12 месеци во текот на една година, тогаш годишниот збир на денови во годината би изнесувал 354 дена, што е за 11 или 12 дена помалку од деновите во тропската или сончева (сончева) година.

Својства на Месечевата атмосфераУреди

 
Поглед на Земјата од Месечевата орбита во текот на мисијата на Аполо 8

Состав на Месечевата кораУреди

Хемиски состав на Месечевата кора
кислород
  
43
силициум
  
21
алуминиум
  
10
железо
  
9
калциум
  
9
магнезиум
  
5
титан
  
2
никел
  
0,6
натриум
  
0,3
хром
  
0,2
калиум
  
0,1
манган
  
0,1
сулфур
  
0,1

Човекот на МесечинатаУреди

 
Нил Армстронг и знамето на САД

На 20 јули 1969 година, космонаутите Нил Армстронг и Едвин Олдрин, со вселенскиот брод „Аполо 11“, станале првите луѓе кои стапнале на површината на Месечината. Тогаш, Нил Армстронг изјавил: „Ова е мал чекор за човекот, но голем за човештвото.“

Месечината како тема во уметноста и во популарната култураУреди

Месечината се јавува како тема во бројни дела од уметноста и популарната култура.

Месечината како тема во книжевностаУреди

Месечината како мотив во поезијатаУреди

 • „Угрејала сјајна месечина“ - македонска народна песна.[3]
 • „Месечината и сонцето“ (Мјесец и сунце) - српска народна песна.[4]
 • „Благата и добра месечина“ (Блага и добра месечина) - песна на српскиот писател Иво Андриќ од 1911 година.[5]
 • „Добродетелствата на Луната“ - песна во проза на францускиот поет Шарл Бодлер.[6]
 • „Месечева светлина“ - песна на францускиот поет Пол Верлен.[7]
 • „Луната бела“ - песна на францускиот поет Пол Верлен.[8]
 • „Месечина“ - песна на францускиот поет Пол Верлен.[9]
 • „Шираската месечина“ - песна на ирачкиот поет Абдул Вехаб ал-Беати.[10]
 • „На Месечината“ - песна на Јохан Волфганг Гете.[11]
 • „Повредената месечина“ - песна на македонскиот писател Славко Јаневски.[12]
 • „Месечината и чакалите“ - песна на македонскиот писател Славко Јаневски.[13]
 • „Леб, хашиш и месечината“ - песна на сирискиот поет Низар Кабани.[14]
 • „Заоѓањето на месечината“ (Il tramonto della luna) - песна на италијанскиот поет Џакомо Леопарди од 1836 година.[15]
 • „На месечината“ (Alla luna) - песна на италијанскиот поет Џакомо Леопарди од 1819 година.[16]
 • „Романса за луната“ (Romance de la Luna, Luna) - песна на шпанскиот поет Федерико Гарсија Лорка.[17]
 • „Дрвото на месечината“ - песна на ирачкиот поет Назик ал-Мелаике.[18]
 • „Месечев камен“ - збирка песни на српскиот писател Милорад Павиќ од 1971 година.[19]
 • „Песна за главата и месечината“ - песна на полскиот поет Јулијан Тувим.[20]
 • „Месечината над Мушина“ - песна на полскиот поет Јежи Харасимович.[21]
 • „Мојот роденден и младата месечина“ - песна на египетскиот поет Ахмед Шавки.[22]

Месечината како мотив во прозатаУреди

 • „Тајната на ноќта со полна месечина“ - расказ на рускиот писател Александар Грин.[23]
 • „Месечината како печурка“ - расказ на италијанскиот писател Итало Калвино.[24]
 • „Ќерките на Месечината“ - расказ на италијанскиот писател Итало Калвино.[25]
 • „Меката месечина“ - расказ на италијанскиот писател Итало Калвино.[26]
 • „Месечината се оддалечува“ - расказ на италијанскиот писател Итало Калвино.[27]
 • „Man in the Moon“ - кус расказ на македонската писателка Мира Смаќоска-Танеска.[28]

