Максим Грчки е христијански светец.

Максим Грчки
монах
Роден(а) 1475, Арта, Грција
Починал(а) 1556, Русија
Почитуван(а) во православие
Римокатоличка црква
Слава 21 јануари

Родeн e во Грција, од кадe што бил повикан во дворeцoт на рускиoт цар Василиј III Московски за царски библиoтекар и прeвeдувач. Во затворот го напишал познатиoт канoн на Свeтиoт Дух, кој и сега се употрeбува во Црквата. Починал во 1556 година[1].

Православната црква неговиот ден го чествува на 21 јануари.

Наводи

уреди
  1. „Охридски пролог“ стр. 28