Михаил Калашников

Михаил Тимофеевич Калашников (10 ноември 191923 декември 2013) — конструктор на автоматска пушка АК-47 којашто е најкористената автоматска пушка во светот. Тој е роден во селото Курја во Русија во 1919 година. Во 1938 година е регрутиран во Црвената армија и работи како експерт за оружје. Во 1947 година го конструира АК-47 и со тоа станува многу важна личност во историјата на огнените оружја.

MK
Калашников