Леонид Илич Брежнев[2] (на руски: Леони́д Ильи́ч Бре́жнев) бил советски политичар и државник. Како Маршал на Советскиот Сојуз, четири пати избран за Херој на Советскиот Сојуз (1966, 1976, 1978, 1981) и Херој на социјалистичкиот труд. На чело на Советскиот Сојуз бил од 1964 до 1982 година. Прв Секретар на ЦК на КПСС од 1964 (од 1966 Генерален Секретар) и Претседател на Президиумот на Врховниот Совет на СССР од 1960 до 1964 и од 1977 до 1982.

Леонид Брежнев
Роден 1 јануари 1907
Каменское, Руска Империја
Починал 10 ноември 1982[1]
Москва, СССР
Советски Сојуз

Оваа статија е дел од темата:
Политика на Советскиот Сојуз



Атлас

Поврзано уреди

Наводи уреди

  1. Jessup, John E. (11 August 1998). An Encyclopedic Dictionary of Conflict and Conflict Resolution, 1945–1996. Greenwood Publishing Group. стр. 91. ISBN 978-0-313-28112-9.
  2. "Brezhnev". Random House Webster's Unabridged Dictionary.
Руски владетели
Руски кнезови и цареви (1283–1547) Даниел Московски • Јуриј III • Иван I • Симеон • Иван II • Димитриј Донски • Василиј I • Василиј II • Иван III • Василиј III • Иван IV • Фјодор I • Борис Годунов • Фјодор II • Лажен Димитриј I •Василиј IV • Михаил Романов • Алексеј I • Фјодор III • Иван V • Петар I
Императори на Русија (1721–1917) Петар I • Катерина I • Петар II • Ана Ивановна • Иван VI • Елисавета Петровна • Петар III • Катерина II • Павле I • Александар I • Николај I • Александар II • Александар III • Николај II
Водачи на Советскиот Сојуз (1917–1991) Владимир Ленин • Јосиф Сталин • Георгиј Маленков • Никита Хрушчов • Леонид Брежнев • Јуриј Андропов • Константин Черненко • Михаил Горбачов
Претседатели на Русија (1991–) Борис Елцин • Владимир Путин  • Димитриј Медведев • Владимир Путин


Руски владетели
Руски кнезови и цареви (1283–1547) Даниел МосковскиЈуриј IIIИван IСимеонИван IIДмитриј ДонскиВасилиј IВасилиј IIИван IIIВасилиј IIIИван IVФјодор IБорис ГодуновФјодор IIЛажен Дмитриј IВасилиј IVМихаил РомановАлексеј IФјодор IIIИван VПетар I  
Императори на Русија (1721–1917) Петар IКатерина IПетар IIАна ИвановнаИван VIЕлисавета ПетровнаПетар IIIКатерина IIПавле IАлександар IНиколај IАлександар IIАлександар IIIНиколај II  
Лидери на Советскиот Сојуз (1917–1991) Владимир ЛенинЈосиф СталинГеоргиј МаленковНикита ХрушчовЛеонид БрежневЈуриј АндроповКонстантин ЧерненкоМихаил Горбачов  
Претседатели на Русија (1991–) Борис Елцин • Владимир Путин  • Дмитриј Медведев • Владимир Путин