Есперанто

вештачки јазик

Есперанто е најмногу зборуваниот вештачки јазик. Името потекнува од псевдонимот Doktoro Esperanto, со кој Л.Л. Заменхоф ја објавил првата негова книга на Есперанто наречена Unua Libro или Првата Книга во 1887 година. Зборот есперанто значи тој што се надева. Целта на Заменхоф била да создаде лесен и флексибилен јазик што би служел како универзален втор јазик за подобро разбирање и владеење на мирот.

Есперанто
Esperanto
[[File:
Знаме на есперанто
Знаме на есперанто
|200px]]
Создаден одЛ. Л. Заменхоф
Прилики и употребаМеѓународен јазик
Говорници(Како мајчин јазик: 200 до 2000 (1996 г.);[1]
Луѓе што го зборуваат течно: проценка на околу 100 000 to 2 милиони во 1887 г.)
Причина
Статус
Регулативен органAkademio de Esperanto
Јазични кодови
ISO 639-1eo
ISO 639-2epo
ISO 639-3epo

Поврзано уреди

Наводи уреди