Имамот Шамил (1797, Дагестан1871 Саудиска Арабија) — аварски политички и верски водач на муслиманската племиња на северен Кавказ, водач на анти-руски отпорот во кавкаски војна и третиот имам на Кавказ (1834-1859). Тој бил погребан во текот на аџилак во светите места во Медина.

Портрет на имамот Шамил

Наводи Уреди

  • С. К. Бушуев. Борьба горцев за независимость под руководством Шамиля. — Л., 1939.