Нобелова награда за физиологија или медицина

Нобелова награда за физиологија или медицина (шведски: Nobelpriset i fysiologi eller medicin) — годишна награда што ја доделува Кралската академија на науките на научници од различни области на медицината. Таа е една од петте Нобелови награди што ја основал во 1895 година пронаоѓачот на динамитот, шведскиот физичар Алфред Нобел (1833 - 1896). Останатите награди се: Нобелова награда за физика, Нобелова награда за хемија, Нобелова награда за литература, Нобелова награда за мир и Нобелова награда за економија.[1]

Предната страна од медалот.

Според тестаментот на Нобел, наградата се исплатува од средствата на фондацијата „Нобел“, а ја доделува комитет од пет члена кои ги избира Кралската академија на науките.[2] Првата Нобелова награда за медицина е доделена во 1901 година на Емил Адолф вон Бехринг, од Германија.

Секој добитник добива медал, диплома и парична награда која не е иста секоја година.[3] Во 2008 година, тројцата добитници поделиле парична награда од десет милиони шведски круни, (малку повеќе од 1 милион , или 1,4 милиони американски долари.

Наградата се доделува во Стокхолм на годишна церемонија на 10 декември, годишница од смртта на Нобел.[4]

Добитници уреди

Година Добитник[A] Земја[B] Образложение[C]
1901   Емил Адолф вон Бехринг Германија "for his work on serum therapy, especially its application against diphtheria, by which he has opened a new road in the domain of medical science and thereby placed in the hands of the physician a victorious weapon against illness and deaths"[5]
1902   Роналд Рос Велика Британија "for his work on malaria, by which he has shown how it enters the organism and thereby has laid the foundation for successful research on this disease and methods of combating it"[6]
1903 Нилс Риберг Финсен Данска "[for] his contribution to the treatment of diseases, especially lupus vulgaris, with concentrated light radiation, whereby he has opened a new avenue for medical science"[7]
1904 Иван Петрович Павлов Русија "in recognition of his work on the physiology of digestion, through which knowledge on vital aspects of the subject has been transformed and enlarged"[8]
1905   Роберт Кох Германија "for his investigations and discoveries in relation to tuberculosis"[9]
1906 Камило Голџи Италија „за нивната работа во врска со структурата на нервниот систем"[10]
Сантјаго Рамон и Кахал Шпанија
1907 Шарл Луј Алфонс Лаверан Франција „за истражувањето на улогата на протозоата во предизвикувањето на блоестите“[11]
1908 Иљја Илич Мечников Русија „за неговите придонеси во врска со имунитетот[12]
Паул Ерлих Германија
1909 Емил Теодор Кохер Швајцарија „за нивниот придонес во физиологијата, патологијата и оперирањето на штитната жлезда"[13]
1910 Албрехт Косел Германија "in recognition of the contributions to our knowledge of cell chemistry made through his work on proteins, including the nucleic substances"[14]
1911 Алвар Гулстранд Шведска „за неговата работа во врска со диоптријата на очите"[15]
1912 Алексис Карел Франција "[for] his work on vascular suture and the transplantation of blood vessels and organs"[16]
1913 Шарл Рише Франција „за неговата работа во врска со анафилаксата[17]
1914 Роберт Барањ Австрија „за неговите истражувања во врска со физиологијата и патологијата на вестибуларниот апарат во внатрешното уво“[18]
1915 Не е доделена
1916
1917
1918
1919 Жил Борде Белгија „за неговите откритија во врска со имунитетот[19]
1920 Аугуст Крог Данска "for his discovery of the capillary motor regulating mechanism"[20]
1921 Не е доделена
1922 Податотека:Archibald Hill.jpg Арчибалд Хил Велика Британија "for his discovery relating to the production of heat in the muscle"[21]
