Александар Невски

политичка и воена личност од средновековна Русија

Александар Невски (руски: Алекса́ндр Яросла́вич Не́вский; 30 мај 1220? во Переслава-Залески - 14 ноември 1263 во Городец) — голем кнез на Новгород и Владимир и светец за време на најмачните денови од историјата на градот. Познат е како клучна фигура во средновековниот регион Рус. Тој бил внук на Всеволод-Големото гнездо и го добил својот легендарен статус благодарение на воените победи над германските инвазии за време на ангажирањето на посредници против моќната Златна орда.

Александар Невски
Икона од Александар Невски
Роден(а) 30 мај 1220, Переслављ-Залески, Русија
Починал(а) 14 ноември 1263, Городец, Русија
Почитуван(а) во Православна црква
Канонизација 1547 од Руска Православна црква
Главно светилиште Владимир; Переслављ-Залески, Санкт Петербург
Слава 23 ноември (Repose)
23 мај
30 август (пренос на мошти)
Обележја Облечен како руски голем кнез, кој често носел оклоп.
Заштитништво војници, граници на Русија

Во 2008 г. Александар Невски бил прогласен за најголема личност во историјата на Русија.[1]

Наводи

уреди

Надворешни врски

уреди