Фагоцитоза (на грчки φαγεῖν (фагеин), „да јаде“ и κύτος, (клетка) е процес во кој некои бели крвни клетки (неутрофили и макрофаги) ги внесуваат во себе штетните материи и ги уништуваат.

Скенирачка електронска микрографија на фагоцит (жолт, десно) фагоцитира антракс бацил (портокалов, лево)