Ото Фриц Мајерхоф Германија "for his discovery of the fixed relationship between the consumption of oxygen and the metabolism of lactic acid in the muscle"[21]
1923   Фредерик Бантинг Канада „за откривање на инсулинот[22]
Џон Џејмс Ричард Маклауд Канада
1924   Вилем Ајнтховен Холандија „за откривање на механизмот на електрокардиограмот[23]
1925 Не е доделена
1926 Јоханес Андреас Гриб Фибигер Данска „за откривање на Spiroptera carcinoma[24]
1927 Јулијус Вагнер-Јаурег Австрија „за лечење на прогресивна парализа со намерно инфицирање со маларија[25]
1928   Шарл Никол Франција „за неговата работа поврзана со тифусот[26]
1929 Кристијан Ајкман Холандија „за откривањето на витаминот тиамин[27]
Фредерик Гауланд Хопкинс Велика Британија „за откривање на витаминот за растење“[27]
1930 Карл Ландштајнер Австрија „за откривање на човечките крвни групи[28]
1931 Ото Хенрих Варбург Германија „за откривање на природата и начинот на функционирање на респираторниот ензим"[29]
1932 Чарлс Скот Шерингтон Велика Британија „за откритија во врска со функционирањето на невроните[30]
Едгар Даглас Адријан Велика Британија
1933   Томас Хант Морган САД „за откритието во врска со улогата на хромозомите во наследните особини"[31]
1934 Џорџ Хојт Випл САД „за откривање на терапијата за лечење на анемијата[32]
Џорџ Ричардс Мајнот САД
Вилијам П. Марфи САД
1935 Ханс Шпеман Германија "for his discovery of the organizer effect in embryonic development"[33]
1936 Хенри Халет Дејл Велика Британија „за откривање на преносот на нервните импулси преку невротрансмитери[34]
Ото Леви Австрија
1937   Алберт Сент Џерџи Унгарија "for his discoveries in connection with the biological combustion processes, with special reference to vitamin C and the catalysis of fumaric acid"[35]
1938 Корнеј Жан Франсоа Аман Белгија "for the discovery of the role played by the sinus and aortic mechanisms in the regulation of respiration"[36]
1939 Герхард Домак Германија „за откривање на лекот пронтосил против бактериските инфекции“[37]
1940 Не е доделена
1941
1942
1943 Карл Питер Хенрик Дам Данска „за откривање на витамин К"[38]
Едвард Адалберт Дојзи САД „за откривањето на хемиската природа на витаминот К"[38]
1944 Џозеф Ерлангер САД "for their discoveries relating to the highly differentiated functions of single nerve fibres"[39]
Херберт Спенсер Гасер САД
1945 Александар Флеминг Велика Британија „за откривање на пеницилинот и неговото лековито дејство“[40]
Ернст Борис Чејн Велика Британија
Хауард Волтер Флори Австралија
1946 Херман Џозеф Мјулер САД „за откривањето на добивањето на мутации со рендгенско озрачување[41]
1947 Карл Фердинанд Кори САД "for their discovery of the course of the catalytic conversion of glycogen"[42]
Герти Тереза Кори САД
Бернардо Алберто Хусеј Аргентина "for his discovery of the part played by the hormone of the anterior pituitary lobe in the metabolism of sugar"[42]
1948 Пол Херман Милер Швајцарија "for his discovery of the high efficiency of DDT as a contact poison against several arthropods"[43]
1949 Валтер Рудлф Хес Швајцарија "for his discovery of the functional organization of the interbrain as a coordinator of the activities of the internal organs"[44]
Антонио Егас Мониц Португалија "for his discovery of the therapeutic value of leucotomy in certain psychoses"[44]
1950 Филип Шоволтер Хенч САД "for their discoveries relating to the hormones of the adrenal cortex, their structure and biological effects"[45]
Едвард Калвин Кендал САД
Тадеус Рајхштајн Швајцарија
1951 Макс Тајлер Јужноафриканска Република "for his discoveries concerning yellow fever and how to combat it"[46]
1952   Селман Ваксман САД "for his discovery of streptomycin, the first antibiotic effective against tuberculosis"[47]
1953 Ханс Адолф Кребс Велика Британија "for his discovery of the citric acid cycle"[48]