Месечината како тема во музикатаУреди

Месечината како мотив во народната музикаУреди

 • „Огреала месечина“ - македонска народна песна.[29]
 • „Ој месечино новино“ - македонска народна песна.[30]
 • „Месечино, мила сестро“ - песна на македонската фолк-пејачка Васка Илиева.[31]
 • „Изгреала месечина“ (Изгрејала месечина) – српска народна песна.[32]

Месечината како мотив во сериозната музикаУреди

Месечината како мотив во популарната музикаУреди

 • „Девојка во Месечината“ (Girl in the Moon) - песна на австралиската рок-група Ајсхаус (Icehouse) од 1987 година.[35]
 • „Луна“ - песна на македонската рок-група Архангел од 1991 година.[36]
 • „Месечината е повторно полна“ (Mjesec je opet pun) - албум на словенечката и југословенска рок-група „Аутомобили“ (Automobili).[37]
 • „Месечина во шолјата“ (Mesec u šolji) - песна на македонската група Бастион.[38]
 • „Месечев танц“ (Moondance) - песна од истоимениот албум на ирскиот музичар Ван Морисон (Van Morrison) од 1970 година.[39]
 • „Месечина“ - песна на македонската енто-група „Dragan Dautovski Quartet“.[40]
 • „Бојата на месечевата светлина (Антиох)“ (англиски: Colour Of Moonlight (Antiochus)) — песна на канадската музичарка Grimes од 2011 година.[41]
 • „Розова месечината“ (Pink Moon) - песна од истоимениот албум на англискиот музичар Ник Дрејк (Nick Drake) од 1972 година.[42]
 • „Сафари по Месечината“ (Moon Safari) - албум на француската група Ер (Air) од 1998 година.[43]
 • „Брате волк, сестро месечино“ (Brother Wolf; Sister Moon) - песна од истоимениот албум на британската рок-група Калт (The Cult) од 1985 година.[44]
 • „Лошата месечина изгрева“ (Bad Moon Rising) - песна на американската рок-група Криденс Клирвотер Ривајвал (Creedence Clearwater Revival)“ од 1969 година.[45]
 • „Жолта месечината“ (Yellow Moon) - песна и албум на американската група Невил брадерс (Neville Brothers).[46]
 • „Под харлемската месечина“ (англиски: Underneath The Harlem Moon) - песна на американскиот поп-рок пејач Ренди Њумен (Elvis Presley) од 1970 година.[47]
 • Сонце и месечина“ - музички албум на македонската поп-пејачка Александра Пилева од 2005 година.
 • „Темната страна на месечината“ (англиски: The Dark Side Of The Moon) - музички албум на британската рок-група Пинк флојд (Pink Floyd) од 1973 година.[48]
 • „Прошетка по Месечината“ (англиски: Walking on the Moon) - песна на британската рок-група Полис (The Police) од 1979 година.[49]
 • „Сината Месечина“ (англиски: Blue Moon) - песна на американскиот рокенрол-пејач Елвис Пресли (Elvis Presley) од 1954 година.[50]
 • „Под вишновата месечина“ (англиски: Under The Cherry Moon) - песна на американскиот поп-музичар Принс (Prince) од 1986 година.[51]
 • „Човек на Месечината“ (англиски: Man On The Moon) - песна на американската рок-група Р.Е.М. (R.E.M.) од 1992 година.[52]
 • „Лошата месечина изгрева“ (англиски: Bad Moon Rising) - албум на американската рок-група Соник Јут (Sonic Youth) од 1985 година.[53]
 • „Камења од Месечината“ (англиски: Moon Rocks) - песна на американската рок-група Токинг хедс (Talking Heads) од 1983 година.[54]
 • „Месечината е вечерва луда“ (хрватски: Mjesec je večeras lud) — песна на хрватската рок-група Филм од 1983 година.[55]
 • „Пред да зајде месечината“ (англиски: Before The Moon Falls) - песна на британската рок-група Фол од 1979 година.[56]
 • „Месечина!“ - песна на македонските музичари Елена Христова и Горан Трајковски од 2011 година.[57]
 • „Месечината и небото“ (англиски: The Moon and the Sky) - песна и албум на британската пејачка Шаде (Sade) од 2010 година.[58]

