Камчатка

полуостров во источна Русија

Камчатка ( руски: Камча́тка) е полуостров сместен на крајниот исток на Русија. Овој огромен полуостров е долг 1.250 км и има површина од 472.300 км2.[1] Се наоѓа помеѓу Тихиот Океан на исток и Охотското Море на запад.[2] Во близина на нејзиниот брег на Тихиот Океан се наоѓа огромниот морски ров Курил-Камчатка, длабок 10 500 м.[3][4] Камчатка е дом и на Вулканите Камчатка, кои се прогласени за светско наследство од Организацијата на Обединетите нации за образование, наука и култура .

Вулкани Камчатке
светско наследство на УНЕСКО
КритериумПриродно добро: vii, viii, ix, x
Запис1996. (20. заседание)
Топографски поглед на полуостровот Камчатка
Позиција на Камчатка на картата на Русија

Камчатка, островот Карагински и Командирските острови ја сочинуваат Камчаткаскиот крај, една од осумте руски провинции, кои, меѓу другите, ги сочинуваат руските федерални субјекти . Во оваа област живеат околу 402 500 луѓе, од кои повеќето се Руси, но има и околу 13 000 Корејци .[5] Повеќе од половина од населението живее во Петропавловск Камчатски (192 028 жители) и Јељизово (41 533).

Географија и клима уреди

 
Камчатка од вселената
 
Петропавловск-Камчатски, зад кој се крева голем Корјакски вулкан
 
Мала долина на гејзери

Камчатка е богата со реки и езера, но и со бројни вулкани и гејзери. Реката Камчатка и нејзината долина се граничат со величествен појас од околу 160 вулкани, од кои 29 сè уште се активни. Деветнаесет од нив се вклучени во списокот на светско наследство на УНЕСКО како „еден од најистакнатите примери на вулкански региони во светот“.[6] .

Највисок вулкан е вулканот Кључевски (висок околу 4750 метри), а веројатно најубав е Кронотски, поради чија совршена конусна форма, познати вулканолози Роберт и Барбара Декер, го карактеризираа како прв кандидат за најубавиот вулкан во светот. Од Петропавловск-Камчатка може да се видат вулканите Корјакски, Авачински и Козелски вулкани со голо око.

Во самата средина на полуостровот Камчатка се наоѓа познатата гејзерска долина, која делумно беше уништена од силните одрони на земјиштето во јуни 2007 година.[7]

Реки уреди

Повеќето реки Камчатка извираат во подножјето на планините и ледниците, што го објаснува квалитетот и чистотата на водата во нив. За време на мрестењето на рибите, многу туристи и љубители на риболов одат на Камчатка, како и природни риболовци како кафени мечки.

Многу реки Камчатка се погодни за спортско сплаварење, од кои најпопуларни се реките Авача и Бистраја. Најголемата река на Камчатка, Камчатка, е исто така погодна за сплаварење во одредени делови и канали.

Други реки во Камчатка:

 • Пенжина
 • Жупанова
 • Опала
 • Шчапина
 • Бјелогаловаја

Езера уреди

 • Штубеља
 • Голигинско
 • Куриљско
 • Кроноцко
 • Начикинско
 • Сокочинско

Благодарение на ровот Курил-Камчатка, цунами и земјотреси не се невообичаени. На 16 октомври 1737 година и на 4 ноември 1952 година се случија два земјотреса поради движење на тектонски плочи, со јачина од 9-9,3 и 9,0 степени според Рихтеровата скала, а најновиот помал земјотрес се случи во април 2006 година [8].

Количината на врнежи што паѓаат на Камчатка е околу 2.700 милиметри годишно. Летото е умерено студено, а зимите се полни со невреме со ретки грмежи .

Најјужната точка на Камчатка е 'рт Лопатка .

Вулкани уреди

 
Камчатка е дом на многу вулкани, вклучувајќи ја и Авача
 
Пристаништето Петропавловск-Камчатски и вулканот Корјаски во позадина

Реката Камчатка и централната долина низ која тече се покриени со големи вулкански појаси со околу 160 вулкани, од кои 29 се активни. Полуостровот е густо преполн со вулкани и вулкански појави, а 19 активни вулкани се вклучени на 6 места под заштита на УНЕСКО.[9]

Највисок вулкан е Кљушевскаја Сопка (4 750 м.), најголемиот активен вулкан на северната полутопка [10], додека најимпресивен е Корјачки, чиј конус е скоро совршено обликуван и што според некои го прави можеби најубавиот вулкан на светот. Малку подостапни се 3-те вулкани што може да се видат од градот Петропавловск-Камчатски : Корјак, Авачински и Козелски. Во центарот на Камчатка се наоѓа познатата Долина на гејзери, која делумно беше уништена од огромни лавини од кал во јуни 2007 година.[11]

Благодарение на браздата Курил-Камчатка, длабоки сеизмички настани и цунами се чести. Неколку екстремно силни земјотреси, познати како Земјотреси во Камчатка, се случија на 16 октомври 1737 година и 4 ноември 1952 година крај брегот на Камчатка. Магнетурата на овие земјотреси беше ~9,3, односно 8,2 Mс.[12] Серија плитки земјотреси се случија и релативно неодамна, во април 2006 година.[13]

Копнена и водна фауна уреди

 
Голем Камчаткски рак

Камчатка изобилува со многу разновиден животински свет. Ова може да се припише на големиот број диви реки, близината на водите на северозападните делови на Тихиот Океан, Беринговото Море и Охотското Море, малиот број луѓе и ниското ниво на индустријализација, свежата клима од умерена до субарктичка и разновидниот релјеф .