Фриц Алберт Липман САД "for his discovery of co-enzyme A and its importance for intermediary metabolism"[48]
1954 Џон Френклин Ендерс САД "for their discovery of the ability of poliomyelitis viruses to grow in cultures of various types of tissue"[49]
Фредерик Чапман Робинс САД
Томас Хакл Велер САД
1955 Аксел Хуго Теодор Теорел Шведска "for his discoveries concerning the nature and mode of action of oxidation enzymes"[50]
1956 Андре Фредерик Курнан САД "for their discoveries concerning heart catheterization and pathological changes in the circulatory system"[51]
Вернер Форсман Западна Германија
Дикинсон В. Ричардс САД
1957 Даниел Бове Италија "for his discoveries relating to synthetic compounds that inhibit the action of certain body substances, and especially their action on the vascular system and the skeletal muscles"[52]
1958 Џорџ Велс Бидл САД "for their discovery that genes act by regulating definite chemical events"[53]
Едвард Лори Тејтум САД
Џошуа Ледерберг САД "for his discoveries concerning genetic recombination and the organization of the genetic material of bacteria"[53]
1959 Артур Корнберг САД "for their discovery of the mechanisms in the biological synthesis of ribonucleic acid and deoxyribonucleic acid"[54]
Северо Очоа САД
1960 Френк Макфарлан Бернет Австралија "for discovery of acquired immunological tolerance"[55]
Питер Брајан Медавар Велика Британија
1961 Џерџ фон Бекеши САД "for his discoveries of the physical mechanism of stimulation within the cochlea"[56]
1962   Франсис Крик Велика Британија "for their discoveries concerning the molecular structure of nucleic acids and its significance for information transfer in living material"[57]
  Џејмс Д. Вотсон САД
Морис Вилкинс Нов Зеланд
Велика Британија
1963 Џон Кару Еклс Австралија "for their discoveries concerning the ionic mechanisms involved in excitation and inhibition in the peripheral and central portions of the nerve cell membrane"[58]
Алан Лојд Хочкин Велика Британија
  Ендру Хаксли Велика Британија
1964 Конрад Блок САД "for their discoveries concerning the mechanism and regulation of the cholesterol and fatty acid metabolism"[59]
Феодор Линен Германија
1965 Франсоа Жакоб Франција "for their discoveries concerning genetic control of enzyme and virus synthesis"[60]
Андре Луоф Франција
Жак Моно Франција
1966 Пејтон Раус САД "for his discovery of tumour-inducing viruses"[61]
Чарлс Б. Хагинс САД "for his discoveries concerning hormonal treatment of prostatic cancer"[61]
1967 Рагнар Гранит Шведска "for their discoveries concerning the primary physiological and chemical visual processes in the eye"[62]
Халдан Кефер Хартлајн САД
Џорџ Волд САД
1968 Роберт В. Холи САД "for their interpretation of the genetic code and its function in protein synthesis"[63]
  Хар Гобинд Корана САД
  Маршал В. Ниренберг САД
1969   Макс Делбрик САД "for their discoveries concerning the replication mechanism and the genetic structure of viruses"[64]
Алфред Херши САД
Салвадор Е. Лурија САД
1970 Џулијус Акселрод САД "for their discoveries concerning the humoral transmittors in the nerve terminals and the mechanism for their storage, release and inactivation"[65]
Улф фон Ојлер Шведска
Бернард Кац Велика Британија
1971 Ерл В. Садерланд Помладиот САД "for his discoveries concerning the mechanisms of the action of hormones"[66]
1972 Џералд М. Еделман САД "for their discoveries concerning the chemical structure of antibodies"[67]
Родни Р. Портер Велика Британија
1973 Карл фон Фриш Германија "for their discoveries concerning organization and elicitation of individual and social behaviour patterns"[68]
  Конрад Лоренц Австрија
Николас Тинберген Велика Британија