Месечината како тема во сликарствотоУреди

Месечината како тема во филмотУреди

НаводиУреди

 1. Wieczorek, M. (2006). „The constitution and structure of the lunar interior“. Reviews in Mineralogy and Geochemistry. 60 (1): 221–364. doi:10.2138/rmg.2006.60.3. Укажано повеќе од еден |author= и |last= (help)
 2. Spudis, P.D. (2004). „Moon“. World Book Online Reference Center, NASA. Архивирано од изворникот на 2007-04-17. Посетено на 1 мај 2011.
 3. Блаже Тренески, Стојна ситноода. Скопје: Студентски збор, 1981, стр. 103.
 4. Народне лирске песме. Београд: Просвета, 1963, стр. 101.
 5. Иво Андрић, Ex Ponto - Немири - Лирика. Београд: Просвета, 1977, стр. 144-145.
 6. Charles Baudelaire, Spleen Pariza. Zgreb: Mladost, 1952, стр. 118-119.
 7. Пол Верлен, Есенска песна. Скопје: Македонска книга, 1987, стр. 23.
 8. Пол Верлен, Есенска песна. Скопје: Македонска книга, 1987, стр. 30.
 9. Pol Verlen, Pesme. Beograd: Rad, 1969, стр. 22.
 10. Arapska poezija. Beograd: Rad, 1977, стр. 122-123.
 11. Johan Volfgang Gete, Pesme. Beograd: Rad, 1964, стр. 49-50.
 12. Славко Јаневски, Коренот на стеблото ја надминува мерата на нивните разуми. Скопје: Темплум, 2014, стр. 134-136.
 13. Славко Јаневски, Коренот на стеблото ја надминува мерата на нивните разуми. Скопје: Темплум, 2014, стр. 131-133.
 14. Arapska poezija. Beograd: Rad, 1977, стр. 112-114.
 15. Đ. Leopardi, Pesme i proza. Beograd: Rad, 1964, стр. 46-47.
 16. Đ. Leopardi, Pesme i proza. Beograd: Rad, 1964, стр. 16.
 17. Федерико Гарсија Лорка, Неверна жена. Скопје: Македонска книга, Култура, Мисла, Наша книга, 1982, стр. 89-90.
 18. Arapska poezija. Beograd: Rad, 1977, стр. 116-117.
 19. „Белешка о писцу“, во: Милорад Павић, Кутија за писање. Београд: Народна библиотека Србије, 2012, стр. 121.
 20. Savremena poljska poezija. Beograd: Nolit, 1964, стр. 37-38.
 21. Savremena poljska poezija. Beograd: Nolit, 1964, стр. 229.
 22. Arapska poezija. Beograd: Rad, 1977, стр. 80-81.
 23. Aleksandar Grin, Pacolovac. Beograd: Rad, 1979, стр. 16-18.
 24. Italo Kalvino, Nove kosmikomike. Beograd: Rad, 1999, стр. 5-13.
 25. Italo Kalvino, Nove kosmikomike. Beograd: Rad, 1999, стр. 14-25.
 26. Italo Kalvino, Kosmikomike: stare i nove. Beograd: Paidea, 2008, стр. 195-202.
 27. Italo Kalvino, Kosmikomike: stare i nove. Beograd: Paidea, 2008, стр. 7-19.
 28. Летаат приказни. Скопје: Темплум, 2019, стр. 40.
 29. Ѓорѓи Доневски, Сокол ми лета високо. Скопје: Културно-уметничкото друштво „Гоце Делчев“, 1978, стр. 109.
 30. Засекогаш со нас - 22 незаборавни песни/Forever with us - 23 unforgettable songs, CD 071, Мистер компани, 2003.
 31. YouTube, Vaska Ilieva - Mesečino mila sestro ()
