Лудвик Заменхоф

Лудвик Лejзeр Заменхоф (полски: Ludwik Łazarz Zamenhof, 15 декември 1859 [с.с. 3 декември]14 април 1917 [с.с. 1 април]), познат како Л. Л. Заменхоф и некогаш под псевдонимот Др. Есперанто, бил полски-евреин, офтамолог и креатор на меѓународниот јазик Есперанто.

Лудвик Заменхоф
Роден(а)Лудвик Лejзeр Заменхоф
15 декември 1859(1859-12-15)
Бјалисток, Руско Царство
(денес Полска)
Починал(а)14 април 1917(1917-04-14) (возр. 57)
Варшава, Полска
Познат(а) поСоздавање на Есперанто
СопружникКлара Заменхоф
ДецаАдам, Софија, и Лидија
Потпис

ПоврзаноУреди