1974 Алберт Клод Белгија "for their discoveries concerning the structural and functional organization of the cell"[69]
Кристијан де Дуве Белгија
Џорџ Емил Паладе САД
1975   Дејвид Балтимор САД "for their discoveries concerning the interaction between tumour viruses and the genetic material of the cell"[70]
Ренато Дулбеко САД
Хауард Мартин Темин САД
1976 Барук Семјуел Блумберг САД "for their discoveries concerning new mechanisms for the origin and dissemination of infectious diseases"[71]
Даниел Карлтон Гајдусек САД
1977 Роже Гилмен САД "for their discoveries concerning the peptide hormone production of the brain"[72]
Ендру Шали САД
Розалин Јалоу САД "for the development of radioimmunoassays of peptide hormones"[72]
1978 Вернер Арбер Швајцарија "for the discovery of restriction enzymes and their application to problems of molecular genetics"[73]
Даниел Нејтанс САД
  Хамилтон О. Смит САД
1979 Алан МекЛод Кормак САД "for the development of computer assisted tomography"[74]
Годфри Хаунсфилд Велика Британија
1980 Барух Бенасераф САД "for their discoveries concerning genetically determined structures on the cell surface that regulate immunological reactions"[75]
Жан Досе Франција
Џорџ Дејвис Снел САД
1981 Роџер В. Спери САД "for his discoveries concerning the functional specialization of the cerebral hemispheres"[76]
Дејвид Х. Хјубел САД "for their discoveries concerning information processing in the visual system"[76]
Торстен Н. Висел Шведска
1982 Суне Бергстром Шведска "for their discoveries concerning prostaglandins and related biologically active substances"[77]
Бент И. Самуелсон Шведска
Џон Роберт Вејн Велика Британија
1983 Барбара Маклинток САД "for her discovery of mobile genetic elements"[78]
1984 Нилс К. Јерн Данска "for theories concerning the specificity in development and control of the immune system and the discovery of the principle for production of monoclonal antibodies"[79]
Жорж Ј.Ф. Келер Германија
Сезар Милстајн Аргентина
Велика Британија
1985   Мајкл Стјуарт Браун САД "for their discoveries concerning the regulation of cholesterol metabolism"[80]
  Џозеф Л. Голдстајн САД
1986   Стенли Коен САД "for their discoveries of growth factors"[81]
  Рита Леви-Монталчини Италија
САД
1987 Сусуму Тонегава Јапонија "for his discovery of the genetic principle for generation of antibody diversity"[82]
1988 JЏејмс В. Блек Велика Британија "for their discoveries of important principles for drug treatment"[83]
Гертруда Б. Елион САД
Џорџ Х. Хичингс САД
1989 Џ. Мајкл Бишоп САД "for their discovery of the cellular origin of retroviral oncogenes"[84]
Харолд Е. Вармус САД
1990 Џозеф Е. Мари САД "for their discoveries concerning organ and cell transplantation in the treatment of human disease"[85]
Е. Донал Томас САД
1991   Ервин Нехер Германија "for their discoveries concerning the function of single ion channels in cells"[86]
Берт Сакман Германија
1992 Едмонд Х. Фишер Швајцарија
САД
"for their discoveries concerning reversible protein phosphorylation as a biological regulatory mechanism"[87]
Едвин Г. Кребс САД
1993 Ричард Џ. Робертс Велика Британија "for their discoveries of split genes"[88]
Филип Ален Шарп САД
1994 Алфред Г. Гилман САД "for their discovery of G-proteins and the role of these proteins in signal transduction in cells"[89]
Мартин Родбел САД
1995 Едвард Б. Луис САД "for their discoveries concerning the genetic control of early embryonic development"[90]
  Кристијана Нилсен-Волхард Германија
  Ерик Ф. Вајсхаус САД
1996 Питер Ц. Доерти Австралија "for their discoveries concerning the specificity of the cell mediated immune defence"[91]
Ролф М. Цинкернагел Швајцарија
1997 Стенли Б. Прузинер САД "for his discovery of Prions - a new biological principle of infection"[92]
