Охотското Море е големо и студено рабно море кое е замрзнато за време на зимските месеци и често е покриено со магла. Освен на местата каде го заплискува брегот на најсеверниот јапонски остров Хокаидо на југ, ова море е опкружено со руски територии: полуостровот Камчатка, на исток, руското копно и острово Сахалин, на запад, и пристаништето на Курилските Острови, на југоисток. Морското дно постепено се спушта од север кон југ, а потоа наеднаш до длабочина над 3,000 мкон северозапад од Курилите. Приливот, одливот и струите во морето се силни, а амплитудата на приливот на некои места достигнува до 13 м. Охотското Море е многу важно за Русија како риболовен ресурс. Исто така, има и наоѓалишта на нафта и природен гас во областите на континенталниот подводен гребен на север од ова море.

Мапа на Охотското Море