 32. Охридски хорски фестивал – Ohrid Choir Festival 2005, стр. 33.
 33. YouTUbe, Beethoven - Moonlight Sonata (FULL) (пристапено на 28.9.2017)
 34. YouTUbe, CLAUDE DEBUSSY: CLAIR DE LUNE (пристапено на 9.11.2017)
 35. YouTube, Icehouse - Man Of Colours (1987 full album) (пристапено на 8.10.2017)
 36. Архангел, Архангел 1. Litium Records 001, 2000.
 37. Automobili - Mjesec je opet pun (пристапено на 5.12.2016)
 38. Bastion works & rew>>works, AG Records, PMG Recordings, Lithium Records.
 39. YouTube, Van Morrison - Moondance Full Album (Vinyl) (пристапено на 24.12.2017)
 40. Dragan Dautovski Quartet, The Path of the Sun. Dragan Dautovski - DDQ Music, DDQM 002, 2008.
 41. Discogs, Grimes (4) ‎– Visions (пристапено на 15.4.2021)
 42. YouTube, Nick Drake - Pink Moon (пристапено на 22.12.2017)
 43. Youtube, Air - Moon Safari (Full Album) (пристапено на 8.9.2016)
 44. Discogs, The Cult ‎– Love (пристапено на 13.5.2020)
 45. DISCOGS, Creedence Clearwater Revival ‎– Green River (пристапено на 23.12.2017)
 46. YouTube, ellow Moon - Neville Brothers (пристапено на 6.2.2017)
 47. DISCOGS, Randy Newman ‎– 12 Songs (пристапено на 19.12.2017)
 48. Discogs, Pink Floyd – The Dark Side Of The Moon (пристапено на 18.2.2021)
 49. The Police - Walking On The Moon - YouTube (пристапено на 8.9.2016)
 50. YouTube, Blue Moon - Elvis Presley (пристапено на 3.5.2017)
 51. DISCOGS, Prince And The Revolution ‎– Parade (пристапено на 18.3.2018)
 52. DISCOGS, R.E.M. ‎– Automatic For The People (пристапено на 20.8.2019)
 53. DISCOGS, Sonic Youth ‎– Bad Moon Rising (пристапено на 26.7.2019)
 54. YouTube, Talking Heads - Moon Rocks (пристапено на 28.9.2017)
 55. Discogs, Film – Sva Čuda Svijeta (пристапено на 22.6.2021)
 56. Discogs, The Fall ‎– Dragnet (пристапено на 8.10.2020)
 57. Elena Hristova, Goran Trajkoski, Bioscopia, SJF Records 131, 2011.
 58. YouTube, Sade - The Moon And The Sky (пристапено на 19.1.2017)
 59. Filip Rot, Američka pastorala. Beograd: Paidea, 2015.
 60. IMBd, A Trip to the Moon (1902) (пристапено на 23.10.2017)
 61. Антена, број 840, 1.8.2014, стр. 27.
 62. Антена, број 842, 15.8.2014, стр. 16.
 63. Антена, број 857, 28.11.2014, стр. 26.
 64. Антена, број 854, 7.11.2014, стр. 20.
 65. „Во светот на лудилото и деструктивната страст“, Антена, бр. 804, 22.11.2013, стр. 3.
 66. IMBd Paper Moon (1973) Awards (пристапено на 28.11.2017)
 67. Žarko Radaković, „Umesto pogovora“, во: Peter Handke, Spori povratak kući. Gornju Milanovac: Dečje novine, 1990, стр. 180.


Грешка во наводот: Има ознаки <ref> за група именувана како „б“, но нема соодветна ознака <references group="б"/>.