1998 Роберт Ф. Ферчгот САД "for their discoveries concerning nitric oxide as a signalling molecule in the cardiovascular system"[93]
Луис Игнаро САД
  Ферид Мурад САД
1999 Гинтер Блобел САД "for the discovery that proteins have intrinsic signals that govern their transport and localization in the cell"[94]
2000 Арвид Карлсон Шведска "for their discoveries concerning signal transduction in the nervous system"[95]
Пол Грингард САД
  Ерик Р. Кандел САД
2001 Лиланд Х. Хартвел САД "for their discoveries of key regulators of the cell cycle"[96]
  Тим Хант Велика Британија
  Пол М. Нерс Велика Британија
2002 Сидни Бренер Велика Британија "for their discoveries concerning 'genetic regulation of organ development and programmed cell death'"[97]
Х. Роберт Хорвиц САД
  Џон Е. Салстон Велика Британија
2003 Пол Лотербер САД "for their discoveries concerning magnetic resonance imaging"[98]
  Питер Менсфилд Велика Британија
2004 Ричард Аксел САД "for their discoveries of odorant receptors and the organization of the olfactory system"[99]
Линда Б. Бак САД
2005 Бари Џ. Маршал Австралија "for their discovery of the bacterium Helicobacter pylori and its role in gastritis and peptic ulcer disease"[100]
Робин Ворен Австралија
2006 Ендру Фајер САД "for their discovery of RNA interference - gene silencing by double-stranded RNA"[101]
Крејг Мело САД
2007   Марио Капеки САД "for their discoveries of principles for introducing specific gene modifications in mice by the use of embryonic stem cells."[102]
Мартин Еванс Велика Британија
Оливер Смитиз САД
2008 Харолд цур Хаузен Германија "for his discovery of human papilloma viruses causing cervical cancer"[103]
Франсоаз Баре Синуси Франција „за откривањето на ХИВ-вирусот“[103]
  Лик Монтање Франција
2009   Елизабет Блекберн   САД
  Австралија
„за откривањето на како хромозомите се заштитени од теломери и ензимски теломерази [104]
  Карол Грајдер   САД
  Џек Шостак   САД
2010 Роберт Едвардс   Обединето Кралство „за развојот на вонтелесното оплодување [105]
2011   Брус Бојтлер   САД „за откритијата поврзани со вродениот имунолошки систем [106]
  Жил Офман   Франција
Ралф Стајман   Канада „за откривањето на дендритната клетка и нејзината улога во приспособливиот имунитет“ (awarded posthumously)[107][108] [106]
2012   Џон Гердон   Обединето Кралство „за откритието дека старите клетни можат да се репрограмираат за да станат плурипотентни“ [109]
  Шинја Јамака   Јапонија
2013 Џејмс Ротман   САД „за откривањето на машинеријата на везикулниот промет — главен преносен систем кај клетките [110]
  Ренди Шекман   САД
  Томас Зидхоф   САД
  Германија
2014   Џон Окиф   САД
  Обединето Кралство
„за откритијата на клетки кои сочинуваат положбен систем во мозокот“ [111]
  Меј-Брит Мозер   Норвешка
  Едвард Мозер   Норвешка
2015   Вилијам Кемпбел   Ирска
  САД
„за откривањето на нова терапија против зарази од прстенести црви“ [112]
  Сатоши Омура   Јапонија
  Ту Јоујоу   Кина „за откривањето на нова терапија против маларија [112]
2016   Јошинори Осуми   Јапонија „за откривањето на механизмите на автофагијата [113]
2017   Џефри Хол   САД „за откривањето на молекуларните системи кои раководат со биолошкиот часовник [114]
  Michael Росбаш   САД
  Мајкл Јанг   САД
2018   Џејмс Елисон   САД „за откривањето на терапија против рак со инхибиција на нагативна имуна регулација“ [115]
  Тасуку Хонџо   Јапонија
2019 Вилијам Келин   САД „за нивното откритие како клетките го утврдуваат кислородот и се приспособуваат на расположливата количина“ [116]
  Питер Ретклиф   Обединето Кралство
Грег Семенза   САД
2020   Харви Алтер   САД „за откривањето на вирусот хепатит Ц [117]
  Мајкл Хоутон   Обединето Кралство
Чарлс Рајс   САД

Наводи уреди

 1. „Alfred Nobel – The Man Behind the Nobel Prize“. Nobel Foundation. Посетено на 2008-10-29.