 
Камчатски трилириум

Меѓу другите копнени цицачи, Камчатка е најпозната по своите живеалишта на кафеава мечка. Во заштитеното природно подрачје, се проценува дека во Кронотски има три до четири единки на секои 100 км [14]. Покрај кафеавите мечки, има волци, арктички и други лисици, потоа самур, рис и лакомец, неколку видови ласици, хермели и речни видри. На Камчатка живеат и глодачи, како зајаци, мрмоти, леминги и неколку видови на верверици. Неколку големи копитари, како што се муфлон, ирваси и елен, исто така, живеат во овие области.

Големи орли [15], кои претставуваат еден од најголемите видови орли, лежат на Камчатка, заедно со златниот орел и норвешкиот сокол.

Што се однесува до морскиот див свет, Камчатка содржи веројатно најголем број на видови лосос, вклучувајќи ги и сите шест лососи на Тихиот Океан (чавиќ, кето, чижуча, сима, горбужа и њерку ). Биолозите проценуваат дека од една шестина до една четвртина од лососот на Тихиот Океан, се изродила на Камчатка[14]. Курилското езеро е најголемото мрестилиште во евроазискиот регион. Како одговор на огромната побарувачка на лосос во светот, околу 24.000 км2 долж реките Камчатка богата со лосос се во процес на прогласување за заштитено природно опкружување.

Меѓу китовите што често можат да се најдат во северозападните делови на Тихиот Океан и Охотското Море, има китови убијци, морски свињи, грбави китови, кашалот, китови перки, сиви китови, клунести китови, минка и китови Дал . Во летниот период, таму се хранат и сините китови .

На Камчатка, во поголемиот дел од островот, може да се најдат северни крзнени фоки, морски лавови, пегави и обични фоки брадести фоки и моржови може да се најдат на брегот на Тихиот Океан, а фоките на видовите се размножуваат во Карагандскиот Залив. Морските видри најчесто се наоѓаат на јужниот крај на Камчатка.

Камчатка заработува од продажба на ракови како што се огромни камчатски ракови и капици, потоа лигни и риби од харинга, бакалар, како и разни видови риби лисја како пловци .

Од морските птици, можеме да најдеме северни галеби, морски галеби, морски папагали, црвеноглави корморани и други.

Историја и истражување на полуостровот уреди

Московска Русија ја окупираше и прогласи Камчатка за своја територија во 17 век. Иван Камчатиј, Семјон Дежњов, Козак Иван Рубец и други руски истражувачи ги истражувале овие области за време на владеењето на царот Алексеј Михајлович Романов. Откако ги обиколија овие области, тие се вратија со приказни за „огнената земја“ богата со риби и крзнени животни.

Во 1697 година, Владимир Атласов, основач на населбата Анадир, предводеше група од 65 Козаци и 60 домородци од Јукагир да го истражат овој полуостров. Изградил две тврдини покрај реката Камчатка, кои руските ловци на крзно ги користеле за да го продадат својот улов.

Од 1704 до 1706 година биле формирани козачки колонии Горни и Долни Камчатски. Далеку од очите на императорот, Козаците биле неприкосновени владетели на областа тука. Против царот во еден момент се зголеми до тој степен што северозападната администрација во Јакутск ја испрати Атласова со овластување да го воспостави редот во областа, но тогаш беше предоцна. Локалните козачки водачи имале голема моќ во своите раце да успеат да го убијат Атлас во 1711 година, иако во својата кампања ги доби на располагање војската и тешкото наоружување. Од тој момент, Камчатка стана самоуправна област, со многу мало мешање од властите на Јакут.

 
Илустрација на Камчатка во детален опис на полуостровот Стјепан Кражењиников со наслов „Опис на земјата на Камчатка“ 1755 година.

До 1713 година во околината живееле околу петстотини Козаци. Востанијата биле чести, а најголемото востание било во 1731 година, кога жителите на Дониот Камчатски кренале бунт, проследен со масакр над нив. Другите Козаци се прегрупирале и, со располагање со топови и огнено оружје, го смириле бунтот во крв.