 2. „The Nobel Prize Awarders“. Nobel Foundation. Посетено на 2008-10-29.
 3. „The Nobel Prize“. Nobel Foundation. Посетено на 2008-10-29.
 4. „The Nobel Prize Award Ceremonies“. Nobel Foundation. Посетено на 2008-10-29.
 5. „The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1901“. Nobel Foundation. Посетено на 2007-07-28.
 6. „The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1902“. Nobel Foundation. Посетено на 2007-07-28.
 7. „The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1903“. Nobel Foundation. Посетено на 2007-07-28.
 8. „The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1904“. Nobel Foundation. Посетено на 2007-07-28.
 9. „The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1905“. Nobel Foundation. Посетено на 2007-07-28.
 10. „The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1906“. Nobel Foundation. Посетено на 2007-07-28.
 11. „The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1907“. Nobel Foundation. Посетено на 2007-07-28.
 12. „The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1908“. Nobel Foundation. Посетено на 2007-07-28.
 13. „The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1909“. Nobel Foundation. Посетено на 2007-07-28.
 14. „The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1910“. Nobel Foundation. Посетено на 2007-07-28.
 15. „The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1911“. Nobel Foundation. Посетено на 2007-07-28.
 16. „The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1912“. Nobel Foundation. Посетено на 2007-07-28.
 17. „The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1913“. Nobel Foundation. Посетено на 2007-07-28.
 18. „The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1914“. Nobel Foundation. Посетено на 2007-07-28.
 19. „The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1919“. Nobel Foundation. Посетено на 2007-07-28.
 20. „The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1920“. Nobel Foundation. Посетено на 2007-07-28.
 21. 21,0 21,1 „The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1922“. Nobel Foundation. Посетено на 2007-07-28.
 22. „The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1923“. Nobel Foundation. Посетено на 2007-07-28.
 23. „The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1924“. Nobel Foundation. Посетено на 2007-07-28.
 24. „The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1926“. Nobel Foundation. Посетено на 2007-07-28.
 25. „The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1927“. Nobel Foundation. Посетено на 2007-07-28.
 26. „The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1928“. Nobel Foundation. Посетено на 2007-07-28.
 27. 27,0 27,1 „The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1929“. Nobel Foundation. Посетено на 2007-07-28.
 28. „The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1930“. Nobel Foundation. Посетено на 2007-07-28.
 29. „The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1931“. Nobel Foundation. Посетено на 2007-07-28.
 30. „The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1932“. Nobel Foundation. Посетено на 2007-07-28.
 31. „The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1933“. Nobel Foundation. Посетено на 2007-07-28.
 32. „The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1934“. Nobel Foundation. Посетено на 2007-07-28.
 33. „The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1935“. Nobel Foundation. Посетено на 2007-07-28.
 34. „The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1936“. Nobel Foundation. Посетено на 2007-07-28.
 35. „The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1937“. Nobel Foundation. Посетено на 2007-07-28.
 36. „The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1938“. Nobel Foundation. Посетено на 2007-07-28.
 37. „The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1939“. Nobel Foundation. Посетено на 2007-07-28.
 38. 38,0 38,1 „The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1943“. Nobel Foundation. Посетено на 2007-07-28.
 39. „The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1944“. Nobel Foundation. Посетено на 2007-07-28.
 40. „The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1945“. Nobel Foundation. Посетено на 2007-07-28.
 41. „The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1946“. Nobel Foundation. Посетено на 2007-07-28.
 42. 42,0 42,1 „The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1947“. Nobel Foundation. Посетено на 2007-07-28.
 43. „The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1948“. Nobel Foundation. Посетено на 2007-07-28.
 44. 44,0 44,1 „The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1949“. Nobel Foundation. Посетено на 2007-07-28.
 45. „The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1950“. Nobel Foundation. Посетено на 2007-07-28.
 46. „The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1951“. Nobel Foundation. Посетено на 2007-07-28.
 47. „The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1952“. Nobel Foundation. Посетено на 2007-07-28.
 48. 48,0 48,1 „The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1953“. Nobel Foundation. Посетено на 2007-07-28.
 49. „The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1954“. Nobel Foundation. Посетено на 2007-07-28.
 50. „The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1955“. Nobel Foundation. Посетено на 2007-07-28.
 51. „The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1956“. Nobel Foundation. Посетено на 2007-07-28.
 52. „The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1957“. Nobel Foundation. Посетено на 2007-07-28.
 53. 53,0 53,1 „The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1958“. Nobel Foundation. Посетено на 2007-07-28.
 54. „The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1959“. Nobel Foundation. Посетено на 2007-07-28.
 55. „The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1960“. Nobel Foundation. Посетено на 2007-07-28.
 56. „The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1961“. Nobel Foundation. Посетено на 2007-07-28.
 57. „The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1962“. Nobel Foundation. Посетено на 2007-07-28.
 58. „The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1963“. Nobel Foundation. Посетено на 2007-07-28.
 59. „The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1964“. Nobel Foundation. Посетено на 2007-07-28.
 60. „The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1965“. Nobel Foundation. Посетено на 2007-07-28.
 61. 61,0 61,1 „The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1966“. Nobel Foundation. Посетено на 2007-07-28.
 62. „The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1967“. Nobel Foundation. Посетено на 2007-07-28.
 63. „The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1968“. Nobel Foundation. Посетено на 2007-07-28.
 64. „The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1969“. Nobel Foundation. Посетено на 2007-07-28.
 65. „The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1970“. Nobel Foundation. Посетено на 2007-07-28.
 66. „The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1971“. Nobel Foundation. Посетено на 2007-07-28.
 67. „The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1972“. Nobel Foundation. Посетено на 2007-07-28.
 68. „The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1973“. Nobel Foundation. Посетено на 2007-07-28.
 69. „The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1974“. Nobel Foundation. Посетено на 2007-07-28.
 70. „The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1975“. Nobel Foundation. Посетено на 2007-07-28.
 71. „The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1976“. Nobel Foundation. Посетено на 2007-07-28.
 72. 72,0 72,1 „The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1977“. Nobel Foundation. Посетено на 2007-07-28.
 73. „The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1978“. Nobel Foundation. Посетено на 2007-07-28.
 74. „The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1979“. Nobel Foundation. Посетено на 2007-07-28.
 75. „The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1980“. Nobel Foundation. Посетено на 2007-07-28.
 76. 76,0 76,1 „The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1981“. Nobel Foundation. Посетено на 2007-07-28.
 77. „The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1982“. Nobel Foundation. Посетено на 2007-07-28.
 78. „The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1983“. Nobel Foundation. Посетено на 2007-07-28.
 79. „The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1984“. Nobel Foundation. Посетено на 2007-07-28.
 80. „The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1985“. Nobel Foundation. Посетено на 2007-07-28.
 81. „The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1986“. Nobel Foundation. Посетено на 2007-07-28.
 82. „The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1987“. Nobel Foundation. Посетено на 2007-07-28.
 83. „The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1988“. Nobel Foundation. Посетено на 2007-07-28.
 84. „The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1989“. Nobel Foundation. Посетено на 2007-07-28.
 85. „The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1990“. Nobel Foundation. Посетено на 2007-07-28.