Втората експедиција до Камчатка, под водство на данскиот истражувач Витус Беринг, ја започна фазата на поголемо отворање на Камчатка кон внатрешноста на Русија. Ова беше поткрепено со фактот дека руската влада ја користеше таа област за прогон на своите осудени лица. Во 1755 година, Стјепан Кражењиников го објавил првиот детален опис на полуостровот под наслов „Опис на земјата Камчатка“. Руската влада ги охрабри комерцијалните активности на руско-американската компанија со давање имот на новодојденците на полуостровот. До 1812 година, домородното население се намали на околу 3 200 луѓе, а руското население се искачи на околу 2 500 луѓе.

 
Поштенска марка на Советскиот Сојуз со слика на Камчатка, од 1966 година.

Во 1854 година, Французите и Британците, кои се бореа против руските сили на полуостровот Крим, го нападнаа Петропавловск-Камчатски. За време на опсадата на Петропавловск, 988 лица со само 68 топови успеале да го одбранат повлекувањето од 6 брода со 206 топови и 2 540 француски и британски војници. И покрај херојската одбрана, Петропавловск-Камчатски беше напуштен во име на тактиката по повлекувањето на француската и британската војска. Следната година, кога нов бран непријателски сили го нападна градот, градот се најде напуштен и уништен. Фрустрирани, бродовите го бомбардираа градот и се повлекоа.

Следните педесет години беа тежок период за Камчатка. Морнарицата беше преместена во Уст-Амур, а во 1867 година, Русија ја продаде Алјаска на САД, што значеше дека Петропавловск-Камчатски веќе не беше место за влегување на трговците во американската зона. Во 1860 година е основан крајбрежниот регион, а Камчатка е ставена под негова управа. Во 1875 година, островот Сахалин и припаѓаше на Русија, а Курилските острови беа вратени на Јапонија за возврат. Бројот на Руси во Камчатка остана околу 2 500 пред крајот на 19 век, а бројот на староседелците се зголеми на околу 5 000.

Втората светска војна немаше претерано влијание врз Камчатка, освен што служеше како место за лансирање на инвазијата на Курилските острови пред крајот на 1945 година. По војната, Камчатка е прогласена за воена зона. Како резултат, Русите немаа пристап до Камчатка до 1989 година, а странците до 1990 година.

Наводи уреди

 1. Быкасов В. Е. Ошибка в географии // Известия Всесоюзного Географического Общества. — 1991. — № 6. (in Russian)
 2. „Kamchatka Peninsula“. Encyclopædia Britannica. Посетено на 20. 2. 2008. Проверете ги датумските вредности во: |accessdate= (help)
 3. Rhea, S., et al., 2010, Seismicity of the Earth 1900–2007, Kuril-Kamchatka arc and vicinity, U.S. Geological Survey Open-File Report 2010-1083-C, 1 map sheet, scale 1:5,000,000 http://pubs.usgs.gov/of/2010/1083/c/
 4. „M8.3 – Sea of Okhotsk“. USGS. 25. 5. 2013. Посетено на 25. 5. 2013. Проверете ги датумските вредности во: |accessdate=, |date= (help)
 5. „Kamchatka Peninsula“. Government of Kamchatskiy Kray. Архивирано од изворникот на 13. 10. 2010. Посетено на 17. 10. 2014. Проверете ги датумските вредности во: |accessdate=, |archive-date= (help)
 6. УНЕСКО: Вулкани Камчатке (англиски)
 7. „Природно светско чудо измиенило облик у року од неколико сати“ Архивирано на 30 јули 2012 г.. ., Посетено на 20. 2. 2008.
 8. Програм за заштиту од земљотреса (2006). Јачина земљотреса 7.6 Рихтерове скале Архивирано на 2 март 2008 г., Корјакија, Русија. Геолошки налаз Сједињених Американских Држава., Посетено на 20. 2. 2008.
 9. Heritage, World (1996). „Volcanoes of Kamchatka“. UNESCO. Посетено на 20. 2. 2008. Проверете ги датумските вредности во: |accessdate= (help)
 10. Press Releases - Public Affairs Office - The University of Nottingham
 11. The World Wildlife Fund (2007). „Natural Wonder of the World Transformed within Hours, says World Wildlife Fund“. earthtimes.org. Архивирано од изворникот на 2012-07-30. Посетено на 20. 2. 2008. Проверете ги датумските вредности во: |accessdate= (help)
 12. „The 4 November 1952 Kamchatka Earthquake and Tsunami“. Australian Government Bureau of Meterology. Архивирано од изворникот на 21. 7. 2012. Посетено на 20. 2. 2008. Проверете ги датумските вредности во: |accessdate=, |archive-date= (help)
 13. Earthquake Hazards Program (2006). „Magnitude 7.6 - Koryakia, Russia“. US Geological Survey. Архивирано од изворникот на 2008-03-02. Посетено на 20. 2. 2008. Проверете ги датумските вредности во: |accessdate= (help)
 14. 14,0 14,1 Туристички водич кроз Камчатку, Посетено на 8. 4. 2013.
 15. , детаљни подаци Архивирано на 10 декември 2007 г. на црвеној листи светског удружења за заштиту животиња., Посетено на 20. 2. 2008.