 86. „The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1991“. Nobel Foundation. Посетено на 2007-07-28.
 87. „The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1992“. Nobel Foundation. Посетено на 2007-07-28.
 88. „The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1993“. Nobel Foundation. Посетено на 2007-07-28.
 89. „The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1994“. Nobel Foundation. Посетено на 2007-07-28.
 90. „The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1995“. Nobel Foundation. Посетено на 2007-07-28.
 91. „The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1996“. Nobel Foundation. Посетено на 2007-07-28.
 92. „The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1997“. Nobel Foundation. Посетено на 2007-07-28.
 93. „The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1998“. Nobel Foundation. Посетено на 2007-07-28.
 94. „The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1999“. Nobel Foundation. Посетено на 2007-07-28.
 95. „The Nobel Prize in Physiology or Medicine 2000“. Nobel Foundation. Посетено на 2007-07-28.
 96. „The Nobel Prize in Physiology or Medicine 2001“. Nobel Foundation. Посетено на 2007-07-28.
 97. „The Nobel Prize in Physiology or Medicine 2002“. Nobel Foundation. Посетено на 2007-07-28.
 98. „The Nobel Prize in Physiology or Medicine 2003“. Nobel Foundation. Посетено на 2007-07-28.
 99. „The Nobel Prize in Physiology or Medicine 2004“. Nobel Foundation. Посетено на 2007-07-28.
 100. „The Nobel Prize in Physiology or Medicine 2005“. Nobel Foundation. Посетено на 2007-07-28.
 101. „The Nobel Prize in Physiology or Medicine 2006“. Nobel Foundation. Посетено на 2007-07-28.
 102. „The Nobel Prize in Physiology or Medicine 2007“. Nobel Foundation. Посетено на 2007-10-08.
 103. 103,0 103,1 „The Nobel Prize in Physiology or Medicine 2008“. Nobel Foundation. Посетено на 2008-10-06.
 104. „The Nobel Prize in Physiology or Medicine 2009“. Nobel Foundation. Посетено на 28 July 2007.
 105. „The Nobel Prize in Physiology or Medicine 2010“. Nobel Foundation. Посетено на 28 July 2007.
 106. 106,0 106,1 „The Nobel Prize in Physiology or Medicine 2011“. Nobel Foundation. Посетено на 28 July 2007.
 107. „Ralph Steinman Remains Nobel Laureate“. The Nobel Foundation. 3 October 2011. Посетено на 6 October 2013.
 108. Sample, Ian (3 October 2011). „Nobel prize to be awarded to dead scientist“. The Guardian. London. Посетено на 10 October 2011. The Nobel foundation concluded that the award should stand, saying: "The Nobel prize to Ralph Steinman was made in good faith, based on the assumption that the Nobel laureate was alive."
 109. „The Nobel Prize in Physiology or Medicine 2012“. Nobel Foundation. Посетено на 28 July 2007.
 110. „The Nobel Prize in Physiology or Medicine 2013“. Nobel Foundation. Посетено на 7 October 2013.
 111. „The Nobel Prize in Physiology or Medicine 2014“. Nobel Foundation. Посетено на 7 October 2013.
 112. 112,0 112,1 „The Nobel Prize in Physiology or Medicine 2015“. Nobel Foundation. Посетено на 5 October 2015.
 113. „The Nobel Prize in Physiology or Medicine 2016“. Nobel Foundation. Посетено на 3 October 2016.
 114. „The Nobel Prize in Physiology or Medicine 2017“. Nobel Foundation. Посетено на 2 October 2017.
 115. „The Nobel Prize in Physiology or Medicine 2018“. Nobel Foundation. Посетено на 2 October 2017.
 116. „Нобелова награда за физиологија или медицина 2019“. Nobel Foundation. Посетено на 7 октомври 2019.
 117. „Нобелова награда за медицина за откривање на вирусот на хепатит Ц“. Deutsche Welle. Посетено на 5 октомври 2020.

Надворешни врски уреди